Gospodarka » Żywność
Program „Doceń polskie”: wysoka jakość wyrobów mlecznych
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
O przyznaniu certyfikatu „Doceń polskie” decydują oceny pięcioosobowej Loży Ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak. 
Wystawiając noty, Loża bierze pod uwagę kilka aspektów, m.in. smak i wygląd produktu oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Artykuły spożywcze, którym eksperci przyznają maksymalną liczbę punktów, oprócz certyfikatu „Doceń polskie”, otrzymują miano TOP PRODUKTU. 
W trakcie V certyfikacji, która odbyła się w maju tego roku, godło programu zdobyli m.in. producenci wyrobów mięsnych, firmy zajmujące się przetwórstwem owoców i warzyw oraz przedsiębiorstwa z branży piekarniczo-cukiernicznej.  
Wśród wyróżnionych firm znalazło się aż siedem zakładów z branży mleczarskiej: Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach,  SERTOP,  OSM Rokitnianka, Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy, OSM Skierniewice,  ZM STARCO, MLEKTAR S.A. 
Certyfikat „Doceń polskie” zdobyło czternaście wyrobów mlecznych, a trzynaście spośród nich otrzymało dodatkowo tytuł TOP PRODUKT.  
Pełna lista nagrodzonych wyrobów, w tym produktów mlecznych, jest dostępne na blogu programu; http://blog.docenpolskie.pl/produkty-z-docen-polskie/ .
Niedawny audyt udowodnił, że firmy z branży mleczarskiej coraz chętniej biorą udział w programie i co ważne – zdobywają więcej certyfikatów.  W tym przypadku ilość przekłada się na jakość.  Przypomnijmy; w trakcie V certyfikacji wyróżniono wyroby siedmiu firm z branży mleczarskiej. 
Dla porównania; podczas dotychczasowych czterech certyfikacji znak „Doceń polskie” przyznano wyrobom siedmiu zakładów z branży oraz produktom mlecznym marki własnej sieci Intermarche. Majowy audyt był więc dla przetwórców mleka rekordowy. 
Kolejna, VI certyfikacja odbędzie się 5 września. Przekonamy się wówczas czy kolejne wyroby mleczne zdobędą godło programu „Doceń polskie”. 
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
    
    	
| Nadesłał:
            Adventure Media | 
 Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii
						Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii			 Zyxel Networks prezentuje bezhasłowe logowanie i zabezpieczenia oparte na sztucznej inteligencji
						Zyxel Networks prezentuje bezhasłowe logowanie i zabezpieczenia oparte na sztucznej inteligencji			 MODA PYTA O TOŻSAMOŚĆ I KORZENIE. FINALIŚCI KONKURSU ZŁOTA NITKA 2025 WYBRANI
						MODA PYTA O TOŻSAMOŚĆ I KORZENIE. FINALIŚCI KONKURSU ZŁOTA NITKA 2025 WYBRANI			
Komentarze (0)