Gospodarka » Żywność

Przecier pomidorowy Dawtona – klasyka w nowym wydaniu

Przecier pomidorowy Dawtona – klasyka w nowym wydaniu
Zobacz więcej zdjęć »
Ukryte w przetworach pomidorowe bogactwo, pozwala nam cieszyć się smakiem tych wyjątkowych warzyw niezależnie od pory roku. Jednym z produktów, bez którego trudno się obejść podczas kulinarnych zmagań jest przecier pomidorowy.

Wśród produktów Dawtony znajdziemy teraz nie tylko tenw wersji klasycznej, lecz także jego dwie nowe propozycje: pikantną oraz z polskimi ziołami. Każda z trzech odsłon Przecieru pomidorowego Dawtona otwiera  bogaty wachlarz kulinarnych możliwości.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Gęsta pomidorowa, aromatyczne spaghetti czy może sos do gołąbków? Przecier pomidorowy – niezastąpiony w daniach włoskich, również w Polsce stał się bazą całej gamy wyjątkowych dań. Produkowany ze starannie wyselekcjonowanych soczystych i dojrzałych polskich pomidorów Przecier pomidorowy Dawtona to od wielu lat prawdziwy klasyk w kuchni. Jego dwie nowe wersje są doskonałą inspiracją do tworzenia wyjątkowych potrawi ułatwiają kulinarne zmagania zwłaszcza tym, którzy chętnie sięgają po świeże, polskie zioła lub ostre dodatki.

Przecier pomidorowy pikantny – z czosnkiem i chili, to gratka dla wielbicieli wyrazistych smaków. Wyśmienity jako podstawa sosów do makaronu, świetnie sprawdzi się też w rozgrzewającym gulaszu. Warto wpisać go na listę zakupów, jeśli fascynuje nas kuchnia azjatycka lub meksykańska. Amatorzy delikatniejszych smaków bez wahania powinni sięgnąć po Przecier pomidorowy z polskimi ziołami, który nada klasycznej pomidorowej lub ulubionemu daniu aromat najwspanialszych rodzimychziół – lubczyku i natki pietruszki. Po tę wersję możemy sięgnąć przygotowując klopsiki, gołąbki bądź leczo z cukinii.

Pomidorto źródło wielu dobroczynnych właściwości, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Zawartość likopenu oraz witaminy C w pomidorach pozwala utrzymać w dobrej kondycji nasz układ krwionośny, opóźnia procesy starzenia, obniżaciśnienie krwi oraz pozytywnie wpływa na odporność. Warzywa te wspomagają też trawienie i walkę z nadwagą. Rozsmakuj się więc w pomidorowych potrawach i… dodaj sobie zdrowia!

Przecier pomidorowy Dawtona w trzech wersjach smakowych: klasycznej, pikantnej z czosnkiem i chili oraz z polskimi ziołami – lubczykiem i natką pietruszki, znajdziemy na sklepowych półkach, w cenie 2,59zł / 500 g.

 

Ravioli ze szpinakiem w sosie serowo-pomidorowym

Składniki:

Ciasto:

·         2 szklanki mąki pszennej

·         3 żółtka

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         szczypta soli

·         ew. ciepła przegotowana woda

Farsz:

·         500 g szpinaku mrożonego w liściach

·         1 szalotka

·         2 ząbki czosnku

·         sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

·         oliwa do smażenia

Sos:

·         Przecier pomidorowy Dawtona

·         200 g sera ricotta

 

Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto na gładką masę ze wszystkich składników, w razie potrzeby można dodać wody. Zawinięte w folię odstawić do lodówki na 30 minut. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i dusić szpinak aż zmięknie. Odcedzić z nadmiaru wody. Na drugiej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać szpinak i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto wałkować na cienkie płaty, nadziewać i formować w kształt pierożków. Po ugotowaniu podawać z podgrzanym Przecierem pomidorowym Dawtona razem z ricottą.

 

Zupa z krewetkami na ostro

Składniki:

·         200 g Przecieru pomidorowego pikantnego Dawtona

·         500 ml wywary warzywnego

·         15 dużych krewetek

·         400 g mleka

·         Papryczka chili

·         Kilka łodyżek trawy cytrynowej

·         Listki świeżej kolendry do dekoracji

·         2 łyżki sosu rybnego

·         2 szalotki

·         2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szalotki. Dodać papryczki, łodygi trawy cytrynowej, sos rybny i krewetki. Po chwili wlać mleko kokosowe i Przecier pomidorowy pikantny Dawtona oraz gorący wywar warzywny. Wszystko razem gotować przez kilka minut. Podawać z listkami świeżej kolendry.

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »