Dom » Wnętrza
Savoir-vivre sztućców nie tylko na karnawał
Zobacz więcej zdjęć » |
Czas karnawału to jeden z niepowtarzalnych momentów w roku, podczas którego każdy chciałby dobrze się bawić, a następnie zachować jak najlepsze wspomnienia – aż do następnej okazji. Zdarza się jednak, że popełniane przy stole gafy potrafią zepsuć nawet najlepszą zabawę. Nie wynika to ze złej woli, a z braku odpowiedniej wiedzy. Planując kolację lub przyjęcie, warto zatem poznać nie tylko zasady związane z ułożeniem zastawy czy sztućców, ale również z odpowiednim zachowaniem przy stole.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jedno z podstawowych założeń, związane z dekoracją stołu, zakłada, że sztućce znajdujące się na nim powinny pochodzić z jednego kompletu. Należy je ułożyć wokół talerza podstawowego według kolejności użycia. Dlatego właśnie widelec, którym spróbujemy przystawkę, zostanie ułożony najdalej, kolejne miejsce zajmie łyżka do zupy, a obok niej znajdzie się widelec do dania głównego. Przy rozkładaniu powinno się zachować odstęp między nimi, naczyniem i krawędzią stołu, wynoszący ok. 1 cm. Noże, zwrócone ostrzem w lewo, oraz łyżki zawsze należy ułożyć po prawej stronie, natomiast widelce – po lewej. Z kolei łyżeczki lub widelczyki do deseru powinny się znajdować w górnej części, za talerzem podstawowym, przy czym rączka łyżeczki zawsze skierowana jest w prawo, natomiast widelca – w lewo.
Posługując się sztućcami należy stosować kilka zasad. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że raz wzięte ze stołu, nie mogą ani opierać się o niego częściowo, ani powrócić na wcześniejsze miejsce. Jeśli posiłek zostanie chwilowo przerwany, można jedynie pozostawić je skrzyżowane na talerzu. W takiej sytuacji nóż zawsze jest zwrócony w lewą stronę, a na nim zostaje ułożony widelec. Robiąc przerwę podczas jedzenia zupy, łyżkę należy pozostawić w środku. Natomiast po skończeniu tego dania – ułożoną na naczyniu, będącym podstawką głębokiego talerza lub filiżanki, w której zostało ono zaserwowane. Koniec dania głównego z kolei można zasygnalizować, kładąc sztućce równolegle do siebie, trzonkami skierowanymi w prawą stronę tak, aby tworzyły z krawędzią stołu kąt 45 stopni. Łyżeczka do kawy lub herbaty zawsze pozostaje na spodku, nigdy zaś w filiżance lub opierając się o spodek.
Umiejętne posługiwanie się sztućcami ułatwia wzajemne porozumienie się z gospodarzem lub kelnerem, któremu w dyskretny sposób dajemy znać, jakie są nasze oczekiwania. Natomiast przy bardziej wyszukanym i złożonym menu zawsze wiadomo z czego skorzystać, bez konieczności podpatrywania, jak radzą sobie inni goście. Nieznajomość powyższych zasad prowadzi często do mało komfortowego samopoczucia w towarzystwie oraz niezręcznych sytuacji.
Propozycją perfekcyjnie odpowiadającą charakterowi każdego przyjęcia karnawałowego jest komplet sztućców Virga marki Gerlach, które są odzwierciedleniem nowoczesnego designu. Dzięki swojej masywności sztućce sprawiają wrażenie zarówno szykownych, jak i ekstrawaganckich. Dobrze oświetlone lub ułożone w pobliżu świec zachwycają delikatną linią, podkreśloną blaskiem polerowanej na lustrzany połysk powierzchni.
Oryginalne, kute sztućce Virga to idealna propozycja zarówno na nadchodzący karnawał, jak i na wiele innych okazji. Pasują zarówno do nowoczesnego jak i klasycznego wnętrza, dodają blasku każdej porcelanie i nigdy nie będą passé – dodaje Agnieszka Cichewicz, Brand Manager w firmie Gerlach S.A.
Linia Virga to jednak nie tylko świetny design, oparty o nowoczesne trendy, ale również najlepsza jakość w swojej kategorii. Sztućce zostały wykonane z najwyższej klasy stali nierdzewnej o grubości 6 mm. Cena kompletu składającego się z 24 sztuk, przeznaczonego dla 6 osób, to 599 zł.
Więcej informacji na stronie internetowej www.gerlach.pl
Nadesłał:
AgencjaS4
|
Komentarze (0)