Technologie » Telekomunikacja

Polycom wspólnie z HP i Microsoftem wprowadza zgodne rozwiązanie Rich Media Communication

Rich Media Communications oraz HP AppSystem dla Microsoft Lync łączą rozwiązania wideo Polycom® RealPresence®, architekturę sieciową HP oraz Microsoft Lync, aby ograniczyć łączne koszty użytkowania i złożoność systemu oraz zapewnić klientom niezależność od producenta

Londyn, Wielka Brytania – 26 marca 2012 r. – Polycom, Inc. zapowiedział dziś dwa nowe produkty, które łączą rozwiązania wideo Polycom® RealPresence®, technologię i usługi sieciowe HP oraz Microsoft Lync ze wspólnymi architekturami referencyjnymi. Ułatwiają one dostarczanie, skalowanie i zarządzanie środowiskami UC, które łączą pracowników za pośrednictwem wideo, głosu oraz innych aplikacji komunikacyjnych. Rozwiązania obejmują kluczowe elementy komunikacji zunifikowanej i współpracy wideo, od łączności sieciowej i platformy UC do infrastruktury oraz systemów wideo, umożliwiając firmom ograniczenie ogólnych kosztów użytkowania systemu i pozwalając pracownikom na osobiste spotkania o każdej porze i w dowolnym środowisku.

Łatwiejsze, szybsze i tańsze wprowadzanie komunikacji wizualnej w skali całego przedsiębiorstwa

Rozwiązania ograniczają czas i środki niezbędne do stworzenia i konserwowania kompleksowego środowiska komunikacji zunifikowanej i współpracy wideo. Wykorzystując standardy otwarte w celu zagwarantowania zgodności operacyjnej, rozwiązania współdziałają z istniejącą infrastrukturą, ograniczają złożoność i upraszczają migrację istniejących systemów oraz punktów końcowych do nowego środowiska korporacyjnego. Połączone rozwiązania ułatwiają kupno i oferują najlepsze podejście do korporacyjnej współpracy wideo wysokiej jakości. Architektura HP FlexNetwork zapewnia wydajną, cechującą się niskimi opóźnieniami sieć zoptymalizowaną pod kątem współpracy wideo, łącząc platformę Polycom® RealPresence® Platform z technologią H.264 High Profile, która wykorzystuje nawet 50 proc. mniej pasma, niż konkurencyjne rozwiązania. Technologia Polycom® Constant Clarity z opatentowanymi mechanizmami odzyskiwania utraconych pakietów (Polycom® Lost Packet Recovery®), chroni jakość obrazu i głosu pomimo chwilowych spadków przepustowości.

„Wraz z firmami HP i Microsoft, Polycom oferuje rozwiązania łączące najlepsze funkcje współpracy wideo i przetestowane, kompatybilne produkty trzech liderów w branży, ułatwiające dostarczanie, skalowanie oraz zarządzanie różnymi aplikacjami oraz komponentami komunikacji zunifikowanej — powiedziała Sue Hayden, wiceprezes ds. sojuszy strategicznych, Polycom. — Organizacje z całego świata mówią nam, że współpraca wideo stała się kluczowym elementem ich działalności. Czy chodzi o szybsze wprowadzanie towarów na rynek przez firmy wytwórcze, czy o konsultację telemedyczną z lekarzem specjalistą, czy też o naukę na odległość, nasze rozwiązania zmieniają sposób, w jaki ludzie pracują i współpracują”.

Dwie nowe oferty dla klientów

Rozwiązania mogą być dostarczone jako:

·       Rozwiązanie Rich Media Communications firm HP i Polycom. Łączy rozwiązania wideo Polycom RealPresence zbudowane na platformie Polycom® RealPresence®, najbardziej kompleksowej infrastrukturze programowej do uniwersalnej współpracy wideo, z różnymi systemami wideo oraz technologią i usługami sieciowymi HP, aby zapewnić niezawodną współpracę wideo w skali całego przedsiębiorstwa. Oferuje zgodność operacyjną z Microsoft Lync za pośrednictwem linii produktów Polycom CX i najszerszą w branży gamę standardowych elementów infrastrukturalnych oraz rozwiązań do transmisji wideo i głosu

·       HP AppSystem dla Microsoft Lync z wideo Polycom RealPresence. Rozwiązanie przeznaczone do środowisk zbudowanych na platformie UC Microsoft Lync. Rozwiązanie bazuje na konwergentnej infrastrukturze HP, która łączy sieci, pamięć masową, serwery i usługi HP w skalowalną platformę dla kompletnych rozwiązań komunikacji zunifikowanej, obejmujących komunikację błyskawiczną, monitorowanie obecności oraz konferencje głosowe i wideo. Klienci mogą dodać rozwiązania wideo Polycom RealPresence jako wstępnie zintegrowaną platformę.

