Gospodarka » Żywność

Prawdziwie włoski smak, czyli Tuńczyk w oliwie z oliwek marki Rio Mare

Prawdziwie włoski smak, czyli Tuńczyk w oliwie z oliwek marki Rio Mare
Zobacz więcej zdjęć »
Od kilkudziesięciu lat, Tuńczyk w oliwie z oliwek marki Rio Mare stanowi ulubiony przysmak włoskich rodzin. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Włosi po prostu wiedzą co smaczne - wystarczy spojrzeć do menu włoskich restauracji.

I chociaż o gustach się nie dyskutuje, w przypadku wyboru artykułów spożywczych warto zdać się na dobry smak mieszkańców Półwyspu Apenińskiego.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Dla Włochów, którzy sztukę gotowania opanowali do perfekcji najważniejsza jest jakość produktów. Wyroby pochodzenia morskiego marki Rio Mare spełniają w tym zakresie oczekiwania nawet najbardziej wybrednych konsumentów. Kto choć raz otworzy puszkę z Tuńczykiem Rio Mare przekona się, że jego jednolita, zwarta konsystencja, różowa barwa, soczysty smak oraz charakterystyczny aromat to nie kwestia przypadku. Jak mawiają sami Włosi, Tuńczyk Rio Mare jest „tak delikatny, że można go podzielić paluszkiem chlebowym grissino”. Aby dojść do takiej perfekcji firma Rio Mare od 1960 roku, prowadzi politykę „odpowiedzialnej jakości”, pod którą kryje się 100 % odpowiedzialność za cały proces produkcyjny, od chwili połowu do momentu, w którym produkt trafia w ręce odbiorców. Na polskim rynku ciężko znaleźć odpowiednik Tuńczyka w oliwie z oliwek marki Rio Mare. To bowiem produkt unikalny, a jego wyjątkowość oprócz  powyższych zalet objawia się w tym, iż tuńczyk zanurzony został w oliwie z oliwek, pochodzącej z najlepszych włoskich plantacji.

 

Per Primo – Rio Mare to więcej niż puszka

 

Decydującym czynnikiem warunkującym doskonałą jakość tuńczyka w puszce jest gatunek ryby, a także cały proces produkcji. Trzymając w ręce konserwę, jej właściwości możemy ocenić gołym okiem.  Ważne jest, aby zawartość charakteryzowała się różową barwą, jednolitą strukturą, bez rozdrobnionych kawałków i plam. Zapach natomiast powinien być delikatny, o lekkiej, rybnej nucie, przywodzącej na myśl wypoczynek w morskim kurorcie. Wszystkie te warunki spełnia Tuńczyk w oliwie z oliwek marki Rio Mare. Wytwarzany jest on z najbardziej cenionych gatunków tuńczyka, poławianych przy zachowaniu metod przyjaznych dla środowiska, a zwłaszcza dla delfinów, w krystalicznie czystych, nieskażonych morskich wodach oceanicznych. Zaraz po wyłowieniu, tuńczyk zostaje zamrożony w całości na łodzi, tak aby zachować jego właściwości zdrowotne, smakowe oraz charakterystyczny aromat. W nowoczesnej fabryce w Cermente, położonej nad jeziorem Como tuńczyk jest stopniowo rozmrażany i dzielony ręcznie na duże kawałki, a następnie gotowany na parze. Dalej następuje proces podwójnego, ręcznego oczyszczania. Usuwa się łuski, skórę oraz ciemne mięso, aby zapewnić najwyższą czystość i delikatność produktu. Pod koniec tego etapu tuńczyk przyjmuje formę długich filetów, które kroi się ostrym nożem na płaty o grubości odpowiedniej do umieszczenia ich w puszce. Tuńczyk zanurza się w czystej oliwie z oliwek, dodaje szczyptę soli morskiej oraz umieszcza w solidne opakowania, mające gwarancje odporności na korozję. Proces produkcyjny kończy faza dojrzewania produktu i finalne testy kontroli jakości.

