Motoryzacja » Transport

Rosnąca popularność monitoringu flot

Systemy do monitorowania floty samochodowej zyskują na popularności. Wszystko dzięki zainteresowaniu tym rozwiązaniem firm, które zajmują się transportem i przewozem towarów.

Z systemów monitoringu floty korzystają zarówno , jak i małe przedsiębiorstwa. Jak pokazuje raport firmy Research and Markets, wartość rynku tego typu usług w 2020 roku osiągnie aż do 22,53 mld dolarów. System Vehicle Tracking, oferowany np. przez firmę Vision Track (szczegóły na stronie: https://www.visiontrack.com/vehicle-tracking-systems/), niesie ze sobą wiele korzyści, które decydują o tak gwałtownym wzroście zapotrzebowania na monitoring floty pojazdów. Dlaczego szefowie firm tak chętnie korzystają z tego rozwiązania?

Najważniejsze – bezpieczeństwo

Na system monitorowania flot składa się wiele urządzeń, w tym trackery GPS i kamery. Pozwalają one kontrolować przebieg jazdy oraz sprawdzać, jak kierowca zachowuje się podczas prowadzenia pojazdu: Czy jedzie z dozwoloną prędkością, czy nie hamuje zbyt gwałtownie. W razie kolizji lub wypadku, zapis wykonany przez urządzenia może stanowić kartę przetargową u ubezpieczyciela. Raport sporządzony przez Bobit Business Media wykazał, że w firmach, w których skorzystano z systemu monitorowania floty samochodowej, liczba wypadków zmalała aż o 38,69%. Wartość ta jest znacząca, dlatego każdy pracodawca, któremu zależy na pracownikach i na dobrym stanie pojazdów, powinien rozważyć skorzystanie z tego rozwiązania. Trzeba pamiętać, że dbałość o bezpieczeństwo opłaca się również ekonomicznie: Nie trzeba wydawać środków na kupno nowego samochodu czy wymianę części, jeśli dojdzie do wypadku.

Oszczędności też są ważne

System monitoringu flot to stawianie na bezpieczeństwo, a także na ekonomię. Pieniądze na paliwo stanowią większą część środków zarządcy floty – mogą one pochłonąć aż połowę finansów firmy. Często okazuje się, że kierowca w godzinach, kiedy powinien być na trasie, w rzeczywistości albo nie wyruszył z domu, albo wykorzystuje służbowy samochód do prywatnych celów. W ten sposób przyczynia się do zużywania firmowego paliwa, które jednak nie przekłada się na pracę. Monitoring floty pozwala śledzić, ile czasu zajmuje pracownikowi dotarcie z jednego punktu do drugiego.

Wymienione zalety, chociaż nie są jedynymi, pomogą zrozumieć, dlaczego system monitorowania flot samochodowych tak bardzo zyskuje na popularności. Z punktu widzenia ekonomii po prostu się opłaca.

slawek