Technologie » Internet

RUCH „w chmurze”

Firma Integrated Solutions oraz Orange Polska wdrożyły rozwiązanie do komunikacji zintegrowanej w technologii cloud computing (UCaaS - Unified Communications as a Service) w RUCH SA. Z usługi korzystają pracownicy 14 centów logistycznych, w sumie blisko 550 osób. Wdrożenie trwało tylko cztery dni.

Decyzja o zakupie rozwiązania to efekt przyjętej przez spółkę strategii, która zakłada outsourcing procesów IT. W ten sposób firma nie musi inwestować we własne środowisko teleinformatyczne, jest bardziej elastyczna, a dotychczasowi pracownicy działu IT mogą skoncentrować się na wspieraniu rozwoju usług.

Jesteśmy spółką, która nie potrzebuje mieć infrastruktury ICT wewnątrz firmy. Nie chcieliśmy inwestować w jej modernizację, ani budować jej sami. Nie musimy się też na tym znać, ponieważ od tego są wyspecjalizowane firmy - Dariusz Stolarczyk, wiceprezes zarządu RUCH.
Ważnym argumentem przy wyborze dostawcy był czas realizacji projektu.
W przypadku zakupu usług w chmurze zależało nam na tym, aby nie wiązało się to z przerwami w działaniu infrastruktury, a także abyśmy zachowali te same numery telefonów – mówi Dariusz Stolarczyk. – Wymogiem współpracy było także to, aby zmiana rozwiązania była niezauważalna dla naszych klientów. I to się udało – dodaje Maciej Bryll, dyrektor IT w RUCH.

Czytaj czałość artykułu tutaj:  http://www.erp-view.pl/it_solutions/ruch_w_chmurze.html

openmediagroup