Dom » Nieruchomość

Polowanie na dom

„Szukam domu” – informujemy znajomych z nadzieją, że słyszeli oni o nieruchomości na sprzedaż lub o atrakcyjnej promocji. Ale słowa te mogą być także wyrazem bezsilności, gdy gubimy się wśród licznych ofert w Internecie lub w prasie.

Zdarza się, że tymi słowami prosimy też o pomoc profesjonalne biuro nieruchomości. Na co zwrócić uwagę podczas poszukiwań nowego lokum oraz czego możemy oczekiwać już podczas pierwszego spotkania z deweloperem?

Bywa, że sama decyzja o zakupie domu wcale nie jest tą najtrudniejszą, z jaką musimy się zmierzyć podczas całego procesu. Czasem znacznie trudniej jest zdecydować, jaki sposób poszukiwania czterech kątów będzie tym najlepszym. A możliwości nie brakuje. Wsparcie pośrednika obrotu nieruchomościami, ogłoszenia w Internecie, a może codzienny przegląd prasy. Równie istotny jest etap spotkań z firmą deweloperską. Jak zatem upolować idealny dom?

Samotna przeprawa przez oferty

Przeglądanie gazet oraz dodatków branżowych to nadal jedna z najczęstszych metod poszukiwania nieruchomości. Większość z nas decyduje się na nią z racji możliwości uniknięcia prowizji, jaką musielibyśmy zapłacić profesjonalnej agencji. Coraz popularniejszym sposobem na znalezienie domu staje się również Internet, gdzie ciągle powstają nowe serwisy ogłoszeniowe. Warto odwiedzać te z nich, które na bieżąco aktualizują swoje bazy i umożliwiają konfigurowanie wyszukiwarki według konkretnych kryteriów. Niektóre portale pozwalają nawet na wysyłanie powiadomień na telefon o nowych ofertach, zgodnych z wcześniej wybranymi kryteriami. Portale branżowe prześcigają się w udogodnieniach dla internautów – na wielu z nich, oprócz zdjęć inwestycji, można sprawdzić, jak wygląda otoczenie naszego domu lub odbyć wirtualny spacer sąsiednimi ulicami. – Klienci bardzo sobie cenią możliwość zobaczenia, jak będzie wyglądało ich najbliższe sąsiedztwo, a także zwizualizowania wnętrza ich potencjalnego domu – mówi Dawid Sztandera z firmy Novum Plus, budującej Osiedle Rozalin w podpoznańskim Lusówku. – Dlatego oprócz rzetelnych informacji na temat inwestycji, ważne jest też, by uatrakcyjnić ogłoszenie. Dzięki możliwości wirtualnego spaceru po Osiedlu, osoba szukająca domu przez Internet ma lepsze wyobrażenie o danym miejscu, a to może pomóc w podjęciu właściwej decyzji – dodaje.

Wsparcie pośrednika

Jeśli poszukiwanie domu na własną rękę okaże się zbyt dużym wyzwaniem, możemy zdecydować się na współpracę z biurem pośrednictwa. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na poziom jego zaangażowania. – Otoczenie klienta opieką i odciążenie go z większości kwestii przy wyborze nieruchomości buduje zaufanie i świadczy o właściwym wyborze biura nieruchomości – mówi Janusz Serafin z Biura Obrotu Nieruchomościami „Szacunek”. – Profesjonalna agencja powinna zapewnić klientowi podróż na miejsce, zaprezentować nieruchomość, zwrócić uwagę na szczegóły, przygotować wszystkie dokumenty, a także towarzyszyć mu przy sporządzaniu i podpisywaniu umowy – dodaje. Pośrednik powinien nie tylko skracać nam drogę podczas poszukiwań, ale również być dla nas wsparciem, służyć profesjonalną i uczciwą poradą. Mamy też prawo wymagać, by taki specjalista był równie pomocny, co internetowa wyszukiwarka – po przedstawieniu mu naszych oczekiwań, powinien dokonać selekcji i zaprezentować nam propozycje zgodne z naszymi wymaganiami.

Pierwsze wrażenie

Podjęcie decyzji, w jaki sposób będziemy szukać domu, nie kończy polowań. Kolejnym ważnym etapem jest spotkanie z indywidualnym sprzedawcą bądź firmą deweloperską. Do takiego spotkania warto się zawczasu przygotować i sprawdzić, czego możemy oczekiwać.  Podobnie jak przy współpracy z biurem pośrednictwa, tak i w tym przypadku warto zwrócić uwagę, jaki jest poziom zaangażowania firmy w przedstawieniu oferty. – Przy obecnej konkurencji na rynku, doskonale zdajemy sobie sprawę, że standardowe podejście do klienta to już za mało. Pierwsze spotkanie z potencjalnym kupcem jest kluczowe. Staramy się zawsze słuchać klienta i odpowiadać na jego potrzeby – mówi Dawid Sztandera, prezes Novum Plus. – Wszystkim zainteresowanym kupnem domu na Osiedlu Rozalin, którzy odwiedzają nas w biurze, stwarzamy możliwość wizyty na placu budowy, zaprezentowania postępu w pracach i zrealizowanych budynków. Dzięki temu klient może skonfrontować swoje wyobrażenie na temat Osiedla ze stanem faktycznym, zobaczyć, jak wygląda sąsiedztwo, a także sprawdzić, czy czuje się tam, jak w domu – dodaje. Warto pamiętać, że nowa ustawa deweloperska, która weszła w życie pod koniec kwietnia, nałożyła na deweloperów obowiązek dostarczenia każdemu klientowi prospektu informacyjnego. Dokument taki musi zawierać wszystkie istotne informacje na temat realizowanej inwestycji oraz nabywanego domu.

Pierwszą wizytę u dewelopera i dokonaną transakcję może dzielić długa droga. Bezpośrednie spotkanie w firmie deweloperskiej może zarówno podtrzymać zainteresowanie i doprowadzić do sprzedaży nieruchomości, jak i skutecznie zniechęcić. Warto zatem inwestować w profesjonalną obsługę klienta oraz proponować coś ponad zwykłą prezentację oferty w biurze. Zakup domu to poważne przedsięwzięcie. Nie mniej istotna jest decyzja o tym, w jaki sposób znajdziemy wymarzone cztery kąty. Wyzwanie to okaże się mniejsze, gdy sprecyzujemy, czego konkretnie szukamy oraz jakie są nasze wymagania.

malwi_ak