Technologie » AGD - RTV

Przemijanie ujęte w tworzywo. Oto koperty i meble wykonane z opadłych liści.

Bio-Vide jest tworzywem z którego mogą powstawać zarówno koperty, jak i meble. Jego surowiec i podstawę stanowią… opadłe liście. To znakomity przykład zastosowania filozofii mówiącej o tym, że wszystko pochodzi z ziemi i do niej wraca.

Za projektem i realizacją tego śmiałego konceptu stoi pochodzący z Japonii Takuma Yamazaki. Yamazaka - absolwent Tama Art University na co dzień pracuje jako product designer dla firmy Canon. Jego fascynacja naturą, która bezpośrednio stoi za ideą jego projektu jak sam przyznaje pochodzi z jego dzieciństwa spędzonego na Hokkaido. Jego ojciec był weterynarzem, zatem kontakt z naturą i zwierzętami był wpisany w jego życie od najmłodszych lat i daje wyraz w jego aktualnej pracy.

Według Yamazakiego powinien istnieć ścisły związek pomiędzy wszystkimi zachodzącymi wokół nas procesami, ale ich nie widzimy. W nowoczesnym społeczeństwie, wszystko jest z góry usystematyzowane, sprawiając że nie widzimy poszczególnych elementów i rzeczy jako część większej całości na którą składa się otaczający nas świat. Za sprawą ogromnej ilości dostępnych produktów zwyczajnie zakładamy, że do wszystkiego jest jakiś dedykowany pojedynczy element. Wytwarzamy wszystko co niezbędne dla zaspokojenia każdej z potrzeb. Przy tym nie myślimy o tym, skąd te rzeczy pochodzą, w jaki sposób są wytwarzane i co się dzieje z nimi po tym jak je wyrzucamy. Nie ma w tym poczucia przemijania, czy poczucia smutku, gdy coś osiągnie kres używalności. Wiedząc, że jest w tym coś czego nie potrafi wyrazić słowami, swoją myśl Yamazaki przełożył na projekt - „Bio-vide”.

To czym jest Bio-vide? Tworzywem z którego można zrobić np. kopertę. Wykonana z opadłych liści przy otwieraniu, a raczej rozrywaniu pozwala poczuć na swój sposób ich koniec. Dzięki zastosowaniu tak naturalnego materiału zwykła koperta stała się nośnikiem emocji.

Technika wykonania jest niezwykle prosta. To prasowane liście, których spoiwem jest żywica. Plastyczność pozwala na znacznie więcej - jak choćby tworzenie płyt meblowych. Opadłe liście składają się głównie z celulozy, hemicelulozy, ligniny polisacharydu, żywicy i karbonylu, co sprawia że ich skład jest identyczny z drewnem. Nawet tam powszechny materiał jak sklejka wymaga kleju, aby się utrzymać. To materiał niezwykle naturalny i bliski ziemi. Wszystko co z niego powstanie to drugie życie roślin. Po tym kiedy przedmiot przestanie być potrzebny, będzie mógł spokojnie wrócić tam skąd pochodzi - do ziemi.

AdComms Media & Marketing Group