Gospodarka » Żywność
Przysmaki z piknikowego kosza
Zobacz więcej zdjęć » |
Piknik z rodziną lub przyjaciółmi to doskonała okazja do odpoczynku na świeżym powietrzu. Wymaga jednak odrobiny przygotowań. Warto, aby przyrządzone smakołyki były nie tylko smaczne, lecz także zdrowe i łatwe do jedzenia, na przykład palcami.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Największą popularnością wśród piknikowych przekąsek cieszą się kanapki – są łatwe do zrobienia i bardzo sycące. Będą świeższe i smaczniejsze, jeśli zabierzemy ze sobą pokrojone pieczywo, a na miejscu posmarujemy je masłem paprykowym lub ziołowym i obłożymy ulubionymi dodatkami. Smakowite smarowidło łatwo przygotować w domu – wystarczy rozetrzeć tradycyjne masło z papryką słodką, ziołami prowansalskimi lub innymi przyprawami, a później schłodzić. Produkty te powinny być jednak przechowywane w torbie termicznej tak, aby pozostały świeże i apetyczne do momentu, kiedy będziemy ich potrzebować.
Na pikniku świetnie sprawdzą się również wytrawne przekąski, chociażby quiche, czyli kruche lub francuskie ciasto wypełnione mięsno-warzywnym nadzieniem oraz zalane jajeczno-śmietanową masą. Jego smak podkreślą czosnek granulowany i pieprz. Quiche najłatwiej przygotować, korzystając z gotowego ciasta.
A co na deser? Przede wszystkim owoce – jabłka, gruszki i cytrusy. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych słodkości będą też muffinki, które można przygotować na wiele sposobów i z wykorzystaniem ulubionych dodatków, takich jak czekolada oraz cynamon. Nie zapomnijmy również o obowiązkowym elemencie każdego kosza piknikowego, czyli o wodzie.
***
Czosnek granulowany ma ostry charakterystyczny zapach oraz piekący, słodkawy smak. Jest najlepszym dodatkiem do tłustych mięs. Wzbogaca smak i aromat domowych wędlin, kiełbas oraz pasztetów. Przyprawia się nim dziczyznę, drób, ryby, potrawy z warzyw, a także zupy i sosy. Czosnek jest uprawiany już od ponad 5 tysięcy lat. Pochodzi z Azji, a najbliżej spokrewniony jest z… lilią.
Masa netto: 16 g
Cena: 1,19 zł
Pieprz czarny ma intensywny zapach i palący, lekko korzenny smak. Jest najpopularniejszą przyprawą do potraw. Znakomicie wzbogaca smak mięs, wędlin, pasztetów, ryb, sałatek, dań z warzyw, jaj, serów, a także wszelkiego rodzaju sosów. Pieprz wywodzi się z Indii, a jego uprawy znajdują się w strefie tropikalnej.
Masa netto: 15 g
Cena: 1,19 zł
***
Quiche –przepis przygotowany specjalnie dla marki Galeo przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego, szefa studia kulinarnego marek Kamis i Galeo
Składniki:
· 200 g pora
· 200 g szynki dojrzewającej lub wędzonej
· 1 łyżka masła
· 4 jaja
· 400 ml śmietany 30%
· 1 opakowanie ciasta francuskiego
· sól
· czosnek granulowany Galeo
· pieprz Galeo
· zioła prowansalskie Galeo
Przygotowanie:
Pora oraz szynkę pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Do śmietany dodać jaja i zioła prowansalskie, doprawić pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Dokładnie wymieszać. Formę do tarty lub małe foremki do tartaletek wyłożyć ciastem francuskim, wypełnić szynką i porem. Zalać przygotowaną masą. Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Czas przygotowania: 10 min. + pieczenie 15 min.
Danie dla 4 osób
Koszt: 15 zł
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)