Dom » Budownictwo

Ruszył konkurs „KACZKAN – bez rzemiosła nie ma designu”

„KACZKAN – bez rzemiosła nie ma designu” – pod takim hasłem odbywa się pierwsza edycja konkursu dla architektów oraz pasjonatów projektowania wnętrz, organizowana przez firmę Kaczkan. Główną nagrodą w konkursie jest innowacyjny SAMSUNG Galaxy S8!

Współcześnie słowo design odmieniane jest przez wszystkie przypadki. Jak jednak naprawdę wygląda designerskie wnętrze? Już wkrótce architekci, projektanci wnętrz, studenci architektury oraz pokrewnych kierunków, a także wszyscy zainteresowani tematem wykańczania i dekorowania wnętrz,  będą mieć okazję przedstawić swoją wizję, biorąc udział w konkursie organizowanym przez firmę Kaczkan. Prace przyjmowane są od 1 września do 30 listopada. Na zwycięzców czekają bardzo atrakcyjne nagrody!

Szczegóły konkursu

Konkurs dla architektów oraz miłośników projektowania, wykańczania i dekorowania wnętrz ruszył 1 września i będzie trwał do 30 listopada. Zadanie konkursowe polega na stworzeniu wizualizacji designerskiego wnętrza z wykorzystaniem produktów firmy Kaczkan: kolekcji podłóg dębowych i/lub desek przeznaczonych do wykładania ścian i sufitów linii Wall of Wood. Do dyspozycji osób biorących udział w konkursie jest rozbudowana biblioteka CAD dostępna na stronie internetowej przedsiębiorstwa http://www.kaczkan.pl/m,11963,biblioteka-cad.html. Gotową pracę należy przesłać pod wskazany adres e-mail konkurs@kaczkan.pl. Do rąk autorów najlepszych projektów trafią bardzo atrakcyjne nagrody – zwycięzca otrzyma innowacyjny smartfon SAMSUNG Galaxy S8, natomiast zdobywcy drugiego i trzeciego miejsca designerskie smartwatche. Ponadto, na dziesięć wyróżnionych osób czekają stylowe gadżety-niespodzianki Kaczkan.

Idea konkursu

Rok 2017 jest dla firmy Kaczkan rokiem szczególnym, ponieważ przedsiębiorstwo obchodzi w nim jubileusz 30-lecia istnienia. To właśnie między innymi z tego powodu zrodził się pomysł zorganizowania konkursu dla osób zajmujących się projektowaniem i urządzaniem wnętrz na co dzień. Kiedy w 1987 roku rodzinne przedsiębiorstwo pojawiło się na rynku, zajmowało się wyłącznie wytwarzaniem półfabrykatów. Na przestrzeni trzydziestu lat asortyment firmy stopniowo się wzbogacał a hale ulegały modernizacji, jednak zamiłowanie do rzemiosła i dobrego designu nigdy nie uległo zmianie. Dewiza ta została idealnie ujęta w haśle przewodnim wszystkich działań jubileuszowych Kaczkan, w tym pierwszej edycji konkursu „KACZKAN – bez rzemiosła nie ma designu”.

Produkty oferowane przez Kaczkan wyróżniają się nowoczesnym wyglądem, dlatego z powodzeniem znajdują zastosowanie we współczesnych projektach wnętrz. Nie zwlekaj, weź udział w konkursie i pokaż nam jak Twoimi oczami wygląda designerska przestrzeń z asortymentem tego rodzinnego przedsiębiorstwa.

Czas trwania konkursu: 1 września – 30 listopada 2017

Rozstrzygnięcie konkursu: Do 14 grudnia 2017

Regulamin konkursu: http://www.kaczkan.pl/m,11962,konkurs.html

Materiały do pobrania: http://www.kaczkan.pl/m,11963,biblioteka-cad.html

Więcej informacji na stronie: www.kaczkan.pl

Kaczka 30 lat „ Bez rzemiosła nie ma designu”

Historia

Zakład produkcji drzewnej Kaczkan powstał w 1987 roku.

Założycielami firmy byli śp. Henryk Kaczkan oraz jego syn Józef Waldemar Kaczkan. Pierwotnie przedsiębiorstwo posiadało jeden zakład produkcyjny w Kiełkutach, gdzie wytwarzano wyłącznie wyroby tartaczne. Po niespełna 10 latach do asortymentu firmy dołączyły wyroby gotowe.

