Rozrywka i wypoczynek » Sport

Roca sponsorem zwycięskiej drużyny podczas regat w Gdyni

Niemal 1000 żeglarzy z całego świata, sześć wyścigów rozgrywanych podczas 12 dni rywalizacji – tak w skrócie przedstawia się bilans tegorocznej edycji regat Volvo Gdynia Sailing Days rozgrywanych w dniach 17-28 lipca.

W najbardziej prestiżowym wyścigu klasy MICRO bezkonkurencyjna okazała się załoga 77 Racing. Jednym ze sponsorów zwycięskiej drużyny była marka ROCA.

Regaty Volvo Gdynia Sailing Days każdego roku przyciągają najlepszych żeglarzy z całego świata. Wśród sześciu wyścigów rozgrywanych w ramach XIV edycji tego wydarzenia, najbardziej emocjonujące były Mistrzostwa Świata w klasie MICRO. Do ostatniego dnia końca toczyła się zacięta rywalizacja pomiędzy obrońcami tytułu – załogą Piotra Ogrodnika, a drużyną Piotra Sarnackiego, która od początku zapowiadała walkę o złoto. W ciągu kilku dni zawodnicy dostarczyli publiczności ogromnych emocji, walcząc również ze zmiennymi warunkami atmosferycznymi.

28 lipca okazał się wielkim świętem polskiego żeglarstwa, ponieważ podium klasy MICRO w całości należało do biało-czerwonych. Tym samym Polska potwierdziła swoją dominację w tej klasie zarówno pod względem umiejętności zawodników jak i klasy sprzętu.

Złota załoga 77 Racing wystartowała w składzie Piotr Tarnacki, Rafał Becker oraz Krzysztof Mongird Jak podkreślają zawodnicy, sukces nie byłby możliwy bez zaangażowania i wsparcia sponsorów, wśród których znalazła się również firma ROCA.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Minister Sportu i Turystyki Joanna Mucha, Prezydent miasta Gdyni Wojciech Szczurek oraz Polski Komitet Olimpijski.

AgencjaS4