Społeczeństwo » Społeczeństwo

RAFAKO podarowało rzutnik Placówce Opiekuńczo-Terapeutycznej w Samborowicach

Podopieczni Placówki Opiekuńczo-Terapeutycznej z Samborowic otrzymali rzutnik multimedialny, który wykorzystywany będzie do zajęć terapeutycznych i pedagogicznych. Darczyńcą po raz kolejny była firma RAFAKO S.A.

W piątek, 27 stycznia delegacja RAFAKO przekazała Placówce Opiekuńczo-Terapeutycznej prowadzonej przez Stowarzyszenie Otwarte Serca Dzieciom rzutnik multimedialny. - Serdecznie dziękujemy raciborskiej Spółce, za wsparcie i podarunki, które od nich dostajemy. Na taki sprzęt długo nie byłoby nas stać. A dzięki rzutnikowi będziemy mogli uatrakcyjnić zajęcia terapeutyczne i pedagogiczne, jak również umilić czas wolny, wyświetlając dzieciom filmy - mówi Magdalena Strzelczyk, dyrektor Placówki Opiekuńczo-Terapeutycznej w Samborowicach.

RAFAKO z instytucją w Samborowicach oraz Cyprzanowie (jedna administracja) współpracuje od 2014 roku. Dzięki pomocy i zaangażowaniu jej wychowankowie mogą korzystać, m.in. z komputerów i zestawu głośników, które również otrzymali od firmy. Ponadto co roku w okresie Bożego Narodzenia otrzymują świąteczne upominki, które nie tylko sprawiają obdarowanym radość, ale rozwijają zainteresowania, kreują wyobraźnię i pomagają w nauce. - Obecnie w placówce znajduje się 39 wychowanków. Trafiają do nas dzieci z całej Polski. Są to osoby z różnego rodzaju dysfunkcjami, niepełnosprawnością umysłową lub ruchową, a także przewlekle chorzy. Nasza misja ma na celu stworzyć im bezpieczny dom, pełen miłości, zrozumienia, szacunku do innych i samego siebie oraz zapewnienie godziwych warunków na szczęśliwe dzieciństwo. Dlatego pomoc jaką oferuje nam RAFAKO jest nieoceniona - przyznaje Magdalena Strzelczyk.

Losy dzieci, które trafiły do placówki doskonale znane są Zarządowi RAFAKO. - Mamy świadomość, że potrzeby tego typu placówek są bardzo duże, więc pomagamy jak możemy. Czy to w formie finansowej, czy poprzez paczki dla dzieci, albo właśnie przekazując sprzęt multimedialny. Niech rzutnik służy jak najlepiej i pomaga w terapii oraz edukacji dzieci - kończy Piotr Karaś, dyrektor Biura Marketingu RAFAKO S.A.

Autor tekstu: Justyna Korzeniak, Adventure MediaAutor zdjęć: Archiwum RAFAKO

* * *

RAFAKO S.A. z Grupy PBG jest największym europejskim producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej, urządzeń ochrony środowiska oraz dostawcą kompletnych bloków energetycznych „pod klucz”.

KONTAKT:
www.rafako.com.pl