Gospodarka » Żywność
Sałatka z uszkami z pieczarkami Jawo, wędzonym łososiem i kolorową fasolką szparagową
Zobacz więcej zdjęć » |
Przyzwyczailiśmy się do tego, że uszka stanowią nieodłączny dodatek do świątecznego barszczu. Sięgamy po nie najczęściej w okolicach grudnia, zapominając zupełnie o tym, że na samych zupach świat się nie kończy, a uszka z powodzeniem mogą stanowić bazę wielu innych, pysznych potraw. Polskie uszka z pieczarkami Jawo kryją w sobie mnóstwo delikatnego pieczarkowego nadzienia, przez co mogą konkurować z coraz popularniejszym i panoszącym się już w naszej kuchni … włoskim tortellini. Bazując na tradycyjnych polskich daniach możemy wyczarować w kuchni wiele oryginalnych i smacznych potraw.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Dziś proponujemy kulinarny kosmopolityzm czyli połączenie kuchennej staropolskiej tradycji ze … śródziemnomorską fantazją rodem ze słonecznych Włoch. Dowodem na to, że takie połączenie jest możliwe - jest oryginalny przepis inspirowany kuchnią śródziemnomorską na pyszną sałatkę z uszkami z pieczarkami JAWO, wędzonym łososiem i kolorową fasolką szparagową.
Potrzebujemy:
Składniki:
Uszka z pieczarkami JAWO 1 op.
Łosoś wędzony 180g.
Papryka czerwona 1 szt.
Fasolka szparagowa zielona 100g.
Fasolka szparagowa żółta 100g.
Świeże oregano 1/3 doniczki
Świeża bazylia 1/3 doniczki
Pomidor 4 szt.
Sos:
Oliwa z oliwek 150ml
Musztarda 2 łyżki
Ocet winny 50 ml
Czosnek 4 ząbki
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Uszka gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, czyli w trzech litrach osolonej wody. Po ok. 14 minutach możemy już cieszyć się pełnym i łagodnym aromatem pierożków. W tym czasie pomidory kroimy na cząstki, paprykę w romby, a wędzonego łososia w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Zieloną i żółtą fasolkę szparagową parzymy we wrzątku przez ok. 4 minuty, kroimy. Drobno siekamy oregano i bazylię, następnie wszystkie składniki łączymy i przekładamy do głębokiego talerza lub salaterki. W osobnym naczyniu, bardzo dokładnie mieszamy składniki sosu i polewamy nim ułożoną na talerzu sałatkę. Smacznego!
Nadesłał:
Kamila Nowakowska
|
Komentarze (0)