Gospodarka » Żywność

Program „Doceń polskie”. XXI certyfikacja żywności odbędzie się 27 lipca

Smak, wygląd i stosunek jakości do ceny - te cechy żywności oceniają członkowie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” podczas cokwartalnych audytów. Jurorzy sprawdzają indywidualnie każdy produkt i przyznają mu noty. Certyfikaty jakości zdobywają tylko artykuły spożywcze wysokiej jakości, które zd

Najbliższa atestacja odbędzie się 27 lipca w Czeladzi. Wytwórcy zainteresowani zdobyciem certyfikatu jakości mogą jeszcze zgłaszać swoje wyroby do oceny.

Celem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” jest propagowanie rodzimej żywności oraz jej producentów. W ramach tego przedsięwzięcia co kwartał organizowane są audyty, podczas których specjaliści z branży spożywczej, tworzący Lożę Ekspertów, oceniają wysokiej jakości, zasługujące na zdobycie godła „Doceń polskie”. Najbliższy z nich, dwudziesty pierwszy z kolei, odbędzie się 27 lipca w Czeladzi.
Swój udział w certyfikacji potwierdzili już producenci z całej Polski. Podczas lipcowej atestacji eksperci ocenią m.in. makarony, miody, wypieki, wędliny, przetwory owocowe i warzywne, nabiał, mąki, słodycze, tłoczone soki, olej rzepakowy, dania gotowe, rybne specjały oraz napoje.

Wyniki najbliższego audytu poznamy z końcem miesiąca. Charakterystyki nagrodzonych produktów i najważniejsze informacje na temat programu są publikowane na blogu przedsięwzięcia, pod adresem www.blog.docenpolskie.pl oraz na stronie internetowej www.DocenPolskie.pl. Producenci zainteresowani udziałem w programie mogą pobrać stosowne formularze zgłoszeniowe z witryny internetowej programu. Materiały (w tym także regulamin przedsięwzięcia) są dostępne w zakładce „Program”.

Najważniejsze informacje na temat programu „Doceń polskie”
1. Program jest realizowany od 2011 roku. Od samego początku jego funkcjonowania honorowy patronat nad certyfikacjami żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
2. Udział w audycie jest bezpłatny i niezobowiązujący. Producent może dostarczyć do oceny dowolną liczbą produktów spełniających określone regulaminem kryteria. Najważniejszym z nich jest posiadanie tzw. polskiego akcentu wyrażającego związek produktu z naszym krajem.
3. Certyfikaty nie są nadawane automatycznie; decyzję o ich przyznaniu podejmują członkowie Loży Ekspertów. Każdy produkt biorący udział w atestacji jest przez nich indywidualnie sprawdzany - Jurorzy oceniają smak, wygląd i stosunek jakości do ceny zgłoszonych produktów, przyznając za każdą kategorię noty od 1 do 10. Do zdobycia godła promocyjnego potrzeba minimum 7,5 pkt. Tytuł TOP PRODUKT jest natomiast zarezerwowany dla artykułów z maksymalnymi ocenami.
4. Grono specjalistów z branży spożywczej obraduje pod przewodnictwem Mirka Drewniaka, mistrza kuchni, współzałożyciela i członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
5. Program nie jest konkursem ani plebiscytem - eksperci nie wybierają najlepszego produktu w danej kategorii, ale decydują, które ze zgłoszonych propozycji zasługują na zdobycie certyfikatów jakości.
6. Certyfikat programu jest nadawany na 24 miesiące. Godło przyznane jest za konkretny produkt, a nie za całokształt działalności firmy. Po upływie tego czasu wytwórca może ubiegać się o ponowne przyznanie certyfikatu: Loża Ekspertów raz jeszcze ocenia produkt i decyduje czy nadal zasługuje on na wyróżnienie.
7. Certyfikatami „Doceń polskie” wyróżniane są wyroby różnego typu, począwszy od pieczywa, przez nabiał, mięso, słodycze, dania gotowe, mrożonki i napoje, na markach własnych i przetworach skończywszy.
8. W okresie obowiązywania certyfikatu laureaci programu mogą korzystać z  różnorodnych narzędzi (których celem jest promowanie nagrodzonej żywności) oferowanych przez organizatorów programu. Informacje o wyróżnionej żywności są zamieszczane m.in. na blogu programu, jego stronie internetowej, kwartalniku „Doceń Dobre Wiadomości” oraz mediach lokalnych, ogólnopolskich i branżowych.
9. Laurami programu uhonorowano m.in. produkty takich firm i marek jak Kujawski, Sertop, Piwniczanka, OSM w Krasnymstawie, Mlekovita, ZM Poliwczak, Peklimar, SEKO, OSM w Skale oraz Młyny Stoisław. Lista wszystkich nagrodzonych artykułów jest dostępna na blogu programu, w zakładce „Produkty z DP”.
10. Twórcy programu są inicjatorami Dnia polskiej żywności, nietypowego „święta” podkreślającego jak bogata i ciekawa jest oferta polskiego sektora spożywczego. Dzień polskiej żywności przypada 25 sierpnia.

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Kontakt dla mediów: