Firma » Praca

Praca jako operator obrabiarek CNC. Czy warto zrobić kurs CNC?

Nie jest łatwo znaleźć pracę dającą satysfakcję z wykonywanego zawodu połączoną z dobrą pensją. Zazwyczaj trzeba iść na kompromis. Branża wytwórcza wykorzystująca obróbkę skrawaniem dynamicznie się rozwija i cały czas poszukuje nowych specjalistów.

Warto się nią zainteresować ze względu na duże możliwości rozwoju i pracę na rynku międzynarodowym. Operator CNC nie narzeka na pensję ani na obowiązki na stanowisku pracy. Podobnie jak programista CNC, którego zadaniem jest przygotowanie niezbędnych materiałów pomocnych w dalszym procesie produkcyjnym. Jak się stać jednym z nich i co trzeba zrobić?

Perspektywa zawodu operatora obrabiarek CNC

Potrzeba coraz więcej precyzyjnie wyciętych elementów. Przemysł się rozwija, a wraz z nim branże współpracujące. Obróbka skrawaniem CNC staje się coraz popularniejsza ze względu na wydajność i jakość wykonanej pracy. Do jej obsługi potrzeba jednak wykwalifikowanych specjalistów, którzy wiedzą, jak działają obrabiarki CNC i potrafią je obsługiwać. Firmy wciąż rekrutują pracowników, których potrafią dobrze wynagrodzić. Warto wtedy mieć w CV szkolenia CNC.

Zadania na stanowisku pracy opierają się na sprawdzeniu poprawności działania maszyn, ich konfigurację, przygotowanie do pracy i stałą kontrolę jakości produkowanych elementów. Operatorzy CNC odpowiadają na przegląd maszyn oraz zgodność z dokumentacją techniczną wprowadzonych parametrów.

Operator obrabiarek CNC na początku swojej kariery może liczyć na około 4 tysiące złotych brutto, a do tego bonusy w postaci grupowego ubezpieczenia, kart sportowych czy dofinansowania do wczasów. Pensja wzrasta wraz ze stażem na stanowisku pracy i liczbą obowiązków. Programista CNC zarabia około 4500 złotych brutto, a jego wynagrodzenie wzrasta wraz z premią wynikową oraz ilością wykonywanych zleceń.

Co wchodzi w skład szkolenia CNC?

Szkolenie CNC daje kwalifikacje i praktyczną wiedzą do obsługi maszyn sterowanych numerycznie. Kurs na operatora CNC kompleksowo przygotowuje do pracy na stanowisku w firmie i podpowiada, jak wykonać zadania na rozmowie kwalifikacyjnej: odczytać rysunek techniczny, określić współrzędne cięcia, wykonać okresowy przegląd maszyny, dobrać odpowiednie narzędzia, ustawić parametry zgodnie ze zleceniem.

slawek