Dom » Architektura

Projekt domu - indywidualny czy gotowy?

Stałeś się posiadaczem działki budowlanej? Planujesz budowę domu ale nie wiesz od czego zacząć?  Zapoznaj się z krótkim poradnikiem, który podpowie Ci czym się kierować podczas planowania budowy domu.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze projektu domu?

Nadszedł czas na budowę wymarzonego domu. Jak się okazuje, by wybudować upragnione lokum należy zachować elastyczność, albowiem duży wpływ na wygląd i wielkość domu jest uzależniony od posiadanej przez nas działki. To właśnie ukształtowanie naszej posesji ma decydujący wpływ na późniejsze położenie naszego domu, wysokość, odpowiednie nasłonecznienie strefy dziennej, kubaturę a niekiedy nawet na kolorystykę elewacji.

Bardzo ważnym elementem przy planowaniu domu jest jego powierzchnia i funkcjonalność. Do inwestora należy decyzja o tym czy budynek ma być parterowy, czy jednak chyli się ku decyzji wybudowania poddasza użytkowego.

Dodatkowo dochodzi temat piwnicy. Wówczas ważne są tu fizyczne warunki działki budowlanej. Niewątpliwie decydującym aspektem jest także wielkość domu. Powinna być ona w głównej mierze uzależniona od liczby przyszłych mieszkańców.

Należy uwzględnić ilość potrzebnych sypialni i łazienek nie pomijając pomieszczeń przynależnych tj. spiżarnia, garderoba, bawialnia czy np. gabinet. Taki pierwotny zarys pozwoli na oszacowanie wielkości domu tak, aby był w pełni funkcjonalny i przestrzenny.

Niewątpliwie ważnym elementem jest wybór ogrzewania. To w jaki sposób będziemy ogrzewać zimą nasz dom jest równie istotne, albowiem musimy przewidzieć miejsce na ewentualną kotłownie.

W kolejnych krokach rozważmy rodzaj dachu i technologię budowy domu. Należy zdecydować czy dom pokrywał będzie dach płaski, a może jedno, dwu czy wielospadowy spadzisty.

Wybór pokrycia dachowego powinien współgrać z rodzajem wybranej technologii budowy. Należy wiedzieć czy decydujemy się na szalenie modny dom modułowy, czy stawiamy na tradycyjną technologię murowaną, szkieletową, czy popularne domy z balii.

Niewątpliwie proces planowania wymarzonego domu jest bardzo ważny i musi być w pełni przemyślany. Najlepszym rozwiązanie jest konsultacja z fachowcami w tej dziedzinie, którzy w swojej ofercie mają gotowe projekty domów.

Czy warto kupić gotowy projekt domu?

Proces planowania i budowy domu jest bardzo złożony, istnieje wiele wymagań, których nie należy pominąć. Warto więc postawić na pomoc fachowców i wybrać gotowy projekt domu. Obecnie na rynku istnieje wiele projektantów, oferujących cały wachlarz gotowych aranżacji.

W ofercie znajdziemy projekty począwszy od klasycznych i tradycyjnych domów, po nowoczesne i zupełnie nowatorskie. Spośród tak bogatej oferty można znaleźć projekt domu idealnie dostosowanego do swoich potrzeb pod względem wizualnym, jaki i funkcjonalnym.

Projektanci są otwarci na wizje swoich najbardziej wymagających zleceniodawców. Dlatego chcąc trafić w gust inwestora, oferują także możliwość indywidualnie tworzonych projektów domów, spełniających wszelkie oczekiwania klienta

Postaw na jakość i doświadczenie

Mając na uwadze nasze zadowolenie  przy wyborze projektu, wybierajmy firmy z długoletnim doświadczeniem. Jest to niezwykle ważne, albowiem wieloletnia praktyka architektów nie tylko pozwoli nam na dopasowanie domu idealnie skrojonego na nasze potrzeby, ale również pozwoli łatwo pokonać drogę urzędową.

Profesjonaliści świadczą bowiem usługi doradztwa w zakresie uzyskania pozwoleń na budowę i wszelkich formalności urzędowych. Specjaliści pomogą w zakresie planowania kosztów, wyboru optymalnej technologii i materiałów budowlanych.

Decydując się na zakup gotowego projektu dostajemy pewność, że nasz dom nie tylko  będzie dopasowany do naszych potrzeb i możliwości finansowych, ale również w pełni będzie przestrzegał etykę prawa budowlanego i będzie zgodny z Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego (MPZP).

slawek