Zdrowie » Dziecko
Rodzinna Książka Kucharska – Spaghetti
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Nauka poprzez gotowanie
Spaghetti to włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Dla dorosłych to pewnik, niewymagający przypominania. Warto jednak uzmysłowić sobie, że nie wszystko jest tak oczywiste dla innych, zwłaszcza jeśli mowa o dzieciach. Być może najlepszą okazją do zapoznania malca ze słynnymi elementami kuchni włoskiej będzie przyrządzenie wspólnego posiłku. Przygotowując poszczególne składniki tego dania możemy opowiedzieć dziecku o tym, jak popularne jest we Włoszech, o różnicach pomiędzy popularnym u nas serem żółtym a parmezanem, olejem słonecznikowym a oliwą z oliwek. Oczywiście nasze opowiadania nie muszą ograniczyć się do opisu wykorzystanych składników. Opowiedzmy o tym jakie znaczenie ma w Italii wspólne jedzenie, jakie produkty są charakterystyczne dla kuchni włoskiej, jakie dania znane są na całym świecie. Jeśli nie byliśmy nigdy w tym pięknym kraju możemy przecież zaczerpnąć wszelkich informacji z Internetu.
Kiedy już wszystkie składniki zostaną przygotowane, a opowieść o słonecznej Italii wciągnie małego kuchcika, możemy przystąpić do pracy.
Potrzebne składniki:
- makaron spaghetti 500g
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- wędzony boczek 300g
- żółtka jaja kurzego 4 szt.
- śmietana kremówka 30% 300ml
- parmezan 100g
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Poza tym potrzebne będą:
- garnek
- patelnia
- miska
- nóż
- drewniana łyżka
A zatem do dzieła
Makaron, choć pakowany w potrzebnej ilości, możemy odmierzyć na specjalnej miarce, czym z pewnością chętnie zajmie się malec. Następnie wrzucamy go na gotującą się wodę, do której dodaliśmy uprzednio sól i oliwę. Boczek kroimy w paski i smażymy na złoty kolor. Z uwagi na pryskający tłuszcz najlepiej będzie zająć się tym osobiście, podczas gdy dziecko wymiesza w misce żółtka, śmietanę, sól, pieprz i nieco parmezanu. Odcedzony makaron i sos śmietanowy wrzucamy na patelnię do przyrumienionego boczku. Teraz, uzbrojony w drewnianą łyżkę kuchcik musi dokładnie wymieszać wszystkie składniki, pilnując by żółtka nie ścięły się do końca. Powstałe w ten sposób danie posypujemy posiekaną pietruszką i resztą parmezanu. Nie pozostało nic innego jak zwołać resztę rodziny i cieszyć się wspólnym posiłkiem.
Buon appetito!
Nadesłał:
Czas z dziećmi
|
Komentarze (0)