Gospodarka » Żywność

Pomidor Roma

Pomidor Roma
Zobacz więcej zdjęć »
Pomidor 'Roma VF' (Lycopersicon esculentum) jest odmianą bardzo plenną. Owoce pomidora są intensywnie czerwone, twarde o błyszczącej skórce. Ze względu na to, że pomidor Roma wytwarza owoce wydłużone, doskonale będzie się nadawał do wszelkiego rodzaju sałatek, przetworów i koncentratów.

Wyróżnia go miąższ jędrny bogaty w składniki odżywcze. Dokładnie wyselekcjonowane nasiona najwyższej jakości, są pakowane hermetycznie, co doskonale chroni nasiona przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych .

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:



Odmiana pomidora odporna na choroby grzybowe

 Pomidor 'Roma VF' (Lycopersicon esculentum) rośnie pionowo, charakteryzuje się zwartym pokrojem i wykazuje silną odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne. Pomidor Roma dobrze rozwija się na stanowiskach słonecznych i osłoniętych od wiatrów. Preferuje glebę bogatą w składniki pokarmowe, próchniczną i przepuszczalną. Odmiana Roma potrzebuje silnego nawadniania lub obfitego podlewania a także regularnego nawożenia nawozem płynnym.

Odmiana typu rzymskiego rzymskiego marki Kiepenkerl wykazuje wysokie właściwości w uprawie profesjonalnej, dlatego jest polecana do przydomowego ogrodu i domu. Z uwagi na to, że nasiona dynamicznie kiełkują, w konsekwencji produkują zdrowe i witalne rośliny, które wykazują naturalną odporność zarówno na choroby grzybowe i bakteryjne jak i na szkodniki. Ponadto ta odmiana wyróżnia się na tle innych wysokimi walorami użytkowymi, smakowymi, zapachowymi i dekoracyjnymi.

Pomidor Roma należy do średniopóźnych odmian. Od momentu pełnego kiełkowanie do dojrzewania pierwszych owoców mija ok. 100 - 120dni. Zależy to od regionu i jakości pielęgnacji oraz ilości stosowanych nawozów.

Roślina rośnie pionowo, nasiona kiełkują doskonale a owoce łatwo odchodzą od szypułki. Odmiana jest bardzo plenna, z tego względu wymagane jest stosowanie podpór. Po zbiorze pomidory bardzo dobrze znoszą przechowywanie a także transport na duże odległości. Tradycyjnie konsumowany na surowo i do konserwowania i sałatek. Można je mrozić - wówczas zachowują wszystkie substancje odżywcze i smakowe właściwości.



Pomidor Roma w pigułce


Wysiew: luty - kwiecień - rozsada, na miejsce stałe sadzić w drugiej połowie maja

Kiełkowanie - sprzyjająca temperatura gleby: 20-25oC, 10-14 dni

Preferowane odstępy w rzędzie - 60 cm

Korzystne odstępy między rzędami - 70-80cm

Zbiór- koniec lipca - początek sierpnia

Zastosowanie: do spożycia na surowo, do przetworów, sałatek, soków pomidorowych, koncentratów

Wydajność: opakowanie mieści ok 18 nasion

Nazwa łacińska: Lycopersicon esculentum

 Już dziś zaproś go do Twojego ogrodu.

Źródło fotografii: pixabay.com
Licencja: https://pixabay.com/pl/service/license



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

slawek

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

zarządzanie zespołem szkolenie
Rekrutacja i zarządzanie zespołem to podstawo kompetencje młodego menedżera. Podczas szkolenia dowiesz się jak delegować i rozliczać zadania

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »