Technologie » Komputery

Rynek ERP w Polsce – kryteria wyboru dobrego ERP?

Co najczęściej wpływa na wybór oprogramowania ERP? Czego poszukują Klienci i co decyduje o zadowoleniu z wybranego narzędzia? Wreszcie – jakie są plany inwestycyjne polskich firm w zakresie oprogramowania i jaki system ERP wybrać?

Odpowiedzi na te pytania możemy znaleźć w raporcie Rynek ERP w Polsce opracowanym przez firmę Soneta.

Użytkownicy systemu ERP i obszary działania

Oprogramowanie klasy ERP nie jest już nowinką w sektorze średnich i dużych przedsiębiorstw. W firmach powyżej 50 pracowników wszystkie deklarują użytkowanie tego typu oprogramowania. Najczęściej wspieranymi obszarami jest kadrowo-płacowy oraz finansowo-księgowy (98%), niemal równie często system ERP jest narzędziem dla działów sprzedaży (85%) oraz służy do obsługi magazynu i zaopatrzenia (87%).

Duże nasycenie rynku zwiększa konkurencje o Klienta między dostawcami software’u. Ogólna tendencja jeśli chodzi o zmianę oprogramowania jest taka, że firmy pracują na wybranym systemie przeciętnie 4 lata. Aktualnie, skłonność do zmiany oprogramowania deklaruje niemal 1/5 ankietowanych firm. W raz ze wzrostem organizacji ta tendencja rośnie aż do 46% dla firm zatrudniających powyżej 500 pracowników.

Czytaj całość artykułu tutaj:

openmediagroup

Zamów opracowanie informacji prasowej

Za 1 dzień:
Maskotka z filcu - warsztaty, 22.09, godz. 12:00, Empik Bonarka, Kraków,

Array ( [p_srv_id] => 3 [p_usr_id] => 101120 [p_type] => ARTICLE [p_accepted] => YES [p_status] => ENABLED [p_pkg_nr] => 1 [p_pkg_items] => 4 [p_ctg_ids] => )