Technologie » Komputery

Polska Grupa Farmaceutyczna konsoliduje dane finansowe dzięki oprogramowaniu Oracle Hyperion

W firmie Polska Grupa Farmaceutyczna SA (PGF) zakończył się drugi etap wdrożenia pakietu Oracle Hyperion Financial Management. Wdrożenie dotyczące implementacji automatycznych modeli konsolidacyjnych prowadzili konsultanci firmy SmartCon Sp. z o.o., certyfikowanego partnera Oracle.

Projekt trwał trzy miesiące, planowana jest jego następna faza obejmująca kolejne aplikacje serii Oracle EPM & BI*: pakiet do budżetowania i planowania Hyperion Planning oraz system informacji zarządczej Oracle Business Intelligence.

Podstawowym celem projektu było wykonanie sprawnego systemu do konsolidacji danych finansowych z ponad 120 Spółek, w tym zależnych i stowarzyszonych. Pakiet Oracle Hyperion Financial Management pozwolił także na zautomatyzowanie pobierania danych wejściowych, pochodzących z systemów IT działających w PGF, umożliwił kontrolowanie spójności danych oraz automatyzację korekt konsolidacyjnych.

Najważniejsze aplikacje dostarczające dane dla pakietu Hyperion, to Oracle E-Business Suite pełniący rolę systemu zaplecza, oraz Comnet firmy Wonlok, działający w PGF jako dziedzinowy system transakcyjny.

System Oracle umożliwia generowanie pełnego sprawozdania finansowego – zarówno na potrzeby raportowania poszczególnych Spółek PGF, jak również całej Grupy Kapitałowej oraz Grup Kapitałowych niższego szczebla, dla której przygotowywane są sprawozdania skonsolidowane. Dodatkowo system generuje bardziej szczegółowe raporty wykorzystywane do analizy danych finansowych – zarówno jednostkowych, jak skonsolidowanych.

Oracle Hyperion Financial Management znacznie przyspieszył czas przygotowywania raportów i analiz, pozwolił także na praktycznie całkowite wyeliminowanie błędów występujących podczas wprowadzania danych do sytemu.

Wypowiedź towarzysząca

"Firma SmartCon została wybrana do wdrożenia II etapu systemu Oracle Hyperion ze względu na jej ogromne doświadczenie we wdrażaniu podobnych systemów w firmach raportujących skonsolidowane wyniki finansowe do warszawskiej Giełdy Papierów Wartościowych" – komentuje Arkadiusz Rybarczyk, Partner w firmie SmartCon Sp. z o.o. "Nasi specjaliści posiadają unikalne kompetencje, łączące dogłębną znajomość dostępnych na rynku produktów (w tym zwłaszcza systemów oferowanych przez Oracle), z doświadczeniem merytorycznym zdobytym przez wiele lat pracy w obszarach sprawozdawczości oraz kontrolingu międzynarodowych spółek".

Informacje dodatkowe

Produkty serii Oracle Hyperion wchodzą w skład zestawu aplikacji do zarządzania wydajnością przedsiębiorstwa oferowanego jako Oracle Enterprise Performance Management and Business Intelligence. Pakiet obsługuje szeroki zakres procesów zarządzania wydajnością strategiczną i finansową; ponadto aplikacje do zarządzania wydajnością Oracle wykorzystują Oracle Business Intelligence Foundation i Oracle Fusion Middleware do integracji danych z wielu źródeł; oferują także liczne pulpity nawigacyjne oraz fabrycznie wbudowane sprawozdania i analizy.

*) W skład pakietu do zarządzania wydajnością Oracle wchodzą następujące moduły:

·         Hyperion Financial Management

·         Hyperion Planning

·         Hyperion Performance Scorecard

·         Hyperion Strategic Finance

·         Hyperion Capital Asset Planning

·         Hyperion Workforce Planning

·         Hyperion Financial Data Quality Management

·         Oracle Integrated Operational Planning

·         Hyperion Profitability and Cost Management

·         Oracle Crystal Ball Enterprise Performance Management

Od ponad 32 lat Oracle pozostaje w ścisłej czołówce pod względem innowacyjności, zaś jej rozwiązania informatyczne zmieniają sposób prowadzenia biznesu przez firmy na całym świecie. Aby poznać najnowsze technologie Oracle, odwiedź stronę "Innovation Showcase" (oracle.com/innovation) która będzie aktywna przez 100 dni poprzedzające termin konferencji Oracle OpenWorld.

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą oprogramowania biznesowego. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle jest zarejestrowanym znakiem towarowym korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Oracle