Firma » System prawny

Przekształcanie spółki handlowej w inny rodzaj spółki ?

W Polsce ustawą regulująca proces przekształcania firmy (spółek) w inny rodzaj spółki jest ustawa z 15 września 2000 roku, - Kodeks spółek handlowych (Dz.U. z 2000 r. nr 94, poz. 1037 z późn. zm.; ost. zm. Dz.U. z 2009 r. nr 13, poz. 69).

W Polsce jest 6 spółek, które mogą zostać przekształcone są to m.in.

● spółka jawna,

● spółka partnerska,

● spółka komandytowa,

● spółka komandytowo-akcyjna,

● spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,

● spółka akcyjna.

Na szczęście aby przekształcić spółkę handlową w inną spółkę prawa handlowego, nie trzeba zamykać i ponownie otwierać spółki, wystarczy spełnić kilka warunków ujętych w wyżej wymienionej ustawie.

Przede wszystkim aby proces przekształcania firmy (spółek) mógł być rozpoczęty spółka nie może być w fazie likwidacji oraz nie może zgłosić upadłości. Istotą spółki przekształconej jest pozostawanie wciąż podmiotem posiadającym prawa i obowiązki spółki przekształcanej.

Przekształcanie spółki w inną spółkę handlową podyktowane jest często jej rozwojem np. jeśli planujemy większe przedsięwzięcia gospodarcze i będziemy zarządzać pieniędzmi inwestora spółka kapitałowa, pozwala w swoim kształcie na o wiele łatwiejsze zarządzanie. Natomiast gdy planujemy przekształcenie spółki kapitałowej w osobową, związane jest to często ze zmniejszeniem wspólników.

Często przekształcania firmy (spółek) jest szeroko zakrojonym planem strategicznym, skrupulatnie ułożonym dla osiągnięcia jakiegoś konkretnego celu.

Według prawa przekształcona spółka nie traci żadnych ulg, licencji czy koncesji, w momencie przekształcenia, przysługują jej wszystkie prawa i obowiązki spółki przekształcanej. W momencie uczestnictwa w tym procesie wspólników spółki przekształcanej, automatycznie stają się również wspólnikami nowo przekształconej spółki. Spółka przekształcona i przekształcana to ten sam podmiot, lecz z prawnego punktu widzenia jej działanie ulega zmianie.

ivona