Gospodarka » Przemysł

RAFAMET: Wyniki finansowe za I półrocze 2012 r.

Pierwsze półrocze 2012 r. RAFAMET S.A. jak i cała Grupa Kapitałowa RAFAMET zakończyły wynikiem lepszym niż rok wcześniej.

W pierwszym półroczu 2012 r. Fabryka Obrabiarek RAFAMET S.A. osiągnęła przychód  w wysokości 42,015 mln zł netto, w porównaniu do 32,375 mln zł netto w analogicznym okresie 2011 r. Zysk na działalności operacyjnej wyniósł 3,455 mln zł, wobec 1,888 mln zł w roku poprzednim.
Zysk netto Spółki wyniósł 2,740 mln zł (1,607 mln zł w 2011 r.).

Lepsze wyniki odnotowała cała Grupa Kapitałowa RAFAMET, która za 6 miesięcy 2012 r. osiągnęła zysk netto w wysokości 2,527 mln zł. W okresie porównywalnym 2011 r. Grupa wykazała stratę netto w wysokości 487 tys. zł. Na poprawę wyniku finansowego Grupy  wpłynęła przede wszystkim  poprawa wyniku finansowego podmiotu dominującego, czyli RAFAMET S.A.
Przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów wyniosły 55,874 mln zł i były wyższe o 14,985 mln zł od wypracowanych w porównywalnym okresie 2011 r. Wyższym o 36,6 proc. przychodom ze sprzedaży towarzyszył wyższy o 28,1 proc. całkowity koszt  sprzedanych produktów, towarów i materiałów.

- Proces restrukturyzacji finansowej naszej odlewniczej spółki zależnej jak widać jest trudny. Przypomnijmy, że podmiot ten wykazał zysk netto za 3 miesiące br. a za 6 miesięcy br. odnotowana została mała strata. Jednak cel stawiany przed tym podmiotem - realizacja zysku na poziomie operacyjnym oraz wyniku finansowego netto na koniec 2012r. - jest realny – mówi E. Longin Wons, prezes zarządu RAFAMET S.A. - Grupa kapitałowa miała szansę na lepszy wynik za pierwsze półrocze br., jednak  umacniający się kurs złotego w stosunku do euro czy dolara nie był czynnikiem sprzyjającym prowadzeniu eksportowego biznesu - dodaje prezes E. L. Wons.

W pierwszym półroczu 2012 r. Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy RAFAMET S.A. podjęło uchwałę o wypłacie dywidendy z zysku za 2011 r. Na wypłatę dywidendy przeznaczono 1,900 mln zł i objęte nią zostały wszystkie akcje Spółki.. Na jedną akcję przypada kwota 0,44 zł. Dywidenda zostanie wypłacona 17 września 2012 r.

RAFAMET S.A.
Fabryka Obrabiarek RAFAMET S.A. z Kuźni Raciborskiej jest jednym z kilku na świecie producentów obrabiarek specjalnych do obróbki zestawów kołowych pojazdów szynowych (kolej, metro, tramwaje). Wykonuje również, na jednostkowe zamówienia, wielkogabarytowe obrabiarki specjalistyczne dla odbiorców w sektorach: energetycznym, maszynowym, stoczniowym, hutniczym oraz zbrojeniowym. Udział eksportu w sprzedaży to około 70-80 proc. Kapitał zakładowy wynosi 43.187.010,00 zł.

Adventure Media