Gospodarka » Przemysł

RAFAKO na targach Oil Gas West Asia w Omanie

RAFAKO S.A., znane i rozpoznawalne w wielu zakątkach świata, tym razem prezentowało swoją ofertę na ryku azjatyckim. Przedstawiciele raciborskiej Spółki uczestniczyli w 3- dniowych, prestiżowych targach Oil Gas West Asia (OGWA) 2016 w Muskacie. Zainteresowanie ofertą firmy było duże.

Targi Oil Gas West Asia (OGWA) 2016 w Muskacie w Omanie odbywają się co dwa lata i gromadzą największe firmy z branży z Zatoki Perskiej oraz ich zagranicznych kontrahentów. Tegoroczna edycja odbyła się w dniach 21-23 marca. Uczestniczyli w niej przedstawiciele RAFAKO S.A. - Mieliśmy wspólne stoisko z Al Watanyiah United Engineering and Contracting Co. oraz Al Watanyiah OIL & GAS LLC (AWOG)- partnerami RAFAKO S.A. w Omanie – mówi Jakub Sitek, Pełnomocnik Zarządu RAFAKO S.A., Dyrektor ds. Relacji z Klientami. - W targach organizowanych w tym rejonie uczestniczyliśmy po raz pierwszy, ponieważ chcielibyśmy odnowić współpracę z tamtejszymi firmami. Ponadto RAFAKO było jedyną polską firmą, która się tam wystawiała - dodaje.

Warto przypomnieć, że wiele lat temu, raciborska Spółka wykonywała zamówienia na azjatycki rynek. - Dostarczaliśmy elementy kotłowe, panele rurowe czy elementy ciśnieniowe. Nie były to duże dostawy, teraz chcielibyśmy nawiązać stałą współpracę z tamtejszymi firmami i uczestniczyć w przetargach na większe inwestycje w energetyce – mówi Jakub Sitek.

RAFAKO S.A kieruje swoje działania marketingowe w różne rejony świata dla pozyskania nowych kontraktów, zatem udział w tak prestiżowych targach był kolejnym krokiem powiększenia bazy potencjalnych odbiorców. W targach uczestniczyły głównie firmy z krajów Zatoki Perskiej (GCC). Zainteresowanie produktami RAFAKO było bardzo duże z uwagi na wysokie kompetencje raciborskiej firmy w sektorze energetycznym oraz instalacji ochrony środowiska. Obecna sytuacja związana z niską ceną ropy naftowej spowolniła inwestycje w tym rejonie świata. - Wszyscy czekają na podniesienie cen tego surowca. Dopiero wtedy można będzie dokończyć już powstające inwestycje oraz ruszyć z nowymi projektami – tłumaczy J. Sitek.

Kraje wchodzące w skład Zatoki Perskiej są głównym eksporterem ropy naftowej i gazu na cały świat. - Dzięki zarobionym środkom ze sprzedaży ropy i gazu  inwestują w kolejne moce i kopalnie wydobywcze tych złóż. Dlatego zapotrzebowanie na energię jest spore – dodaje dyrektor J. Sitek. Z kolei RAFAKO jest innowacyjne i atrakcyjne technologicznie, dodatkowo w stosunku do firm zachodnich proponuje konkurencyjne ceny. - Dla nas to bardzo interesujący rejon. Dlatego chcieliśmy zaprezentować RAFAKO jako największą firmę w Europie, produkującą urządzenia dla branży energetycznej i związane z ochroną środowiska. Targi były ku temu doskonałą okazją. Mamy nadzieję, że uda nam się wejść na tamtejszy rynek – podsumowuje Jakub Sitek.

Adventure Media