Gospodarka » Żywność

Sałatka z uszkami z pieczarkami Jawo, wędzonym łososiem i kolorową fasolką szparagową

Sałatka z uszkami z pieczarkami Jawo, wędzonym łososiem i kolorową fasolką szparagową
Zobacz więcej zdjęć »
Czy uszka skazane są na wieczny i nierozerwalny związek z barszczem? Czy tylko w takiej postaci zadomowiły się w naszej kuchni?

            Przyzwyczailiśmy się do tego, że uszka stanowią nieodłączny dodatek do świątecznego barszczu. Sięgamy po nie najczęściej w okolicach grudnia, zapominając zupełnie o tym, że na samych zupach świat się nie kończy, a uszka z powodzeniem mogą stanowić bazę wielu innych, pysznych potraw. Polskie uszka z pieczarkami Jawo kryją w sobie mnóstwo delikatnego pieczarkowego nadzienia, przez co mogą konkurować z coraz popularniejszym i panoszącym się już w naszej kuchni … włoskim tortellini. Bazując na tradycyjnych polskich daniach możemy wyczarować w kuchni wiele oryginalnych i smacznych potraw.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Dziś proponujemy kulinarny kosmopolityzm czyli połączenie kuchennej staropolskiej tradycji ze … śródziemnomorską fantazją rodem ze słonecznych Włoch. Dowodem na to, że takie połączenie jest możliwe - jest oryginalny przepis inspirowany kuchnią śródziemnomorską na pyszną sałatkę z uszkami z pieczarkami JAWO, wędzonym łososiem i kolorową fasolką szparagową.

 

Potrzebujemy:

Składniki:

Uszka z pieczarkami JAWO 1 op.

Łosoś wędzony 180g.

Papryka czerwona 1 szt.

Fasolka szparagowa zielona 100g.

Fasolka szparagowa żółta 100g.

Świeże oregano 1/3 doniczki

Świeża bazylia 1/3 doniczki

Pomidor 4 szt.

 

Sos:

Oliwa z oliwek 150ml

Musztarda 2 łyżki

Ocet winny 50 ml

Czosnek 4 ząbki

Sól, pieprz do smaku

 

            Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Uszka gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, czyli w trzech litrach osolonej wody. Po ok. 14 minutach możemy już cieszyć się pełnym i łagodnym aromatem pierożków. W tym czasie pomidory kroimy na cząstki, paprykę w romby, a wędzonego łososia w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Zieloną i żółtą fasolkę szparagową parzymy we wrzątku przez ok. 4 minuty, kroimy. Drobno siekamy oregano i bazylię, następnie wszystkie składniki łączymy i przekładamy do głębokiego talerza lub salaterki. W osobnym naczyniu, bardzo dokładnie mieszamy składniki sosu i polewamy nim ułożoną na talerzu sałatkę. Smacznego!

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »