Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Przetańczyć całą noc…

Początek roku to czas karnawału, który zaczyna się w dniu Trzech Króli, a kończy w wigilię Środy Popielcowej. W tym okresie organizowane są huczne zabawy, poczynając od imprez przedszkolnych i szkolnych, na wielkich balach kończąc.

W ciągu ostatnich kilku lat zauważyć można zmieniające się trendy w organizowaniu imprez karnawałowych. Zamiast wystawnych balów na kilkaset osób, coraz częściej wolimy kameralne spotkania w gronie najbliższych, organizowane zazwyczaj w domu lub ulubionej knajpce. Aby zabawa była udana, a goście zapamiętali ją na długo, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Elementem odróżniającym imprezę karnawałową od zwykłego spotkania towarzyskiego jest wybór tematu przewodniego. Możemy dowolnie przebierać w różnego rodzaju  motywach, z których najpopularniejszymi są: bohaterowie filmowi lub bajkowi, wieczór piracki lub gangsterski, czy zabawa zorganizowana w stylu glamour. Konieczność przebrania, poza niezastąpionym efektem wizualnym, niesie za sobą możliwość zorganizowania dodatkowych atrakcji: konkursu na najlepszą kreację, czy też niesamowitej sesji zdjęciowej.

Obok wyboru tematu równie istotne jest odpowiednie przygotowanie mieszkania i wybór stosownej muzyki. Organizując zabawę karnawałową musimy pamiętać, by wszystkie jej elementy były ze sobą połączone, dlatego bardzo ważne są odpowiednie elementy dekoracyjne (tematyczne plakaty, zasłony, drobne meble) oraz detale (zastawa stołowa oraz ścieżka muzyczna). Możemy w tym celu zwrócić się o pomoc do jednej z wielu agencji eventowych lub też, przy odrobinie chęci i zdolności plastycznych, przygotować całość samemu.

Poza dekoracjami oraz strojami, niezbędnym i jednym z głównych elementów udanej zabawy jest menu. Zestaw dań powinien być skrupulatnie przemyślany i rozplanowany tak, by zaspokajał apetyt gości podczas całej zabawy. Komponując menu, sięgnijmy po potrawy energetyczne, zarówno ciepłe, jak i zimne, w niewielkich porcjach, którymi można z łatwością się posilić i wrócić na parkiet. Zrezygnujmy więc z wymyślnych krewetek, które trzeba obierać, czy ciągnącego się spaghetti. Znacznie lepiej sprawdzą się kolorowe sałatki i owocowo-warzywne koreczki. Pamiętajmy, że z pewnością wielu z naszych gości jest tradycjonalistami, jeśli chodzi o rodzaj kuchni, dlatego warto zaserwować kilka dań powszechnie znanych i lubianych. Jednym z nich jest sprawdzony barszcz z krokietem.

Komponując naszą ofertę detaliczną zawsze staramy się odpowiadać na potrzeby klientów - mówi Emil Dzianok, dyrektor handlowy firmy Jawo, specjalizującej się w ręcznej produkcji pierogów, kopytek, klusek leniwych, knedli, a także krokietów i naleśników. Zdając sobie sprawę z braku czasu i rosnących oczekiwań konsumentów oferujemy m. in. gotowe krokiety z mięsem lub z kapustą i grzybami, a także doskonałe do warzywnych sałatek uszka. Ich krótki czas przygotowania oraz doskonała jakość sprawiają, że nasze produkty idealnie sprawdzają się podczas zabaw karnawałowych - dodaje.

Wystrój, przebranie, menu i muzyka to podstawowe elementy, które należy dobrze przemyśleć decydując się na organizację imprezy karnawałowej. Nie możemy jednak zapomnieć, że najważniejsze jest odpowiednie towarzystwo oraz porcja dobrego humoru, bez których nawet perfekcyjne przygotowanie nie zagwarantuje udanej zabawy.

Sprawdzone przepisy na karnawałowe przekąski na: www.jawo.pl

Joanna Janczy