Zalety standardów otwartych i zgodności operacyjnej

Nowe rozwiązania zapewniają niezawodną komunikację zunifikowaną i współpracę wideo w skali całego przedsiębiorstwa mniejszym kosztem, niż oferty pojedynczych producentów. Platforma Polycom RealPresence oferuje dynamiczną alokację zasobów i zgodność operacyjną, co przynosi dalsze oszczędności. Rozwiązania Polycom używają standardów otwartych, aby zagwarantować ścisłe współdziałanie wszystkich elementów środowiska UC. Pozwala to klientom swobodnie wybrać najlepsze rozwiązania do komunikacji błyskawicznej, monitorowania obecności, sterowania połączeniami, konferencji internetowych, współpracy wideo i mobilnego wideo — ze świadomością, że będą one współdziałać nie tylko ze sobą nawzajem, ale również z istniejącymi i przyszłymi systemami.

„Wideo w wielu postaciach powoduje nasilenie ruchu sieciowego, ponieważ klienci coraz częściej używają wideo na laptopach, smartfonach i tabletach, a nie tylko w salach wideokonferencyjnych — powiedział Mike Banic, wiceprezes ds. globalnego marketingu, HP. — Rozwiązanie Rich Media Communications firm HP, Polycom i Microsoft zapewnia klientom skalowalną, otwartą architekturę, która ułatwia wdrożenia i upraszcza zarządzanie środowiskiem UC, obniżając łączny koszt eksploatacji”.

„Coraz więcej klientów uświadamia sobie zalety wirtualnych spotkań. Polycom i HP dostarczają rozwiązania wideo i UC, które wzbogacają komunikację i zwiększają wydajność pracy, pomagając klientom uniknąć kosztownych modernizacji i rozszerzyć funkcjonalność systemów. Klienci mogą teraz jeszcze bardziej ograniczyć złożoność i koszty, wdrożyć platformę otwartą i szybciej wykorzystać potencjał współpracy wizualnej”, powiedział Giovanni Mezgec, dyrektor generalny ds. Lync w Microsoft Corp.

Dzisiejsza zapowiedź stanowi kontynuację istniejących sojuszy między firmami, które obejmują testowanie zgodności produktów, odsprzedaż i usługi. Polycom oferuje ponad 40 rozwiązań zgodnych z Microsoft Lync (niektóre oczekują na testy i kwalifikację), w tym system do zunifikowanej grupowej współpracy wideo Polycom® CX7000 — pierwszy pokojowy system wideo specjalnie zbudowany i zoptymalizowany pod kątem integracji z Microsoft Lync. Polycom CX7000 ułatwia planowanie, zestawianie i obsługę połączeń wideo w rozproszonych grupach roboczych. Jest łatwy w instalacji, a użytkownicy mogą dołączać do wideokonferencji jednym kliknięciem myszy. Dzięki zintegrowanym rozwiązaniom firmy Microsoft i Polycom zdobyły setki kontraktów. Polycom jest ekskluzywnym partnerem w zakresie pewnych rozwiązań do współpracy wideo używanych wewnętrznie przez HP i odsprzedawanych szerokiemu gronu klientów firmy, a HP może wdrażać obszerny portfel rozwiązań Polycom i zarządzać nimi. Firma Polycom ma status HP AllianceONE Premier Partner i Microsoft Gold Unified Communications Partner (otrzymała tytuł partnera roku 2011 w kategorii innowacji w komunikacji zunifikowanej); zarówno HP, jak i Microsoft są strategicznymi sojusznikami Polycom.

Demonstracje

Podczas targów Enterprise Connect 2012, które odbędą się w dniach 26-29 marca, Polycom zademonstruje  wspólne roz-wiązania z HP (stoisko nr 809) i Microsoftem (stoisko nr 816), w tym system do zunifikowanej grupowej współpracy wideo Polycom CX7000 zbudowany pod kątem pełnej integracji z Microsoft Lync i wykorzystujący technologię sieciową HP. Więcej informacji o obecności firmy Polycom na targach Enterprise Connect można znaleźć tutaj.

Uwaga dla redaktorów: wideo poświęcone rozwiązaniu Rich Media Communications firm HP i Polycom można obejrzeć pod adresem: http://media.polycom.com/global/videos/polycom-and-hp-rich-media-communications.wmv

Dostępność

Rozwiązanie Rich Media Communications firm HP i Polycom jest obecnie oferowane bezpośrednio przez HP oraz przez autoryzowanych dostawców rozwiązań, resellerów, integratorów systemów, dostawców usług i dystrybutorów. Rozwiązanie HP AppSystem dla Microsoft Lync będzie oferowane w wybranych krajach od maja bezpośrednio przez HP. Firmy mają wielu wspólnych dystrybutorów, którzy sprzedają zgodne operacyjnie rozwiązania, a obecnie certyfikują dodatkowych partnerów, aby wykorzystać okazje stwarzane przez rosnący rynek. Więcej informacji o sojuszach i produktach można znaleźć pod adresami www.polycom.co.uk/hp oraz www.polycom.co.uk/microsoft

pawel itbc