W 2002 roku w Klonowym Dworze powstał drugi zakład produkcyjny, w którym obecnie mieści się bardzo innowacyjna fabryka wyrobów gotowych. Za sprawą dofinansowania ze środków z Unii Europejskiej, w 2006 firma Kaczkan wzbogaciła się o nowoczesne linie technologiczne do produkcji parkietu dwuwarstwowego.

Wysoki popyt na premierowe produkty skutkował zwiększeniem zapotrzebowania na półfabrykaty, dlatego w 2010 roku firma Kaczkan wybudowała nowy tartak, zamknięty w jednym ciągu produkcyjnym.

W 2012 roku rodzinne przedsiębiorstwo otworzyło fabrykę podłóg dwuwarstwowych o wysokim zaawansowaniu technologicznym, co nadało marce nowej jakości oraz pozwoliło znacznie rozszerzyć asortyment.

Rodzinny biznes

Założyciele firmy - śp. Henryk Kaczkan oraz Józef Waldemar Kaczkan, przez lata przekazywali swoją wiedzę oraz dzielili się doświadczeniem związanym z drewnem i jego obróbką ze swoimi najbliższymi.

Obecnie w rozwój przedsiębiorstwa zaangażowane jest trzecie pokolenie, które dumnie reprezentuje dorobek swoich przodków. Wartości  i zasady rodzinnego przedsiębiorstwa przekazywane z pokolenia na pokolenie od 30 lat wzbudzają respekt i zaufanie wśród klientów.

Misja firmy

Firma Kaczkan powstała, by tworzyć wyjątkowe podłogi drewniane. Celem rodzinnego przedsiębiorstwa jest zaspakajanie nawet najbardziej wyrafinowanych gustów klientów, którzy w swoich domach pragną otaczać się naturalnym pięknem i przedmiotami o najwyższej jakości.

Jakość

Drewno wykorzystywane do produkcji podłóg Kaczkan pochodzi ze sprawdzonych i racjonalnie zarządzanych źródeł w Europie. Jest pozyskiwane zgodnie z zasadami świadomego zarządzania zasobami naturalnymi, a wykonywane deski odpowiadają najwyższym standardom jakościowym.

Wszystkie podłogi posiadają certyfikat FSC oraz pełną dokumentację produktów z drewna zgodną z wymogami Unii Europejskiej. Każdy etap procesu produkcyjnego odbywa się w Europie i jest nadzorowany przez eksperta, co odróżnia marką Kaczkan od firm, które produkują podłogę na skalę masową. Innowacyjne technologie pozwalają na uzyskanie wysokiej precyzji, optymalizację produkcji, obniżenie kosztów oraz ochronę środowiska.

Wyróżnienia

Najwyższą jakość oferowanych przez firmę Kaczkan produktów potwierdza aż siedem certyfikatów: PN-EN dotyczący produkcji, certyfikat CE (Conformité Européenne), deklarujący spełnienie wymogów dotyczących bezpieczeństwa użytkowania oraz jakości produktu wg dyrektyw UE, certyfikat DIBT świadczący o jakości produktów oraz o wysokich standardach środowiska i ludzi w branży budowlanej, a także certyfikat FSC przyznawany za poszanowanie zasad gospodarki leśnej.             Firma Kaczkan otrzymała także liczne nagrody, z których najbardziej prestiżowe to Diamenty Forbesa, Gazele Biznesu i Orły Eksportu.

Asortyment

Wprowadzenie przez firmę Kaczkan innowacyjnych linii technologicznych przełożyło się zarówno na wysoką jakość oferowanych produktów, jak i na ich estetykę.

Aktualnie w asortymencie rodzinnego przedsiębiorstwa znajdują się produkty przyjazne tradycjonalistom – parkiety lite i deski podłogowe oraz amatorom nowoczesności  – parkiety dwuwarstwowe. W przypadku nowoczesnych podłóg, klient ostateczny ma możliwość stworzenia indywidualnego produktu pod względem wymiaru, koloru, struktury, gatunku oraz klasy drewna.

Roczna produkcja podłóg dwuwarstwowych w firmie Kaczkan wynosi 900 000 m kw., a podłóg litych 200 000 m kw.

Dystrybucja

Produkty firmy Kaczkan dostępne są na polskim oraz zagranicznym rynku. Blisko 90% podłóg trafia do następujących krajów: Niemcy, Włochy, Szwajcaria, Holandia, Anglia, Australia, Irlandia, Hiszpania, Litwa, Słowenia, Dania, Monako, Francja, Estonia, Rosja, Austria i Ukraina.

E.C.H.O. Communications