Gospodarka » Żywność
Przekąski z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia na przyjęcia i nie tylko
Zobacz więcej zdjęć » |
Bez względu na okazję żadna impreza nie będzie udana, jeśli zabraknie na niej dobrego jedzenia. Co zrobić, jeśli do przyjścia gości została już tylko chwila a nadal nie masz pomysłu na menu? Sięgnij po Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Przyrządza się go szybko a do tego smakuje wybornie. To dzięki temu, że ma cieńszą skórkę i jest regularniej umięśniony niż zwykłe kurczaki, a do tego zawiera mniej tłuszczu. Dlatego sprawdzi się zarówno na męski wieczór jak i spotkanie w kobiecym gronie, nawet jeśli naszymi gośćmi będą same osoby dbające o linię.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przyrządzić go można na tysiące różnych sposobów. Na sylwestrowe i karnawałowe przyjęcia idealnie sprawdzi się usmażony w chrupiącej panierce kukurydzianej podawany z sosem jogurtowym, w quesadillasz serem cheddar lub duszony z sosem pomidorowym. Smacznego!
FILECIKI Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO Z PODLASIA W CHRUPIĄCEJ PANIERCE KUKURYDZIANEJ Z SOSEM JOGURTOWYM ZE SZCZYPIORKIEM:
Czas przygotowania: 45 min.
Składniki dla 4 osób:
8 filecików z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
1 łyżka mąki pszennej
2 jajka
2 garści płatków kukurydzianych
Olej rzepakowy do smażenia
Sól, pieprz czarny do smaku
100ml jogurtu naturalnego
Sok z ½ cytryny
Kilka gałązek posiekanego świeżego szczypiorku
Sól, biały pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Jogurt połączyć z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Fileciki z Kurczaka Zagrodowego oprószyć solą, pieprzem oraz mąką, a następnie zanurzyć w rozkłóconym jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gdy kawałki mięsa będą większe, mięso po obsmażeniu wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Chrupiące fileciki maczać w przygotowanym wcześniej sosie jogurtowym.
QUESADILLAS Z PIECZONĄ PIERSIĄ KURCZAKA ZAGRODOWEGO I SEREMCHEDDAR
Czas przygotowania : 45 min.
Składniki dla 4 osób:
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 mały pęczek posiekanej kolendry
1 łyżeczka pasty sambal oelek
1 łyżka oleju
100 g tartego sera cheddar
2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
2 rozgniecione ząbki czosnku
4 łyżki guacamole z avocado
8 pszennych placków „tortillas”
olej do smażenia
sól
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
½ łyżeczki roztartych nasion kolendry
Sposób przygotowania:
Kurczaka dokładnie natrzeć marynatą, upiec w piekarniku bądź na grillu a następnie wystudzić i pokroić w plastry.Na patelni skropionej oliwą położyć placek pszenny posmarowany guacamole, równomiernie ułożyć na nim plastry upieczonej wcześniej piersi Kurczaka Zagrodowego, posypać pokrojoną papryką, czerwoną cebulą oraz tartymserem wymieszanym z kolendrą. Przykryć drugim plackiem i smażyć (w trakcie lekko dociskając) przez około 5minut z każdej strony. Gotowe pokroić na kawałki i podawać z ulubionymi sosami np. salsą pomidorową i salsą serową.
MARYNOWANE UDA Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO Z PODLASIA DUSZONE Z POMIDORAMI
Czas przygotowania: 60 min.
Składniki dla 4 osób:
800 g ud z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
Marynata:
5 łyżek oleju rzepakowego
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 pokrojona w kostkę słodka cebula
1 cukinia pokrojona w półplastry
½ szklanki bulionu drobiowego
400 g przecieru pomidorowego
100 g cieciorki (z puszki)
Garść prażonych migdałów
Garść prażonych orzechów nerkowca
1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
Sól, imbir, kurkuma, ostra papryka, kmin rzymski do smaku
Sposób przygotowania:
Oczyszczone, umyte i osuszone uda z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na około 4 godziny do lodówki. Następnie obsmażyć z każdej strony, zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
W szerokim garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć cebulę z cukinią. Następnie wlać bulion oraz pomidory, zagotować i dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Do gotującego się kurczaka dodać również cieciorkę, migdały oraz orzechy, a całość doprawić do smaku solą, imbirem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminem rzymskim. Po kilku minutach zdjąć z ognia i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Tak przygotowane uda podawać z kaszą kuskus z rodzynkami i pomidorami. Smacznego!
Więcej przepisów na Kurczaka Zagrodowego z Podlasia można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. W specjalnej rubryce miłośnicy gotowania mogą również zamieścić własne przepisy i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.
Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed – Specjalisty od drobiu - w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)