Gospodarka » Żywność

Pomidory z cebulą, czyli para idealna

Pomidory z cebulą, czyli para idealna
Zobacz więcej zdjęć »
Pomidory z cebulą to jeden z najbardziej klasycznych duetów. Cebula dodaje im charakteru i subtelnej słodyczy, jednak jej obieranie i krojenie potrafi doprowadzić do łez. Na szczęście jest na to sposób – Pomidory z cebulą Dawtony to gotowe połączenie, które ułatwi przygotowanie wielu pysznych dań.

Soczysty, pachnący, a do tego lekki i słodki – pomidor to warzywo bez którego trudno wyobrazić sobie gotowanie… i to na całym świecie. Trudno uwierzyć, że pomidor, początkowo w Europie traktowany był jako roślina ozdobna. To pochodzące z Ameryki warzywo szybko jednak podbiło serca (i podniebienia) milionów ludzi i stało się jednym z najpopularniejszych na świecie, stanowiąc jeden z podstawowych filarów współczesnej kuchni. Dziś trudno wyobrazić sobie bez niego klasyczne zupy, makarony czy gulasze. A możliwości ich wykorzystania wydają się wciąż nieograniczone!

 

Soczyste pomidory z aromatyczną cebulą, choć znane w kuchniach niemal całego świata, niezastąpione są przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Od klasycznego makaronu w sosie pomidorowym, przez zatopione w aromatycznym sosie cannelonni z mięsem mielonym, po sosy, zapiekanki, dania warzywne czy owoce morza. Wystarczą kapary, anchois, oliwki i kilka przypraw, aby w mgnieniu oka przygotować na ich bazie pyszne spaghetti alla putanesca. Idealne nie tylko do makaronu – będą smakowały doskonale również z ryżem czy pierożkami ravioli. Sprawdzą się, gdy zechcemy zaserwować pysznego kurczaka cacciatore, w pomidorowo-warzywnym sosie. Nie powstanie bez nich też najbardziej klasyczna, południowa zupa – gęste i pełne smaku minestrone. Pomidory z cebulą Dawtony to prawdziwa gratka również dla niecierpliwych – wystarczy podgrzać oraz dodać zioła czy dodatki według własnego uznania i gustu, aby stworzyć najprostszy sos do makaronu.

 

Pomidory Dawtony pochodzą tylko i wyłącznie z polskich upraw. Dojrzewające w słońcu, zachowują pełnię smaku i aromatu przez cały rok, ułatwiając przygotowanie codziennych posiłków. Znajdziemy je w sklepach w cenie 2,79 zł/ 400 g.

 

Dla fanów włoskich smaków, Dawtona serwuje przepis na klasyczne spaghetti alla putanesca.

 

Spaghetti alla putanesca

Składniki:

400 g makaronu spaghetti

1 puszka Pomidorów z cebulą Dawtony

½ papryczki chili lub łyżeczka chili w proszku

ok. 8 filetów anchois

150 g czarnych oliwek

8-10 filetów anchois

6-8 kaparów

50 ml oliwy z oliwek

zioła: świeża posiekana pietruszka, oregano, bazylia, pieprz

sól

 

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy lekko chili i anchois, po chwili dodajemy również kapary i oliwki oraz pomidory z cebulą. Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Całość dusimy ok. 10 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody z ugotowanego makaronu i gotujemy, aż do uzyskania gęstego sosu. Podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami


Kalendarium

Dziś:
Dolomiti Paganella Bike – www.dolomitipaganellabike.com/en
dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »