Gospodarka » Żywność

RYŻ – ZDROWY I SMACZNY DODATEK DO OBIADU

RYŻ – ZDROWY I SMACZNY DODATEK DO OBIADU
Zobacz więcej zdjęć »
Ryż to jeden ze zdrowszych dodatków do obiadu. Posiada dużo wartościowego białka, błonnik, witaminy B i PP oraz składniki mineralne, a wśród nich mangan, żelazo, potas i wapń.
 

To dlatego polecany jest przez wielu dietetyków jako składnik zdrowych diet i często proponowany jako zdrowa alternatywa dla ziemniaków i makaronu. Na rynku istnieje wiele najróżniejszych rodzajów ryżu.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Ryż biały długoziarnisty to najpopularniejszy gatunek ryżu na świecie. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Doskonale pasuje do zup, mięsa i warzyw, a także do sałatek. Charakteryzuje się wyraźnym smakiem. Ryż biały ze względu na krótki czas przyrządzania nie traci walorów smakowych i odżywczych.

Ryż biały ma szerokie zastosowanie dietetyczne (przy miażdżycy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, marskości wątroby, nadczynności gruczołu tarczycy, otyłości). Stosuje się go w żywieniu dzieci, ludzi starszych, sportowców, alergików.

Ryż Basmati uznawany jest z kolei za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów, jest długoziarnisty i aromatyczny. Ten charakterystyczny aromat wynika ze specyfiki klimatu: kombinacji mrozu
i słońca. W glebę, na której rośnie, wsiąka krystaliczna woda spływająca
z lodowców Himalajów. Te niepowtarzalne warunki klimatyczne dają w efekcie wyjątkowy aromat, niepodobny do innych gatunków ryżu.

Ryż Basmati może być przechowywany długo, nabiera wtedy specjalnych właściwości i walorów smakowych. Najlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza. Ziarna ryżu Basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste, wyróżniają się też czysto białym kolorem.

Ryż Parboiled jest preparowany termicznie, dzięki czemu wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki odżywcze oraz znacznie skraca się czas gotowania. Po ugotowaniu jest lekki i puszysty, nigdy się nie skleja.

Ryż Parboiled jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb oraz potraw z warzyw. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek czy deserów owocowych. Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie.

Firma Kupiec to lider w sprzedaży Ryżu Basmati, Naturalnego, Dzikiego, Jaśminowego oraz Dzikiego&Parboiled w Polsce. W jej ofercie znaleźć można ogromny wybór najróżniejszych rodzajów ryżu.

Ceny:

Ryż biały długoziarnisty: 2,69zł

Ryż Basmati: 4,59zł

Ryż Parboiled: 3,19zł



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

milkas

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »