Gospodarka » Żywność

RYŻ NATURALNY, BRĄZOWY FIRMY KUPIEC

Firma Kupiec to jeden z czołowych i najbardziej rozpoznawalnych producentów ryżu oraz innych produktów zbożowych. W swojej ofercie ma między innymi niezwykle zdrowy ryż naturalny, nazywany także brązowym, który został niedawno uhonorowany wyróżnieniem Konsumentów „Produkt Roku”.

Nasiona ryżu naturalnego nie są polerowane - usuwa się z nich jedynie nienadającą się do jedzenia łupinę. Dzięki temu, jest to ryż najmniej przetworzony i zawiera najwięcej wartości odżywczych. Należy do grupy pokarmów o niskim indeksie glikemicznym, dlatego może być obecny w diecie osób chorych na cukrzycę.

Swoją jasnobrązową barwę ryż naturalny zawdzięcza obecności kilku warstw otrąb bogatych w minerały, witaminy i składniki odżywcze. Jest on bardzo ceniony przez konsumentów zdrowej żywności, ponieważ zawiera bogaty skład aminokwasów. Wyróżnia go także doskonały, lekko orzechowy smak.

Ryż naturalny, brązowy doskonale pasuje do wielu dań, między innymi do potraw z drobiu czy pysznych i zdrowych sałatek. Świetnie komponuje się też z daniami egzotycznymi. Na opakowaniu ryżu naturalnego firmy Kupiec znaleźć można ciekawą propozycję podania - przepis na sałatkę ryżową z orzechami.

Należy pamiętać, że ryż naturalny gotuje się dłużej niż ryż biały, bo około 30 minut. Do gotowania potrzebne jest też nieco więcej wody. Nasiona ryżu brązowego są po ugotowaniu nieco twardsze niż ryżu białego.

W każdym opakowaniu ryżu naturalnego, brązowego firmy Kupiec znajdują się cztery torebki, po 100 g każda. Produkt dostępny jest w sklepach spożywczych na terenie całego kraju.

Ryż naturalny firmy Kupiec - informacje w pigułce:

Wartość energetyczna 100 g produktu: 322 kcal

Białko: 7,1 g