Gospodarka » Żywność
Rowery gastronomiczne. Opłacalny biznes?
Zobacz więcej zdjęć » |
Już mało kto siedzi w domu cały dzień, zwłaszcza w weekend, w wolnym czasie, bo wszyscy pokochaliśmy uliczne picie i jedzenie – od najmłodszych do najstarszych.
Spotkania biznesowe, czy praca zdalna również przeniosła się do lokali, parków itp. Kultura spędzania czasu poza domem, czy biurem zapanowała już u nas na dobre, co znacząco wpływa na rozwój handlu, a zwłaszcza zyskuje na tym gastronomia. Dlatego nie wiadomo kiedy mobilna gastronomia stała się już częścią miejskiego krajobrazu i atrakcją nie tylko dla przyjezdnych.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jak utrzymać biznes mobilnej gastronomii w ryzach?
Własny biznes gastronomiczny, zwłaszcza ten mobilny, w obecnych czasach, to świetna okazja na niezależność finansową, rozwijanie swoich zainteresowań i pasji oraz zawierania nowych znajomości. Gdy już się z nim zapoznasz i zaprzyjaźnisz, potrafi być nie tylko wdzięcznym zajęciem, ale też bardzo opłacalnym. Zwłaszcza, jeśli nie chcesz ryzykować, czy ponosić dużych nakładów inwestycyjnych, to przewoźny lokal gastronomiczny jest idealnym rozwiązaniem.
Mobilna gastronomia to mnóstwo atutów. Pierwszym z nich jest fakt, że nie musisz obawiać się wysokich kosztów utrzymania czy wysokiego czynszu. Na start potrzebujesz jedynie rower gastronomiczny, dobry towar, chęć i uśmiech. Potem wybierasz trasę i miejsce, w którym chcesz częstować Klientów swoimi smakołykami. A jeśli uznasz, że chcesz zmienić lokalizację, po prostu to robisz. Przyznasz, że to bardzo wygodne rozwiązanie móc w każdej chwili przenieść biznes gastronomiczny w inne miejsce, a nawet brać udział w wielu miejskich imprezach i wydarzeniach.
Wystarczy pomysł i chęć do działania! Co ciekawe, food bike może być całorocznym zajęciem. Wiosną i latem możesz sprzedawać wyśmienite lody czy lemoniadę, a już na jesień zamienić moduł w rowerze i raczyć Klientów aromatyczną, ciepłą kawą czy goframi z bitą śmietaną. Przez cały rok możesz również korzystać ze wszystkich imprez w zamkniętych halach, czy salach konferencyjnych albo postawić rower gastronomiczny w centrum handlowym. Możliwości jest wiele i tylko wyobraźnia może Ciebie ograniczać.
Rower gastronomiczny: wyposażenie i sprzęt
Kolejną dobrą informacją jest to, że to Ty decydujesz jak ma wyglądać Twój food bike – możesz stworzyć swój rower, tak, żeby się wyróżniać i być niepowtarzalnym. Sam komponujesz rower gastronomiczny, czyli wybierasz, jaki ma mieć kształt – masz trzy warianty – w kształcie litery V, U lub prostokątny klasyczny. Wybierasz podwozie – tutaj masz do wyboru dwie opcje (mniejsze i większe), dobierasz również akcesoria, jakie są Ci potrzebne, jak na przykład szyba z pleksi, oświetlenie LED czy tylna skrzynia. Również od Ciebie zależy jaką chcesz mieć na nim identyfikację wizualną. No i najważniejsze – decydujesz, co chcesz w nim sprzedawać, czy na przykład kawę, lody, gofry a może lemoniadę?
Co ciekawe, rower gastronomiczny jest zaprojektowany w systemie modułowym, co oznacza, że nie musisz mieć kilku rowerów, jeśli nie chcesz, żeby zmieniać towar, którym chcesz częstować gości. Tylko na przykład rower do lodów po zamówieniu odpowiedniego modułu zamieniasz na jeżdżącą kawiarnię, bez obowiązku zakupu całego pojazdu!
Jeśli zdecydujesz się na rower do lodów masz na wyposażeniu aż 14 kuwet do smaków. Dodatkowo ma on dwa zlewy, zbiorniki na wodę ciepłą i brudną, bojler grzewczy oraz konserwator do lodów, który posiada bardzo wysoki współczynnik mrożenia – wynosi on nawet 40kg/24h. Dzięki temu masz wysokiej jakości, zdrowy produkt. Mobilna gastronomia posiada przetwornicę o mocy pozwalającej na zasilanie zamrażarki oraz podświetlenia LED, pomp wody czy ładowarki urządzeń elektronicznych.
W mobilnej kawiarni masz blat ze stali kwasoodpornej dopuszczonej do kontaktu z żywnością, dwukomorowy zlew z wylewką wodny ciepłej i zimnej, zbiorniki na wodę zimną, brudną oraz bojler. Osobno możesz dobrać ekspres do kawy taki, jaki Tobie odpowiada. Ekspres może być zasilany elektrycznie lub za pomocą gazu.
Food bike w wariancie posiada również tylny bagażnik rowerowy z opcjonalną zabudową oraz daszek, z możliwością wyboru koloru, który można zdemontować. Jeśli potrzebujesz osłony przed wiatrem, to możesz również ją mieć.
A gdy chcesz czuć się jeszcze bardziej komfortowo, każdy rower gastronomiczny możesz wyposażyć w system wspomagający jazdę. Silnik o mocy 250/500W w połączeniu z wytrzymałą baterią pozwala na pokonanie do 40 km. W zestawie znajduje się ekran LED, który pokazuje poziom naładowania baterii, a w zależności od modelu również prędkość oraz pokonany dystans.
Serwisowanie food bike
Food bike to symbol nowoczesnej gastronomii, dlatego i serwis jest zawsze full. Masz gwarancję na pojazd oraz reakcję w ciągu 72h na zaistniały problem przez 12 miesięcy od momentu zakupu. Dodatkowo otrzymujesz dwuletnią gwarancję na urządzenia chłodnicze z serwisem w miejscu, gdzie trzymasz rower gastronomiczny – nie musisz nigdzie z nim jechać. Dostajesz też pełne wsparcie przed i pozakupowe – w gratisie masz jeden przegląd posezonowy. No, a w przypadku nagłych awarii masz dostęp do serwisu 48/h.
Nadesłał:
slawek
|
Komentarze (0)