Gospodarka » Żywność
Pomidor Roma
Zobacz więcej zdjęć » |
Wyróżnia go miąższ jędrny bogaty w składniki odżywcze. Dokładnie wyselekcjonowane nasiona najwyższej jakości, są pakowane hermetycznie, co doskonale chroni nasiona przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych .
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Odmiana pomidora odporna na choroby grzybowe
Pomidor 'Roma VF' (Lycopersicon esculentum) rośnie pionowo, charakteryzuje się zwartym pokrojem i wykazuje silną odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne. Pomidor Roma dobrze rozwija się na stanowiskach słonecznych i osłoniętych od wiatrów. Preferuje glebę bogatą w składniki pokarmowe, próchniczną i przepuszczalną. Odmiana Roma potrzebuje silnego nawadniania lub obfitego podlewania a także regularnego nawożenia nawozem płynnym.
Odmiana typu rzymskiego rzymskiego marki Kiepenkerl wykazuje wysokie właściwości w uprawie profesjonalnej, dlatego jest polecana do przydomowego ogrodu i domu. Z uwagi na to, że nasiona dynamicznie kiełkują, w konsekwencji produkują zdrowe i witalne rośliny, które wykazują naturalną odporność zarówno na choroby grzybowe i bakteryjne jak i na szkodniki. Ponadto ta odmiana wyróżnia się na tle innych wysokimi walorami użytkowymi, smakowymi, zapachowymi i dekoracyjnymi.
Pomidor Roma należy do średniopóźnych odmian. Od momentu pełnego kiełkowanie do dojrzewania pierwszych owoców mija ok. 100 - 120dni. Zależy to od regionu i jakości pielęgnacji oraz ilości stosowanych nawozów.
Roślina rośnie pionowo, nasiona kiełkują doskonale a owoce łatwo odchodzą od szypułki. Odmiana jest bardzo plenna, z tego względu wymagane jest stosowanie podpór. Po zbiorze pomidory bardzo dobrze znoszą przechowywanie a także transport na duże odległości. Tradycyjnie konsumowany na surowo i do konserwowania i sałatek. Można je mrozić - wówczas zachowują wszystkie substancje odżywcze i smakowe właściwości.
Pomidor Roma w pigułce
Wysiew: luty - kwiecień - rozsada, na miejsce stałe sadzić w drugiej połowie maja
Kiełkowanie - sprzyjająca temperatura gleby: 20-25oC, 10-14 dni
Preferowane odstępy w rzędzie - 60 cm
Korzystne odstępy między rzędami - 70-80cm
Zbiór- koniec lipca - początek sierpnia
Zastosowanie: do spożycia na surowo, do przetworów, sałatek, soków pomidorowych, koncentratów
Wydajność: opakowanie mieści ok 18 nasion
Nazwa łacińska: Lycopersicon esculentum
Już dziś zaproś go do Twojego ogrodu.
Źródło fotografii: pixabay.com
Licencja: https://pixabay.com/pl/service/license
Nadesłał:
slawek
|
Komentarze (0)