Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Regeneracja wątroby to też harmonijne trawienie

Okres wakacyjny jest pełen pokus żywieniowych. Częściej jadamy poza domem i pozwalamy sobie na więcej. Trudno zrezygnować ze smacznej potrawy, szczególnie podczas urlopu czy weekendowego grillowania.

Regeneracja wątroby to też harmonijne trawienie

Warto jednak pamiętać, że w wyniku wytężonej pracy układ trawienny, a szczególnie wątroba, może ulec przeciążeniu1. Jej pracę może wesprzeć lek bogaty w wysokooczyszczone fosfolipidy, przyspieszające regenerację komórek wątrobowych oraz stabilizujące skład żółci, taki jak Essentiale Forte2,3.

Choć nie zawsze o tym pamiętamy, wątroba to część układu trawiennego. Produkuje żółć, która rozbija duże cząsteczki tłuszczu na małe kropelki. Gdyby nie żółć, w ogóle nie bylibyśmy w stanie prawidłowo strawić tłuszczów. Dbając o ich emulgację, umożliwia działanie lipaz, enzymów trawiących tłuszcz4,5.

Gdy już w tym momencie procesu pojawiają się problemy, nasz organizm ma bardzo utrudnione zadanie i dlatego nie rzadko sygnalizuje nam przeciążenie konkretnymi objawami, w tym uczuciem dyskomfortu i wzdęciami oraz odczuwaniem bólu w prawej stronie nadbrzusza. Te dolegliwości nasilają się szczególnie po tłustych posiłkach1,6,7.

Nie tylko trawienie! Ok. 500 - tyle funkcji pełni każda komórka wątrobowa8

Wątroba odpowiada za szereg niezbędnych funkcji w organizmie. Wśród nich można wymienić m.in. usuwanie toksyn, magazynowanie ważnych witamin, udział w gospodarce hormonalnej oraz prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, czyli zapewnienie  optymalnego poziomu cukrów, białek i tłuszczy. Wątroba jest wewnętrznym „żołnierzem", który jako pierwszy próbuje walczyć z nadmiarem niepotrzebnych składników w organizmie, ale dba również o dostarczanie w odpowiednim czasie i optymalnych ilościach niezbędnych substancji6.

Regeneracja ma swoje granice

Wątroba słynie ze swoich zdolności regeneracyjnych, jednak popełniane latami żywieniowe błędy prowadzą do jej uszkodzenia. Byłoby prościej, gdyby za każdym razem, gdy dzieje się coś niepokojącego, organizm o tym informował. Niestety, chora wątroba często nie daje charakterystycznych objawów. Zmęczenie czy osłabienie można przecież traktować jako efekt przepracowania lub nieprzespanej nocy, natomiast odczuwane gniecenie, wzdęcia czy ucisk jako przemijające problemy trawienne3.

Nawet gdy winą za pojawienie się wspomnianych dolegliwości obarczamy przejedzenie, nie powinniśmy przechodzić nad tym do porządku dziennego. Sygnał, jaki przesyła nam organizm, powinien stanowić impuls do działania, czyli w pierwszej kolejności do konsultacji z lekarzem. Chociaż objawy mogą minąć po jakimś czasie, nie oznacza to, że wątroba jest już w pełni zregenerowana i zdrowa.

By dobrze trawić tłuszcze

Dla prawidłowego trawienia ogromne znaczenie ma prawidłowy skład żółci, w której niezbędnym elementem są fosfolipidy. W celu zmniejszenia subiektywnych dolegliwości spowodowanych uszkodzeniem wątroby w wyniku nieprawidłowej diety, działania substancji toksycznych lub w przebiegu zapalenia wątroby, można zastosować Essentiale Forte. Substancja czynna leku to wysokooczyszczone fosfolipidy niezbędne, które wnikają w komórki wątroby i  wspomagają ich regenerację. Essentiale Forte działa kompleksowo:

• Wspomaga regenerację komórek wątroby, przywracając ich prawidłowe funkcje, w tym funkcje produkcji żółci2,9 ,
  • Prawidłowy skład żółci zmniejsza ryzyko powstania kamieni żółciowych9.

Sugerowana cena detaliczna Essentiale Forte, 300 mg: ok. 25 PLN10

Essentiale Forte, 300 mg kapsułki; 1 kapsułka zawiera: fosfolipidy z nasion sojowych zawierające (3-sn-fosfatydylo)cholinę 300 mg. Wskazania do stosowania: Preparat Essentiale Forte jest roślinnym lekiem stosowanym w chorobach wątroby. Poprawia subiektywne dolegliwości, takie jak brak apetytu, uczucie ucisku w nadbrzuszu spowodowane toksyczno-żywieniowymi uszkodzeniami wątroby i przewlekłym zapaleniem wątroby. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu.

Opracowano na podstawie Charakterystyki Produktu Leczniczego z data 05/2012.

Podmiot odpowiedzialny: A. Nattermann & Cie. GmbH, Nattermannalee 1, D-50829 Cologne, Niemcy. Pozwolenie na dopuszczenie do obrotu wydane przez Ministra Zdrowia nr: R/2647. Informacji w Polsce udziela: Sanofi-Aventis. Sp. z o.o., ul. Bonifraterska 17, 00-203 Warszawa, tel. (22) 2800000.

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

1.    Ksiądzyna D. Ciężkostrawne tłuszcze. http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1680810,1,ciezkostrawne-tluszcze,index.html; 2015-07-10

2.    ChPL z datą 05.2012

3.    Gundermann K.-J. et al. Pharmacological Reports 2011; 63: 3 (643-659)

4.    Miętkiewski E. Zarys fizjologii lekarskiej. PZWL Warszawa 1977: 343-347.

5.    Wang MB. Część VII. Fizjologia przewodu pokarmowego. Fizjologia. Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner. Wrocław 2004: 613, 641-647.

6.    Ghany M, Hoofnagle JH. Postępowanie pacjenta z chorobą wątroby. Interna Tom III. Interna Harrisona. Wydawnictwo Czelej Sp. z o.o. Lublin 2009: 2137-2139.

7.    Nowakowska-Duławska E, Nowak A. Kamica żółciowa i zapalenie dróg żółciowych. Gastroenterologia część I. Wielka Interna. Medical Tribune Polska. Warszawa 2011: 394-397.

8.    Kuntz E, Kuntz H.-D. Hepatology, Textbook and Atlas. 3rd Edition. Springer Medizin Verlag Heidelberg 2008: 36.

9.    Ulotka dla pacjenta: Informacja dla użytkownika. Essentiale Forte, 300 mg, kapsułki Phospholipidum essential, zatwierdzona 06.2013.

10.  Cena kształtowana jest niezależnie przez aptekę.

Nepentes