Gospodarka » Żywność
Przygotowujemy się do Wielkanocy. Przepis na żurek z jajkiem i frankfurterkami
Zobacz więcej zdjęć » |
Frankfurterki (zwane przez niektórych konsumentów pieszczotliwie frankami) to cienkie kiełbaski, które przywędrowały do naszej kuchni zza zachodniej granicy. Swoją nazwę wzięły od Frankfurtu, piątego co do wielkości miasta w Niemczech. Choć niepozorne, mają w kuchni szerokie zastosowanie: zwykle spożywa się je na gorąco, ale mogą być także zimną przekąską, składnikiem zapiekanek, czy sałatek. Frankfurterki sprawdzą się także jako dodatek do zup, choćby żurku. Dzięki kiełbaskom ta kojarząca się z Wielkanocą potrawa zyska nowy aromat, a jej miłośnicy będą usatysfakcjonowani.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
Niezależnie od wybranego przepisu, w którym wykorzystamy frankfurterki, podstawą jest zawsze produkt najwyższej jakości. - W ostatnich latach zapanowała moda na zdrowe odżywianie, świadomość klientów w tym temacie ciągle rośnie. Konsumenci nie sięgają w sklepach po pierwszy byle jaki produkt, lecz dokonują coraz częściej przemyślanych decyzji zakupowych - czytają dokładnie etykiety na opakowaniach, wybierają produkty o dobrym składzie i wysokiej jakości - stwierdza Joanna Radomska, dyrektor ds. handlu z Zakładów Mięsnych Henryka Stokłosy. Firma ze Śmiłowa (woj. wielkopolskie) jest laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Frankfurterki tego producenta zostały wyróżnione godłem „Doceń polskie” potwierdzającym wysoką jakość i rodzime pochodzenie.
Żurek z jajkiem i frankfurterkami
Składniki:
- 1/2 kg frankfurterek Zakładów Mięsnych H. Stokłosy
- 20 dkg wędzonych żeberek
- 4 jajka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 3-4 grzyby suszone
- 1/2 litra zakwasu na żurek
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- natka pietruszki
- olej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- majeranek, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Umyte warzywa zalewamy 1 i 1/2 litra wody, po czym dodajemy grzyby, kiełbaski, a także żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na małym ogniu 30 minut. Osobno gotujemy jajka na twardo, a następnie kroimy je na pół lub ćwierć. Opłukujemy i siekamy natkę.Warzywa, mięso i kiełbasę wyjmujemy z wywaru; z żeberek usuwamy kości, a mięso kroimy. Odlewamy 1/2 szklanki wywaru, do reszty dodajemy zakwas i całość zagotowujemy, po czym dodajemy mięso z żeberek i doprawiamy całość majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.Mąkę mieszamy z pozostawionym wcześniej wywarem, wlewamy ją do garnka i gotujemy 2-3 minuty. Żurek nalewamy do miseczek, dodajemy pokrojone frankfurterki i jajka, danie ozdabiamy natką.Smacznego!
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) - innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów:
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70
Nadesłał:
Adventure Media
|
Komentarze (0)