Technologie » Komputery

Rosnący globalny rynek chmurowy rozszerza się o nowe usługi

Według najnowszych analiz Bain & Company, globalny rynek usług chmurowych ma osiągnąć w 2020 roku wartość 390 miliardów dolarów. To ponad dwukrotny wzrost w stosunku do sytuacji obecnej (180 mld USD). Wdrożenia usług cloud zadeklarowało aż 48 spośród firm z listy Fortune Global 50.

Trudno się więc dziwić, że na rynku pojawiają się kolejne rozwiązania chmurowe, które otwierają te usługi na nowe sektory czy typy użytkowników biznesowych. Przykładem jest SAP Hybris Revenue Cloud – rozwiązanie rozszerzające dostępne dotychczas usługi chmurowe SAP o nowe funkcjonalności, wspierające proces pozyskiwania klientów i działania handlowe.

Do największych zalet usług chmurowych odnosi się także w swoim ostatnim badaniu ośrodek Gartner - zalicza do nich m.in. elastyczność, skalowalność, obniżkę kosztów, innowacyjność i wzrost biznesu. Dlatego liczba firm decydujących się na tego typu rozwiązania rośnie bardzo szybko. Dla przykładu, tylko w 2016 roku poziom przychodów z usług chmurowych firmy SAP – czołowego globalnego dostawcy oprogramowania dla biznesu – sięgnął 3 mld dolarów. Co więcej, firma ma aż 110 mln subskrybentów usług w chmurze na całym świecie.

Trudno się więc dziwić, że według ośrodka Gartner do 2020 roku aż 50 procent usług związanych z tzw. outsourcingiem IT będzie związanych ze strategiami wdrożenia usług chmurowych. Mimo to, wiele organizacji wciąż nie potrafi w pełni zidentyfikować miejsca tzw. modelu cloud w ich strategiach IT. Oszczędności osiągane przy jego użyciu sprawiają jednak, że chmura zaczyna dominować jako najważniejszy trend w świecie technologii dla biznesu. Pojawiają się także nowe rozwiązania, rozszerzające dostęp do rozwiązań chmurowych w wielu modelach i na potrzeby różnych jednostek biznesowych.

Czytaj całość artykułu tutaj: https://www.erp-view.pl/it_solutions/rosnacy_globalny_rynek_chmurowy_rozszerza_sie_o_nowe_uslugi.html

openmediagroup