Społeczeństwo » Społeczeństwo

Powstaje białostocki Klub Rotarty – już oficjalnie

Grupa Białostoczan- przedsiębiorców, ekspertów oraz osób związanych z mediami czy światem nauki, od dnia 16 stycznia oficjalnie dołączy do globalnej sieci stowarzyszeń, znanych jako Kluby Rotary. Należy do nich 33 000 lokalnych oddziałów w ponad 200 krajach.

Organizacja Rotary została założona w Chicago w 1905 roku. Rotary jest organizacją, w której obszary biznesu, profesjonalizmu i liderów społeczności jednoczą się na całym świecie w celu wsparcia humanitarnego i pomocy w budowaniu dobrej woli i pokoju na świecie. Członkowie spotykają się systematycznie, co tydzień. Są neutralne zarówno politycznie, jak i światopoglądowo.

Klub Rotary Białystok planuje w pierwszym roku swojej działalności wspierać utalentowaną młodzież, jak również wesprzeć utworzenie programu wzmacniania talentów u dzieci i młodzieży ze spektrum autyzmu. Białostocki klub włączać się będzie również do globalnych działań sieci wolontariuszy Rotary działających na rzecz walki z chorobą polio. Będzie także wspierać lokalne środowisko poprzez projekty klubowe, stypendia czy wymiany młodzieżowe.

- Działalność klubu Rotary postrzegam jako swego rodzaju przestrzeń, w której spotykają się ludzie z różnych środowisk, dojrzali do współdziałania na wyższym poziomie. Ten poziom wyznacza chęć dania pieniędzy, swojego czasu, zaangażowania, pomysłowości na rzecz innych, ludzi potrzebujących, generalnie podążanie ku dobru wspólnemu – wyjaśnia Andrzej Kuźmicki, Prezydent RC Białystok.

Jak dodaje, spotkania, które odbywają się co tydzień, to wieczory mające inspirować członków klubu do ustawicznego wzrostu i poszerzać ich horyzonty. - Energia jaką wytwarza to środowisko uruchamia konkretne działania na rzecz pomocy innym – precyzuje.

Fundacja Rotary International to sieć organizacji skupionych na prowadzeniu działalności filantropijnej. Funduje miliony dolarów każdego roku na wartościowe projekty prowadzone przez kluby i okręgi, pracujące lokalnie i w międzynarodowym partnerstwie. Fundacja Rotary sponsoruje  również największy na świecie prywatny międzynarodowy program stypendialny.

Od 1985 roku, największym celem Rotary było usunięcie na świecie choroby polio. Udało się do tej pory zebrać 200 milionów dolarów na ten cel. Działania te były powiązane z dotacją Fundacji Billa i Melindy Gatesów, którzy przeznaczyli, we współpracy z Rotary, grant  w wysokości 355 milionów dolarów. Obie dotacje stanowią ogromne wzmocnienie projektu i gwarantują sukces programu Rotary Polio Plus.

publicum