Rozrywka i wypoczynek » Sport

Rekordowy EKO-CROSS z udziałem rafakowców

Po raz trzeci miłośnicy biegów w zimowej aurze wzięli udział w zawodach EKO- CROSS, zorganizowanych na terenie gminy Pietrowice Wielkie. Uczestniczyło w nich ponad 160 osób. Wśród biegaczy nie zabrakło pracowników RAFAKO, którzy znani są z czynnego uprawiania sportów o każdej porze roku.

W sobotę, 10 stycznia, w gminie Pietrowice Wielkie odbył się III EKO- CROSS, czyli 10-km bieg po ziemi pietrowickiej. Trasa była trudna, przeważnie pagórkowata, do tego dodatkowym utrudnieniem były koleiny błota powstałe wskutek niesprzyjającej aury, jednak amatorów zimowych biegów nie brakowało. W tym roku padł rekord frekwencji. Na linii startu ustawiło się blisko 160 osób, głównie z Raciborza, Rybnika, Częstochowy, Gliwic, Jastrzębia, Żywca czy pobliskich miast czeskich. Najstarszy uczestnik miał 66 lat, a najmłodszy zalewie 13 miesięcy. Nie biegł on co prawda na własnych nóżkach, ale trasę zawodów pokonał w wózku, który pchał jego tata Piotr Orian, miłośnik maratonów.
-
Wspólnie z żoną biegamy od wielu lat, lubimy ten sport. Mamy 5 dzieci, które chętnie nam towarzyszą. Dzisiaj jestem tu tylko z moim najmłodszym synkiem Karolem, bo trasa była trudna, ale udało nam się ją pokonać bez większych przeszkód - relacjonuje po przekroczeniu mety Piotr Orian, syn emerytowanego pracownika RAFAKO S.A. Wśród amatorów crossowych biegów było 8 przedstawicieli RAFAKO S.A., którzy na co dzień pokonują nawet 40 km i startują w maratonach w całym kraju. - Rano wydawało się, że pogoda nie będzie sprzyjająca, bo dość intensywnie padał deszcz, ale gdy ustawiliśmy się na starcie wyjrzało słońce, temperatura jest dodatnia, więc biegło się dobrze. Chociaż było kilka miejsc bardzo błotnistych, gdzie trzeba było uważać, aby nie upaść - mówi Paweł Klinik, technolog z RAFAKO S.A., który dystans 10 km pokonał w 40 minut, zajmując 14 miejsce w kategorii Open. Na linii startu ustawili się również weterani maratonów - Gabriela Sobczyk i Jan Wilczek, którzy również pracują w RAFAKO. - Biegam od 6 lat, na początku były to tylko biegi rekreacyjne dla zdrowia, jednak im więcej trenowałem, tylko bardziej wciągał mnie ten sport. Od 2 lat biegam regularnie, udało mi ukończyć 2 maratony, ale najbardziej lubię wyczynowe, crossowe biegi, więc dzisiejsza trasa bardzo mi się podobała - przyznaje Jan Wilczek, brygadzista na W 22 w RAFAKO, który zajął 3 miejsce w kategorii M50. Z kolei dla Gabrieli Sobczyk 10 km dystans był jak trening. Pani Gabriela na co dzień pracująca w kontrolingu operacyjnym i wsparciu projektów w RAFAKO S.A. Na swoim koncie ma już 25 ukończonych maratonów i szereg innych zawodów. - Dzisiejsza trasa była bardzo przyjemna, aczkolwiek były odcinki trudne, gdzie zalegało błoto, ale poza tym bardzo urokliwa – komentuje Gabriela Sobczyk.

Zimowy EKO- CROSS cieszy się coraz większym zainteresowaniem, z roku na rok przybywa zawodników. - Celem imprezy jest przede wszystkim popularyzacja biegania, jako najprostszej formy podnoszenia sprawności fizycznej oraz promocja uroków naszej pietrowickiej ziemi. Widzimy bardzo duże zainteresowanie tą formą aktywności, więc na pewno będziemy chcieli powtórzyć imprezę za rok - mówi Robert Antczak, organizator EKO- CROSS po Ziemi Pietrowickiej. Z rekordowej frekwencji zadowolenia nie krył również wójt Pietrowic Wielkich Andrzej Wawrzynek oraz przewodniczący Rady Powiatu Adam Wajda.
-
W zdrowym ciele, zdrowy duch, więc czas poruszać się po świętach, a że najprostszą, od niedawna najpopularniejszą formą aktywności fizycznej jest właśnie bieganie, dlatego postanowiliśmy spotkać się tu dziś i wspólnie przebiec 10 km po naszej pięknej pietrowickiej ziemi. Cieszymy się, że na linii startu ustawiło się tak dużo osób - powiedział przed rozpoczęciem imprezy Adam Wajda, przewodniczący Rady Powiatu, wieloletni pietrowicki samorządowiec.

Po dotarciu do mety uhonorowano najszybszych biegaczy pucharami i medalami. W kategorii Open pierwsze miejsce zajął Piotr Pałka z Olsztyna, który pokonał trasę w czasie 34:14. Drugie miejsce zajął Tomasz Marcinek z Katowic, natomiast na trzecim miejscu uplasował się Jan Kadłuczka z Krapkowic.

W kategorii kobiet i mężczyzn wyniki przedstawiają się następująco:
K20: 1. Michalina Janowska z Rybnika. 2. Wiola Mieszczak z Żywca. 3. Grażyna Blutko z Czyżowic. M20: 1. Mateusz Wolnik z Wodzisławia Śląskiego. 2. Patryk Muzyk z Kietrza. 3. Mateusz Fliegert z Rybnika. M30: 1. Dariusz Firlej z Raciborza. 2. Tomasz Słupek z Wodzisławia Śl. 3. Tomasz Słupik z Bełku. K35: 1. Bożena Wolaszek z Rudnika. 2. Agnieszka Rębisz z Raciborza. 3. Asia Fojcik z Rybnika. M40: 1. Mariusz Rębisz z Raciborza. 2. Marek Sokołowski z Wesołej. 3. Krzysztof Lesik z Wodzisławia Śl. M50: 1. Robert Krzak z Gliwic. 2. Andrzej Grzesik ze Starej Kuźni. 3. Jan Wilczek z Gamowa. M60: 1. Jan Deńca z Rudnika. 2. Wiesław Rzepczyński z Raciborza. 3. Józef Litwin z Głubczyc.
Nagrody dla najszybszego biegacza z gminy Pietrowice Wielkie otrzymali: Magdalena Majchrzak z Kornic oraz Krzysztof Czekała z Krowiarek.

Po dekoracji odbyło się losowanie nagród rzeczowych wśród zawodników, którzy ukończyli bieg. Ponadto każdy uczestnik, który dobiegł do mety otrzymał pamiątkowy medal.

***

RAFAKO S.A. z Grupy PBG jest największym europejskim producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej, urządzeń ochrony środowiska oraz dostawcą kompletnych bloków energetycznych „pod klucz”.

***

KONTAKT: