Gospodarka » Żywność
Przecier pomidorowy Dawtona – klasyka w nowym wydaniu
Zobacz więcej zdjęć » |
Wśród produktów Dawtony znajdziemy teraz nie tylko tenw wersji klasycznej, lecz także jego dwie nowe propozycje: pikantną oraz z polskimi ziołami. Każda z trzech odsłon Przecieru pomidorowego Dawtona otwiera bogaty wachlarz kulinarnych możliwości.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Gęsta pomidorowa, aromatyczne spaghetti czy może sos do gołąbków? Przecier pomidorowy – niezastąpiony w daniach włoskich, również w Polsce stał się bazą całej gamy wyjątkowych dań. Produkowany ze starannie wyselekcjonowanych soczystych i dojrzałych polskich pomidorów Przecier pomidorowy Dawtona to od wielu lat prawdziwy klasyk w kuchni. Jego dwie nowe wersje są doskonałą inspiracją do tworzenia wyjątkowych potrawi ułatwiają kulinarne zmagania zwłaszcza tym, którzy chętnie sięgają po świeże, polskie zioła lub ostre dodatki.
Przecier pomidorowy pikantny – z czosnkiem i chili, to gratka dla wielbicieli wyrazistych smaków. Wyśmienity jako podstawa sosów do makaronu, świetnie sprawdzi się też w rozgrzewającym gulaszu. Warto wpisać go na listę zakupów, jeśli fascynuje nas kuchnia azjatycka lub meksykańska. Amatorzy delikatniejszych smaków bez wahania powinni sięgnąć po Przecier pomidorowy z polskimi ziołami, który nada klasycznej pomidorowej lub ulubionemu daniu aromat najwspanialszych rodzimychziół – lubczyku i natki pietruszki. Po tę wersję możemy sięgnąć przygotowując klopsiki, gołąbki bądź leczo z cukinii.
Pomidorto źródło wielu dobroczynnych właściwości, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Zawartość likopenu oraz witaminy C w pomidorach pozwala utrzymać w dobrej kondycji nasz układ krwionośny, opóźnia procesy starzenia, obniżaciśnienie krwi oraz pozytywnie wpływa na odporność. Warzywa te wspomagają też trawienie i walkę z nadwagą. Rozsmakuj się więc w pomidorowych potrawach i… dodaj sobie zdrowia!
Przecier pomidorowy Dawtona w trzech wersjach smakowych: klasycznej, pikantnej z czosnkiem i chili oraz z polskimi ziołami – lubczykiem i natką pietruszki, znajdziemy na sklepowych półkach, w cenie 2,59zł / 500 g.
Ravioli ze szpinakiem w sosie serowo-pomidorowym
Składniki:
Ciasto:
· 2 szklanki mąki pszennej
· 3 żółtka
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· szczypta soli
· ew. ciepła przegotowana woda
Farsz:
· 500 g szpinaku mrożonego w liściach
· 1 szalotka
· 2 ząbki czosnku
· sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
· oliwa do smażenia
Sos:
· Przecier pomidorowy Dawtona
· 200 g sera ricotta
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto na gładką masę ze wszystkich składników, w razie potrzeby można dodać wody. Zawinięte w folię odstawić do lodówki na 30 minut. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i dusić szpinak aż zmięknie. Odcedzić z nadmiaru wody. Na drugiej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać szpinak i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto wałkować na cienkie płaty, nadziewać i formować w kształt pierożków. Po ugotowaniu podawać z podgrzanym Przecierem pomidorowym Dawtona razem z ricottą.
Zupa z krewetkami na ostro
Składniki:
· 200 g Przecieru pomidorowego pikantnego Dawtona
· 500 ml wywary warzywnego
· 15 dużych krewetek
· 400 g mleka
· Papryczka chili
· Kilka łodyżek trawy cytrynowej
· Listki świeżej kolendry do dekoracji
· 2 łyżki sosu rybnego
· 2 szalotki
· 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szalotki. Dodać papryczki, łodygi trawy cytrynowej, sos rybny i krewetki. Po chwili wlać mleko kokosowe i Przecier pomidorowy pikantny Dawtona oraz gorący wywar warzywny. Wszystko razem gotować przez kilka minut. Podawać z listkami świeżej kolendry.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)