Gospodarka » Żywność

Polskie połowy krewetek na Morzu Barentsa otrzymały certyfikat MSC

Polskie połowy dalekomorskie krewetek zimnowodnych na Morzu Barentsa prowadzone przez statek Polonus, należący do firmy Arctic Navigation Sp. z o.o., otrzymały certyfikat MSC.

Dnia 11 lutego 2020 r. po szczegółowym audycie przeprowadzonym przez niezależną firmę DVN, dwa statki, w tym polski statek dalekomorski Polonus, zostały objęte certyfikatem MSC estońskiego rybołówstwa krewetek w Arktyce Północno-Wschodniej (ang. Estonia North East Arctic cold water prawn and cod fishery). Uzyskanie certyfikatu przez Polaków potwierdza, że połowy te prowadzone są w sposób zrównoważony, zgodnie z najbardziej rygorystycznymi globalnymi normami, określonymi w Standardzie Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.


Audytorzy ocenili, że połowy krewetek prowadzone są zgodnie z 28 wskaźnikami określonymi w globalnym Standardzie MSC. Standard ten został opracowany we współpracy z szerokim gronem ekspertów: rybaków, naukowców, przedstawicieli przemysłu rybnego oraz organizacji ochrony przyrody. Odzwierciedla on najnowsze osiągnięcia naukowe w dziedzinie rybołówstwa oraz najlepsze międzynarodowe praktyki w zakresie zarządzania rybołówstwem.

W wyniku certyfikacji tego rybołówstwa, krewetki poławiane przez polski trawler Polonus mogą być oznaczane niebieskim certyfikatem MSC, dzięki czemu konsumenci zyskują gwarancję, że wybierany przez nich produkt pochodzi ze stabilnych, dobrze zarządzanych łowisk, a połowy prowadzone są z poszanowaniem środowiska naturalnego.

Polskie połowy dalekomorskie

Statek Polonus należy do firmy Arctic Navigation Sp. z o.o., założonej w Gdańsku w 2005 r. Firma specjalizuje się w dostarczaniu na międzynarodowe rynki ryb i owoców morza mrożonych bezpośrednio na morzu, i operuje na wodach północnego Atlantyku, głównie wokół Spitsbergenu (Archipelag Svalbard) i na wodach wyłącznej strefy ekonomicznej Norwegii.

- Pomyślnie zakończony proces certyfikacji MSC to wspaniała wiadomość. Zrównoważone korzystanie z zasobów morskich jest kluczowe dla naszej przyszłości i ta zasada od zawsze przyświeca naszej działalności. Certyfikat MSC to wyraz uznania i potwierdzenie naszych wieloletnich wysiłków - powiedział Bogusław Szemioth z firmy Arctic Navigation Sp. z o.o., będącej właścicielem statku Polonus.

Poza krewetkami, Polonus poławia także dorsza i plamiaka. Jest jednym z dwóch polskich statków prowadzących działalność dalekomorską. Warto podkreślić, że oba statki należą do Północnoatlantyckiej Organizacji Producentów (PAOP), i są zaangażowane w rybołówstwa będące w Programie MSC.

- Gratulujemy firmie Arctic Navigation certyfikatu MSC. Przemyślana i kontrolowana eksploatacja żywych zasobów morza jest niezbędna, by nasze morza i oceany pozostały zdrowe i tętniące życiem. Zrównoważone zarządzanie rybołówstwami gwarantuje także, że w perspektywie długoterminowej będą one nadal zapewniać miejsca pracy, dochody oraz pożywienie - powiedziała dr Marta Potocka, MSC Fisheries and Commercial Manager w Polsce.

Certyfikowane krewetki zimnowodne

Krewetka zimnowodna (Pandalus borealis), znana również jako krewetka różowa lub północna, zamieszkuje Północny Atlantyk, Morze Barentsa, okolice Svalbardu, Islandii i Grenlandii oraz na południe do Morza Północnego i Massachusetts, a także na północnym Pacyfiku od Morza Beringa na południe do Japonii i Oregonu. Na wszystkich tych obszarach prowadzone są komercyjne połowy krewetek.

Krewetki poławia się włokami dennymi o małych oczkach. Minimalny rozmiar rozciągniętego oczka wynosi 35 mm, ale wszystkie statki poławiające w ramach certyfikowanego rybołówstwa używają oczka o wielkości 44 mm. Wszystkie włoki są wyposażone w obowiązkowe kratki do sortowania: krewetki przechodzą przez te kratki, podczas gdy inne gatunki nie będące celem połowu są uwalniane z sieci, co minimalizuje przyłów. Ponadto posiadają dodatkowe gumowe tarcze zapobiegające zetknięciu się liny gruntowej u podstawy siatki z dnem morskim, co zapobiega niszczeniu siedlisk dennych.

Na świecie krewetki zimnowodne są cenione za swój delikatny, słodki smak oraz soczystą i jędrną teksturę. Mięso krewetek posiada niską zawartość tłuszczu, stanowiąc jednocześnie bogate źródło białka, witaminy B12 oraz minerałów takich jak cynk, selen czy jod. W 2018 r. światowa produkcja krewetek została oszacowana na blisko 3,9 mln ton, z czego ok. 82% pochodziło z Azji. Największym importerem krewetek pozostają kraje Unii Europejskiej, które w 2018 r. sprowadziły łącznie 818 tys. ton tych skorupiaków. Import krewetek do Polski w 2019 r. wyniósł 6,7 tys. ton, osiągając wartość 49 mln euro. Krewetki pozostają także najpopularniejszymi owocami morza wśród Polaków: przeciętny konsument zjada ich rocznie 0,19 kg[1].

- Mamy nadzieję, że już wkrótce na półkach odpowiedzialnych sprzedawców znajdą się także krewetki zimnowodne poławiane przez Polonusa z logo MSC. Należy podkreślić, że jest to produkt najwyższej jakości, znany głównie w Europie Zachodniej. Jednak wraz ze wzrostem świadomości w Polsce, wierzymy, że krewetki te pojawią się na naszym rynku, a polscy konsumenci będą mogli się nimi delektować, mając pewność, że nie zabraknie ich także dla przyszłych pokoleń - dodała dr Potocka z MSC.

Więcej informacji na temat Programu MSC można znaleźć na stronie www.msc.org/pl

*                *                *

DODATKOWE INFORMACJE:

MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie. 

Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia. 

Już ponad 380 rybołówstw z ponad 35 krajów świata posiada certyfikat MSC, a ponad 100 kolejnych przechodzi obecnie proces certyfikacji, co przekłada się na blisko 15% światowych połowów dzikich ryb z certyfikatem MSC. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już ponad 36 000 produktów w ponad 100 krajach. W Polsce dostępnych jest już blisko 1000 produktów, które można znaleźć w największych sieciach handlowych.


[1] Rynek Ryb, nr 30 (listopad 2019), Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

MSC w Polsce
http://msc.org/pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »