Technologie » Komputery

Polscy przedsiębiorcy mocno odczuwają zmiany podatkowe

Mali i średni przedsiębiorcy uznali zmiany legislacyjne i zbyt wiele biurokracji za największe wyzwanie, które stoi przed ich firmami w 2017 roku.

Aż 96% małych i średnich przedsiębiorców postrzega zmiany podatkowe jako czynnik, który ma największy, pozytywny lub negatywny, wpływ na prowadzenie biznesu – tak wynika z badania przeprowadzonego przez Grupę Sage.

Zmiany legislacyjne i zbyt wiele biurokracji zostały przez małych i średnich przedsiębiorców uznane za największe wyzwanie, któremu muszą sprostać w 2017 roku – uważa tak więcej niż co trzeci ankietowany (35%).

54% małych i średnich przedsiębiorców wskazuje zmiany podatkowe jako zdarzenie ekonomiczne, które ma największy negatywny wpływ na ich działalność biznesową. 42% odczuwa zaś te zmiany jako czynnik, który oddziałuje pozytywnie na prowadzone przez nich firmy.

Przedsiębiorcy lubią stabilność prawną, a tymczasem 2017 rok przyniósł wiele zmian - mówi Piotr Ciski, dyrektor zarządzający Sage w Polsce, lidera na rynku dostawców oprogramowania dla biznesu. Od 1 stycznia 2017 r. obowiązkiem przekazywania informacji o prowadzonej ewidencji VAT poprzez jednolity plik kontrolny (JPK) zostały objęte małe i średnie przedsiębiorstwa. A to tylko jedna z nowości – dodaje.

Czytaj całość artykułu tutaj:  http://erp-view.pl/wiadomosci/polscy_przedsiebiorcy_mocno_odczuwaja_zmiany_podatkowe.html

openmediagroup

• avatar
    ~rEneta 2017-01-26 13:08:31

Miało być tak strasznie a wyszedł "mały deszcz". Uruchamiam program WAPRO , wykonuję kilka kliknięć i JPK przesłane. A moduł do JPK dostałam gratis do aktualnej wersji (bo i tak zawsze się aktualizauję).

• avatar
    ~Karolina 2017-01-09 10:55:59

Na plus trzeba zaliczyć komputeryzację firm, bo te zmiany wymagają używania oprogramowania. W naszej firmie niby mieliśmy program, ale nie można na nim było wypełniać jpk, więc szefowa zainwestowała w symfonię 2.0. Natomiast na minus koszty, bo program kosztuje no i koszty pracownicze poszły znowu w górę.