Gospodarka » Przemysł

Power-Gen 2010 skupione na Polsce

Ponad 13 tys. osób odwiedziło POWER-GEN Europe 2010. Największe na świecie show energetyczne, które jest okazją do wymiany myśli technologicznej i biznesowych spotkań, odbywało się w tym roku w dniach 8-10 czerwca 2010 r. w Amsterdamie. Nie mogło tu zabraknąć RAFAKO S.A.

POWER-GEN Europe to największa na świecie impreza związana z szeroko pojętą branżą energetyczną. Składa się z konferencji poruszających aktualne trendy i wyzwania stojące przed energetyką oraz wystawy, podczas której firmy prezentują swoje wyroby i osiągnięcia technologiczne.

W tym roku odbyła się jej 18. edycja. RAFAKO S.A. z Raciborza związane jest z POWER-GEN od samego początku.

- W naszej strategii marketingowej to jedno z najważniejszych wydarzeń. Jesteśmy obecni nie tylko jako wystawca, ale również w części seminaryjnej jako znaczący w Europie dostawca rozwiązań dedykowanych energetyce – mówi Wiesław Różacki, prezes zarządu i dyrektor generalny RAFAKO S.A.

Tegoroczne POWER-GEN w Amsterdamie organizatorzy zaliczają do najbardziej udanych. Show zgromadziło blisko 500 wystawców oraz ponad 13 tys. zwiedzających. Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się Polska. - Z uwagi na planowane w ciągu najbliższych lat inwestycje w polskiej energetyce,  nasz kraj postrzegany jest jako nowy duży rynek w Europie – wyjaśnia Wiesław Różacki.

Jak ocenia prezes RAFAKO, oczekiwania są jednak większe niż realne plany inwestycyjne polskiej energetyki. - Branża ta będzie szybko się rozwijać, ale z całą pewnością nie będzie to aż tak wielki postęp, jaki do niedawna obserwowaliśmy w Niemczech. Przez najbliższe lata będzie to jednak stabilny i długoterminowy rynek – twierdzi Wiesław Różacki.

RAFAKO również zamierza walczyć o kontrakty w Polsce. - Oferty, zwłaszcza te dotyczące budowy bloków na parametry nadkrytyczne, chcemy przygotowywać wspólnie z Siemensem. Podczas POWER-GEN podpisaliśmy list intencyjny w tej sprawie – zdradza prezes Różacki. Obydwie firmy współpracują ze sobą już ponad 2 lata. Od Siemensa RAFAKO kupiło wtedy technologię Bensona związaną z częścią paleniskową kotła.  Teraz współpraca dotyczyć ma dostaw części maszynowej bloku z nowoczesną turbiną Siemensa.

RAFAKO S.A.
RAFAKO S. A. jest największym europejskim producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej, urządzeń ochrony środowiska oraz dostawcą kompletnych bloków energetycznych „pod klucz”. Kapitał zakładowy wynosi 139.200.000,00, zł.

Adventure Media