Firma » Praca

Rośnie zapotrzebowanie na pracowników logistyki

W lutym najwięcej - prawie jedna trzecia firm (31%) – poszukiwała kandydatów do pracy w branży IT. Pracodawcy rekrutowali również do finansów / księgowości / controllingu oraz sprzedaży. W obu przypadkach stanowiły one 11% ogółu opublikowanych ofert pracy.

W poprzednim miesiącu największą dynamikę wzrostu liczby ofert pracy odnotowano w kategorii logistyka / zakupy / transport. Całkowita liczba ofert pracy w porównaniu do stycznia tego roku wzrosła o 17%, natomiast w stosunku do lutego ubiegłego roku zwiększyła się o prawie 26%.

W lutym o 33% spadła liczba ofert pracy skierowanych do kandydatów z branży IT. Wynika to ze spadku ogłoszeń dedykowanych programistom. To pierwszy od dłuższego czasu spadek liczby ofert pracy w tej kategorii. Nie oznacza to jednak spadku popytu na specjalistów z tej dziedziny, a jest wynikiem wykorzystywania innych narzędzi rekrutacyjnych. Aby dotrzeć do kandydatów z tej kategorii nie wystarczy już tylko opublikować ofertę pracy. Dlatego też pracodawcy w celu ich pozyskania coraz częściej korzystają z innych rozwiązań, tj. assisted search lub bazy kandydatów  – podkreśla Małgorzata Majewska, ekspert monsterpolska.pl. Do pracy w działach rozwojowych i IT poszukiwały przede wszystkim Centra Usług Wspólnych (SSC) i firmy outsourcingowe. Pomimo spadków, wciąż najwięcej ofert dedykowanych było programistom. Stanowiły one 42% wszystkich ofert z tej kategorii. Kolejnymi grupami zawodowymi byli testerzy i inżynierowie ds. oprogramowania.

Na drugim miejscu w rankingu uplasowały się oferty pracy dla kandydatów z branży finanse / księgowość / controlling. Łącznie stanowiły 11% wszystkich opublikowanych na monsterpolska.pl ofert. W stosunku do lutego, zapotrzebowanie wzrosło o ponad 28%. 36% ofert pracy było skierowanych do księgowych,  13% do analityków finansowych.

11% pracodawców na portalu monsterpolska.pl prowadziło rekrutację na stanowiska sprzedażowe. W porównaniu do stycznia liczba ofert skierowanych do przedstawicieli tej kategorii wzrosła o 72%.  Firmy poszukiwały  przede wszystkim przedstawicieli handlowych (33%) oraz sprzedawców (23%).

W lutym największy wzrost ofert pracy na portalu monsterpolska.pl odnotowaliśmy w kategorii logistyka / zakupy / transport i w tej kategorii firmy najczęściej poszukiwały kierowców. Na stałym poziomie utrzymuje się zapotrzebowanie na inżynierów oraz technologów.

Podobnie jak w styczniu, Centra Usług Wspólnych (SSC) i firmy outsourcingowe nadal prowadzą szeroko zakrojone kampanie rekrutacyjne. Ich oferty stanowiły 58% wszystkich ogłoszeń zamieszczonych na monsterpolska.pl.  SSC i firmy outsourcingowe rekrutowały kandydatów do takich działów jak: rozwoju IT (41%) oraz finansów i księgowości (13%) oraz inżynierów i przedstawicieli zawodów technicznych (6%).

triplepr