 

Per secondo - Rio Mare na straży zdrowia

 

Tuńczyk w puszce to doskonała alternatywa dla świeżej ryby. Dlatego jest tak ceniony przez Włochów, którzy przestrzegając zasad zdrowej kuchni śródziemnomorskiej, pamiętają o wprowadzeniu do swojej diety owoców morza.   Tuńczyk w oliwie z oliwek zachęca również polskich konsumentów do zmiany złych nawyków żywieniowych.  Zdrowa dieta wyklucza przede wszystkim żywność przetworzoną. Tuńczyk w oliwie z oliwek marki Rio Mare nie zawiera środków konserwujących ani dodatków. Wydłużenie trwałości produktu gwarantuje obróbka termiczna w temperaturze 121 stopni C, przeprowadzona na zamkniętej puszce. Ponadto sterylizacja ma na celu wyeliminowanie wszelkich ewentualnych pozostałości drobnoustrojów wewnątrz puszki.  Podobnie, jak w przypadku tuńczyka ogromną wagę przywiązuje się do wyboru oliwy z oliwek.  Pochodzi ona z gatunkowo najlepszych surowców z Włoskich, rzadziej Hiszpańskich plantacji oliwek, sprawdzanych na bieżąco przez trzy niezależne laboratoria. Oliwa z oliwek powinna charakteryzować się przezroczystą, żółto – zieloną barwą, a w puszce jedynie delikatnie przykrywać mięso tuńczyka. Co więcej warto zauważyć, iż połączenie tuńczyka i czystej oliwy z oliwek stanowi prawdziwy skarbiec składników odżywczych.  Zestawienie ryby, bogatej w łatwo przyswajalne białko, fosfor, wapń, witamin z grupy B12 oraz PP i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz oliwy z oliwek, będącej źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, gwarantuje kompletne i dietetyczne pożywienie dla całej rodziny.

 

Włosi znani są z pogody ducha. Na ich dobre samopoczucie z pewnością wpływa miedzy innymi dieta obfitująca w ryby i oliwę z oliwek.  Spośród tuńczyków w puszce Włosi najchętniej wybierają Tuńczyka marki Rio Mare. Wiedzą bowiem że produkt ten, nie tylko smakuje wybornie i korzystnie wpływa na zdrowie, ale także znajduje zastosowanie w najróżniejszych potrawach, od prostych kanapek i sałatek po bardziej rozbudowane dania, jak risotto, pizza czy makarony. To prawdziwe powody do radości, dostępne nareszcie również i dla mieszkańców naszego kraju.

 

Poniżej Przepis na Lasagne z tuńczykiem i ricottą :

 

Czas przygotowania: 60 minut

 

Składniki dla 4 osób:

 

200 g makaronu lasagne – 2 opakowania Tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare 160 g –  

4 cukinie – 4 pomidory – 1 cebula – 300 g ricotty – 50 g tartego parmezanu – 500 ml

beszamelu – listki świeżej bazylii – 30 g oliwy z oliwek – sól;

 

Przygotowanie:

 

1. Cebulę i cukinię pokrój w drobne krążki. Podsmaż na oliwie z oliwek i dopraw solą.

2. Połącz ricottą z cukinią i zetrzyj parmezan do beszamelu.

3. Ułóż warstwę lasagne w naczyniu żaroodpornym, zalej beszamelem i mieszanką ricotty i

cukinii. Ułóż plastry pomidora i kawałki odsączonego tuńczyka. Dopraw listkami bazylii i

przykryj kolejną warstwą makaronu.

4. Powtórz proces układania warstw aż do skończenia składników. Piecz w piekarniku

Rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.

 

Inne doskonałe przepisy z użyciem produktów Rio Mare znajdziecie Państwo na stronie producenta http://www.riomare.pl/przepisy.htm

 

Buon Appetito!

 

Tuńczyk w oliwie z oliwek marki Rio Mare:

 

Pojemność: 80 g

Cena brutto:  ok 5,99 zł

Pojemność: 160 g

Cena brutto: ok 10,99 zł

Producent: Bolton Alimentari S.A.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Firma Bolton Alimentari S.A.– wpierw pod nazwą Manzotin, powstała w 1951 roku w we Włoszech w Cermenate, w prowincji Como. Od 1960 roku jej sztandarowym produktem stał się tuńczyk w puszcze. Przez lata spółka powiększyła asortyment marki Rio Mare o sardynki, pasty rybne i sałatki. Obecnie Bolton Alimentari  jest częścią grupy Bolton Group, która zajmuje się produkcją i dystrybucją produktów na skalę międzynarodową oraz skupia marki  m.in. z takich obszarów jak żywność, kosmetyki i gospodarstwo domowe. Prowadzona przez firmę polityka „Odpowiedzialna Jakość”  gwarantuje poszanowanie dla środowiska i człowieka w całym procesie produkcyjnym. Członek – założyciel ISSF, Rio Mare promuje kulturę zrównoważonych połowów, które maja na celu ochronę ekosystemów morskich, a także samego tuńczyka.

 

Dystrybutor

Index Food Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.

ul. Jana III Sobieskiego 98

62-030 Luboń k. Poznania

tel. (61) 810 60 90

http://www.indexfood.pl/

http://www.riomare.pl/default.aspx



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »