Gospodarka » Chemia

Powstanie Polski Związek Producentów Farb?

Niemiecki Związek Producentów Farb, Lakierów i Klejów dostrzegł potencjał polskiego rynku farbiarskiego i zaproponował stworzenie podobnego Związku w Polsce. Pomysł ma zostać przedyskutowany z udziałem polskich firm w trakcie konferencji CEPE, która odbędzie się w dniach 25-27 września w Pradze.

Ambitni polscy wytwórcy farb, mimo że działają na rozległym rynku, muszą konkurować z zagranicznymi producentami, z których większość posiada już swoje siedziby w naszym kraju. Polskie marki rozpoznawalne są głównie lokalnie – tam, gdzie odbywa się ich produkcja. Jedynym pochodzącym z Polski producentem śmiało stawiającym czoła wielkim koncernom nie tylko na naszym rynku, ale i za granicą (głównie w Europie Wschodniej) jest Fabryka Farb i Lakierów Śnieżka.

Założenie Polskiego Związku Producentów Farb byłby dużą szansą rozwoju dla naszych rodzimych przedsiębiorstw. Związek pomógłby reprezentować ich interesy na arenie międzynarodowej i ułatwiłby orientowanie się w gąszczu nieustannie zmieniających się przepisów i norm dotyczących produkcji. Dzięki podjęciu wspólnych działań polskie farby stałyby się bardziej konkurencyjne zarówno na rynku lokalnym, jak i międzynarodowym.

Henner Stratenwerth, właściciel grupy Feidal i główny inicjator pomysłu, w rozmowie dla portalu Rynekfarb.pl podkreślił znaczenie polskiego rynku, którego udział w produkcji i sprzedaży farb w Europie Środkowej wynosi aż 44% i stwierdził, że utworzone stowarzyszenie byłoby ważnym partnerem w europejskiej dyskusji na temat przyszłości branży lakierniczej. Dodał, że niemiecki Związek skontaktował się już z kilkunastoma polskimi wytwórcami farb i reakcje na pomysł są bardzo pozytywne.

Sprawa ma być przedyskutowana na zbliżającej się konferencji CEPE (Europejskiej Rady Producentów i Importerów Lakierów, Farb Drukarskich i Artystycznych) w Pradze, w dniach 25-27 września 2013. Jeśli wszystko pójdzie sprawnie, Polski Związek Producentów Farb powstanie jeszcze w tym roku.

rynekfarb.pl