Społeczeństwo » Społeczeństwo

Rampa nastawna na pomoc osobom z niepełnosprawnością ruchową

W dzisiejszej dobie wynalazków i usprawnień wzrasta potrzeba nowych rozwiązań ułatwiających funkcjonowanie. Szczególnie należy zwrócić uwagę na problem osób z niepełnosprawnościami, które bardzo często do wykonywania codziennych czynności potrzebują pomocy drugiej osoby.

Niepełnosprawność ruchowa

Dla osób z niepełnosprawnością ruchową, ogromną, a czasem nawet nie do pokonania, jest bariera poruszania się, nie tylko w miejscach publicznych, ale również we własnym domu, który nie jest odpowiednio przystosowany (np. wysokie progi, podesty). Aby jak najbardziej spotęgować samodzielność osób poruszających się na wózkach inwalidzkich, producenci sprzętów medycznych
i nie tylko, projektują rozwiązania, których zadaniem jest ułatwienie poruszania się osób niepełnosprawnych ruchowo.

Pokonać bariery - rampa nastawna

Rampa nastawna została opracowana w związku z potrzebą zaistniałą na rynku dotyczącą urządzeń, które pomocne są w pokonywaniu przeszkód poprzecznych. Rampa nastawna oferowana przez producenta wyrobów metalowych Profund ze względu na swą unikatowość została objęta ochroną patentową P.215363.

Rampa nastawna przede wszystkim pozwala na samodzielne pokonywanie barier poprzecznych przez osoby poruszające się na wózku inwalidzkim  w miejscach, w których nie ma możliwości na zamontowanie rampy stałej. Jest to dyskretne rozwiązanie, które w żadnej sposób nie utrudnia funkcjonowania osobom, które nie muszą z niej korzystać.

Dodatkowe możliwości

Rampa posiada dodatkowe rozwiązania dotyczące automatyki, które dostosowywane są do indywidualnych preferencji Klientów. Jednym z takich udogodnień jest czujnik najazdowy, który wyczuwa zbliżający się wózek inwalidzki oraz czujnik chipowy, który reaguje na wcześniej określony wózek i przystosowuje się do niego. Konstrukcja rampy pozwala na szybkie ustawienie jej w pozycji roboczej, a następnie na bezproblemowe złożenie. Jest to cecha, która sprawdza się w pomieszczeniach, w których rozłożona rampa mogłaby być przeszkodą w normalnym funkcjonowaniu.

Rampa nastawna wspomagająca pokonywanie przeszkód poprzecznych posiada swoje zastosowanie nie tylko dla osób z niepełnosprawnością ruchową, ale również dla przemysłu oraz architektury.

Artykuł przygotowany we współpracy z: http://www.rampa.net.pl/

Aleksandra.Sana