Technologie » Komputery

PZU Życie SA zwiększa wydajność i niezawodność głównego systemu transakcyjnego dzięki Oracle RAC

Oracle Polska informuje, że w Spółce PZU Życie została przeprowadzona migracja głównego systemu obsługi ubezpieczeń grupowych na życie, z architektury opartej na pojedynczej instancji do rozwiązania klastrowego Oracle RAC w wersji 10gR2.

Projekt został wykonany w czasie 6 miesięcy przez ekspertów Biura Wsparcia i Operacji IT, a także Biura Analiz i Wdrożeń Informatycznych firm PZU SA i PZU Życie SA, przy pomocy konsultantów technologicznych Oracle Polska.

Działający w PZU Życie SA system obsługi ubezpieczeń grupowych na życie jest centralnym, intranetowym rozwiązaniem, którego używa ponad 7 tysięcy zarejestrowanych użytkowników. W okresach zamykania miesiąca korzysta z niego ponad tysiąc użytkowników jednocześnie.

Migracja architektury polegała na przeniesieniu wszystkich danych z bazy Oracle9i do wersji Oracle10g, a także na zamianie pojedynczej instancji działającej na platformie RISC na rozwiązanie klasy GRID oparte na aplikacji Oracle Real Application Clusters. Stworzony klaster bazodanowy składa się z 8 węzłów korzystających z serwerów Blade na platformie Intel x64. Jest to obecnie jedna z największych instalacji tego typu w Polsce.

Każdy z ważniejszych modułów systemu otrzymał dedykowany serwis bazodanowy, który umożliwia odpowiednie rozłożenie ruchu pomiędzy węzłami w zależności od potrzeb i okresu biznesowego w miesiącu księgowym. Umożliwia też bardziej szczegółową diagnostykę wydajnościową z podziałem na obciążenia generowane przez poszczególne moduły.

Obecnie w PZU trwa drugi etap projektu, polegający na modernizacji warstwy serwerów aplikacji w celu dalszej poprawy wydajności systemu - szczególnie czasów odpowiedzi aplikacji w okresie zamykania miesiąca księgowego. Planowana jest także kolejna faza, w której za pomocą technologii Oracle Data Guard zostanie stworzony zapasowy ośrodek obliczeniowy zapewniający ochronę na wypadek awarii i należyty poziom Disaster Tolerance.

Wypowiedź towarzysząca

"Decyzję o przeprowadzeniu prac modernizacyjnych podjęliśmy głównie ze względu na niewystarczającą moc obliczeniową poprzedniej konfiguracji oraz w celu zmniejszenia kosztów zawiązanych z utrzymaniem systemu" - komentuje Michał Draba, Kierownik Zespołu Zarządzania Systemami UNIX z Biura Wsparcia i Operacji IT firm PZU SA i PZU Życie SA.

"Podstawowym założeniem dla nowej platformy było zapewnienie większej wydajności i niezawodności systemu, a mając w perspektywie duże plany rozwojowe - również skalowalności. Cele inwestycji zostały w pełni osiągnięte - praca aplikacji w zależności od mierzonych czynników jest teraz 3 do 10 razy bardziej wydajna, wyznaczanie stanów polis ubezpieczeniowych zostało przyspieszone średnio 3-krotnie, zaś otwarcie miesiąca księgowego dla całej spółki trwa ok. 16 godzin, zamiast dotychczasowych 35".

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą oprogramowania biznesowego. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Oracle