Firma » Biznes

Siła synergii - spółka SELT dołącza do wielkiej rodziny Grupy KĘTY

Po kilku latach szybkiego wzrostu w oparciu o trzy silne segmenty działalności, nasza Grupa, w wyniku przejęcia jednego z wieloletnich partnerów, powiększy się o nową linię biznesową!

Oferta spółki SELT obejmuje popularne rozwiązania architektoniczne takie jak: żaluzje fasadowe, pergole, markizy, sunbreakery, refleksole oraz verandy.

Do naszej Grupy dołącza przedsiębiorstwo:

• dysponujące czterema nowoczesnymi zakładami zlokalizowanymi w Opolu oraz nowym zakładem w Rogowie Opolskim z działką w ramach Katowickiej SSE gwarantującą możliwość dalszej rozbudowy aktywów;
  • z długą historią obecności na rynkach zagranicznych (trafia na nie obecnie około 45% produkcji SELT);
  • z wyjątkowym potencjałem maszynowo-technologicznym (między innymi odlewnią ciśnieniową aluminium o wydajności 250 ton/rok i  7 centrami obróbczymi) i własną flotą samochodów (28 ciężarowych oraz 22 dostawcze).
Spółka SELT w liczbach
  • 5 nowoczesnych zakładów spółki SELT
  • 45% produkcji sprzedawane na rynkach zagranicznych
  • 10 mld EUR szacowana wartość rynku, na którym działa SELT
Dla SELT sp. z o.o. dołączenie do największego w tej części Europy holdingu aluminiowego oznacza nowe możliwości rozwoju i ekspansji – także na rynkach zagranicznych. Dla Grupy KĘTY to wyjątkowa okazja, aby:

• w sposób naturalny wydłużyć i zoptymalizować łańcuch wartości oraz efektywnie rozbudować model biznesowy;
  • wzmocnić inne segmenty Grupy Kapitałowej (SELT to ważny odbiorca produktów Segmentu Wyrobów Wyciskanych, który zyskuje możliwość zwiększenia sprzedaży z 2 tys. do 6 tys. ton profili aluminiowych rocznie);
  • rozszerzyć portfolio produktowe w ramach perspektywicznego rynku, którego rozwój jest odpowiedzią na globalne zmiany klimatyczne i zrównoważoną transformację sektora budowlanego;
  • uzyskać szereg synergii w obszarach zakupów, sprzedaży i obsługi klientów.
Obopólne korzyści

Grupę Kapitałową KĘTY i SELT łączy długoletnia współpraca, a dokonana transakcja otwiera nowe możliwości rozwoju i jest zapowiedzią korzystnych zmian umacniających pozycję SELT na rynku krajowym i międzynarodowym. Zmiana właścicielska stwarza potencjał zarówno dalszego rozwoju spółki, jak również karier zawodowych Pracowników w ramach międzynarodowej grupy kapitałowej.

„Spodziewam się, że SELT będzie naszą trampoliną do szerszego wejścia na rynki europejskie. Wykorzystanie wszystkich atutów, jakie niesie za sobą ta transakcja, pozwoli spółce SELT na skokowy wzrost sprzedaży w latach 2025 i 2026, a Grupie Kapitałowej KĘTY na dalszy dynamiczny rozwój” –  Dariusz Mańko, Prezes Zarządu Grupy KĘTY.

Na decyzję o przejęciu wpłynęła wyjątkowa komplementarność modeli biznesowych, które nie zawierają żadnych kolizyjnych lub kanibalizujących się wzajemnie elementów. Połączenie nastąpi w oparciu o funkcjonujący w ramach Grupy KĘTY  Segment Systemów Aluminiowych (a w szczególności sąsiadujący z aktywami SELT zakład Aluprof Opole) w bliskiej współpracy z zarządem Grupy KĘTY – a pierwszej kolejności z Prezesem Aluprof S.A. Tomaszem Grelą oraz nowym Prezesem spółki SELT Andrzejem Niedbalskim.

„Przez połączenie spółki SELT z zakładem Aluprof Opole chcemy stworzyć europejskiego lidera w branży osłon przeciwsłonecznych” – Roman Przybylski, Wiceprezes Zarządu Grupy KĘTY, odpowiedzialny za realizację procesu integracji.

Cel integracji

Celem programu integracji jest powstanie w ramach Grupy nowego Segmentu, którego przychody w punkcie wyjścia będą wynosiły ponad 1 mld PLN. Funkcjonować będzie w ramach atrakcyjnego rynku, którego wartość Grupa KĘTY szacuje na około 10 mld Euro.

Więcej informacji nt. transakcji można znaleźć na stronie: https://grupakety.com/sila-synergii-spolka-selt-dolacza-do-wielkiej-rodziny-grupy-kety/

Aluprof
press box