Technologie » Fotografia

Projektor multimedialny w najnowszym aparacie kompaktowym Nikona

Nikon rozszerza ofertę aparatów kompaktowych z serii COOLPIX, wprowadzając na rynek cztery nowe modele.

Wśród nich znalazł się pierwszy na świecie aparat fotograficzny z wbudowanym projektorem multimedialnym - model COOLPIX S1000pj - wyposażony w matrycę o rozdzielczości 12,1 mln efektywnych pikseli, 5-krotny zoom optyczny, szerokokątny monitor LCD o przekątnej 2,7 cala.

Na rynku debiutują także modele: COOLPIX S70 z innowacyjnym ekranem dotykowym, najszybszy z kompaktów - COOLPIX S640 oraz prosty w obsłudze i elegancki COOLPIX S570.

Wśród naszych wakacyjnych nowości każdy znajdzie propozycję odpowiednią dla siebie. Najbardziej rewolucyjne rozwiązanie technologiczne, jakim jest projektor multimedialny, znalazło zastosowanie w modelu COOLPIX S1000pj, który gwarantuje nieznany dotychczas komfort wyświetlania fotografii oraz ujęć wideo. Gdy chcemy pokazać fotografie znajomym czy rodzinie, możemy zrobić to teraz bez konieczności przenoszenia zdjęć do komputera, ponieważ projektor umożliwia zorganizowanie pokazu niemal w dowolnym miejscu" - powiedziała Katarzyna Romaniuk, kierownik marketingu Nikon Polska.

COOLPIX S1000pj - pierwszy aparat kompaktowy z wbudowanym projektorem

Projektor wbudowany w model COOLPIX S1000pj wyświetla obraz w rozmiarach od ok. 5 do 40 cali (13 do 101 cm)*. Dodatkowo, do aparatu dołączony jest pilot, który umożliwia wygodne, bezprzewodowe sterowanie funkcjami zarówno projektora, jak i aparatu. Przy korzystaniu z projektora, specjalnie zaprojektowana podstawka pozwala umiejscawiać sprzęt w dowolnym miejscu, by wygodnie oglądać zdjęcia. Model S1000pj wyposażono w tryb automatycznego rozpoznawania scenerii, w którym aparat automatycznie „dobiera" odpowiedni program tematyczny do konkretnego ujęcia. Dostępnych jest także pięć funkcji mających na celu eliminację rozmycia obrazu oraz automatyczny tryb zdjęć portretowych, wyposażony w takie opcje jak Miękki odcień skóry, która analizuje strukturę skóry fotografowanej osoby, a wykryte niedoskonałości poddaje korekcji. Dodatkowo aparat COOLPIX S1000pj wyposażono w tryb śledzenia twarzy oraz hybrydową redukcję drgań VR ( w obiektywie i elektroniczną). Premierowy model będzie dostępny w dwóch stylowych wersach kolorystycznych - srebrnej i czarnej. W sklepach pojawi się w drugiej połowie września 2009 r.

COOLPIX S70 - innowacyjny ekran dotykowy

Aparat COOLPIX S70 jest pierwszym modelem w ofercie firmy Nikon wyposażonym w tak nowoczesny ekran dotykowy. Monitor Organic EL o przekątnej 3,5 cala rozpoznaje wiele punktów dotyku jednocześnie. Dzięki rozdzielczości 12,1 mln pikseli, szerokokątnemu obiektywowi NIKKOR z 5-krotnym zoomem optycznym oraz przejrzystemu i jasnemu niezależnie od panujących warunków ekranowi model ten gwarantuje wygodę fotografowania. Ponadto, umożliwia nagrywanie filmów wideo w wysokiej rozdzielczości (HD) oraz szybkie i łatwe przeglądanie zdjęć. Ma elegancką obudowę stylizowaną na retro, która sprawia, że nowy kompakt to doskonała propozycja nie tylko dla osób poszukujących zaawansowanego technologicznie aparatu, ale także modnego gadżetu. Aparat możne być ładowany za pośrednictwem komputera przy użyciu dostarczonego kabla USB. COOLPIX S70 będzie dostępny w kolorach: czarnym z imitacją skóry oraz czerwonym.

COOLPIX S640 - najszybszy z rodziny

COOLPIX S640 jest najszybszym modelem wśród aparatów kompaktowych Nikona - oferuje najkrótszy czas uruchamiania oraz autofokus tak szybki, jak w lustrzance. Model wyposażono w matrycę o rozdzielczości z 12,1 mln pikseli, szerokokątny obiektyw NIKKOR z 5-krotnym zoomem optycznym oraz ekran LCD o przekątnej 2,7 cala. Ponadto, dzięki możliwości zastosowania czułości ISO 6400 można nim robić wyraźne zdjęcia bez użycia lampy błyskowej w każdych warunkach, nawet przy słabym oświetleniu. Aparat możne być ładowany za pośrednictwem komputera przy użyciu dostarczonego kabla USB. COOLPIX S640 będzie dostępny w kolorach: czarnym, białym oraz srebrnym.

COOLPIX S570 - prostota i elegancja

Stylowy model S570 to smukły i zgrabny aparat, który z łatwością zmieści się w kieszeni, a dzięki matrycy o rozdzielczość 12 mln pikseli, monitorowi LCD o przekątnej 2,7 cala, szerokokątnemu obiektywowi NIKKOR z 5-krotnym zoomem optycznym oraz czułości ISO 3200 model ten jest także doskonałym połączeniem zaawansowanych technologicznie funkcji z przystępną ceną. COOLPIX S570 to idealna propozycja dla osób, które w aparacie kompaktowym szukają przede wszystkim prostoty obsługi, a zarazem innowacyjnych technologii oraz ciekawego wyglądu. Model COOLPIX S570 będzie dostępny w sprzedaży w kolorach: różowym, czerwonym, niebieskim, czarnym lub srebrnym.

* Rozmiar wyświetlanych zdjęć zależy od warunków oświetleniowych w pomieszczeniu

Nikon Corporation

Firma Nikon działa od ponad 90 lat i należy obecnie do największych i najbardziej liczących się producentów sprzętu optoelektronicznego na świecie. Jest producentem najwyższej jakości aparatów fotograficznych, obiektywów, skanerów, mikroskopów oraz precyzyjnych urządzeń optycznych zarówno dla przemysłu, jak i użytkowników indywidualnych. Nikon jest światowym liderem w segmencie aparatów fotograficznych analogowych i cyfrowych. Wysoka jakość oferowanego sprzętu, jego trwałość i niezawodność pozwoliła Nikonowi zdobyć przeważającą część rynku fotografii profesjonalnej jak również coraz liczniejsze grono amatorów na całym świecie.

W Polsce firmę reprezentuje Nikon Polska Spółka z o.o., która rozpoczęła swoją działalność 3 listopada 2003 r. jako importer produktów fotograficznych. W Warszawie przy ulicy Postępu 14 firma posiada również salon wystawowy i serwis. Więcej informacji o firmie Nikon, jej działalności w Polsce i produktach dostępnych na naszym rynku można znaleźć na stronie www.nikon.pl.

ap