Gospodarka » Żywność
Siła tkwi w znaku „Doceń polskie”
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
Polscy producenci żywności posiadają coraz większą świadomość w kwestii możliwości wykorzystywania godła „Doceń polskie”. Widzą, że laury programu to nie tylko prestiż posiadania znaku jakości ale także wymierne korzyści dla nich.
- Korzyści są ogromne i wpływają na nasz wizerunek. Mamy się czym pochwalić, zostaliśmy docenieni przez grono niezależnych ekspertów. Posiadanie takiego znaku wpływa pozytywnie na odbiór nagrodzonego produktu ponieważ jest potwierdzeniem jego wysokiej jakości. Znak wykorzystujemy w materiałach marketingowych, na stronie internetowej oraz w komunikacji z naszymi klientami i kontrahentami - tłumaczy przedstawiciel firmy z Baćkowic RATOS-NATURA laureata programu „Doceń polskie”, który zdecydował się na ponowny udział w certyfikacji. Należący do asortymentu firmy Miód wielokwiatowy dwukrotnie już nagrodzony został certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” oraz zaszczytnym tytułem TOP PRODUKT.
- Wzięliśmy udział w ponownej certyfikacji ponieważ chcieliśmy potwierdzić u niezależnych ekspertów czy nadal utrzymujemy wysoką jakość naszych wyrobów. Jest to po prostu doskonała okazja, aby się sprawdzić – dodaje Rafał Zdziebło z RATOS-NATURA.
Na podobny krok zdecydowały się jeszcze m.in. firmy: SEDAR, Przedsiębiorstwo Produkcji Spożywczej Frykas Sp. z o.o. oraz OSM WART-MILK. Co nimi kieruje i jakie korzyści czekają na polskich wytwórców po zdobyciu certyfikatu jakości produktu „Doceń polskie? O tym niżej.
- Polscy producenci coraz świadomiej korzystają z możliwości jakie daje znak „Doceń polskie”. Początkowo zgłaszali swój udział na zasadzie eksperymentu. Obecnie działania te są przemyślane, a nasi rodzimi wytwórcy wiedzą, że laury „Doceń polskie” to szeroki wachlarz korzyści wpływających na promocję ich specjałów, jak i firmy – tłumaczy Karolina Szlapańska, organizatorka Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Celem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” jest propagowanie wysokiej jakości rodzimych produktów oraz ich wytwórców. Ich oceną zajmują się specjaliści zawodowo zajmujący się żywnością i technologią żywienia – tworzący Lożę Ekspertów. Wspomnieć też należy, że przewodniczącym jury jest mistrz kuchni, Mirek Drewniak.
Rodzimi producenci doceniają siłę znaku „Doceń polskie”
- Filet z Kurczaka Zagrodowego już trzeci raz został doceniony przez kapitułę „Doceń Polskie”. Kurczak Zagrodowy pochodzi z Podlasia, chowany jest metodami jak najbardziej zbliżonymi do tradycyjnych. Chów trwa o połowę dłużej niż tradycyjnych kurcząt, karmiony jest roślinną paszą bez GMO, nigdy też nie dostaje antybiotyków. To wszystko powoduje że mięso Kurczaka Zagrodowego jest delikatne, ma spójną i kruchą strukturę oraz jest mniej tłuste. Certyfikat jakości Doceń polskie potwierdza zarówno pochodzenie jak również wyjątkowość naszego produktu - tłumaczą przedstawiciele firmy „SEDAR” S.A.
Co natomiast o sile znaku „Doceń polskie” sądzi Przedsiębiorstwo Produkcji Spożywczej FRYKAS? - Zdecydowaliśmy się po raz kolejny wziąć udział w certyfikacji „Doceń polskie” ponieważ znak programu to symbol rodzimej jakości. Jesteśmy bardzo zadowoleni że nasze Szparagi konserwowe znalazły się wśród grona produktów opatrzonych tym znakiem. Posiadanie znaku "Doceń Polskie" jest dla nas bardzo ważne. Dla naszych klientów to potwierdzenie, że oferowane przez nasze szparagi pochodzą z najlepszych polskich upraw. Są zdrowe i naturalne a przede wszystkim nie zawierają sztucznych barwinków i konserwantów – zapewnia Sylwia Senftleben, Kierownik zakładu i tłumaczy przy okazji, że zależy im na tym, aby zdobyć zaufanie jak największej grupy klientów, dlatego też godło programu zamieszczane jest na etykiecie, stronie internetowej a także na profilu facebookowym. - To dla nas forma zapewnienia odbiorcy o najwyższej jakości produktów – tłumaczy.
Producent nagrodzonych Szparagów konserwowych wyraźnie zaznacza, że klienci zwracają coraz większą uwagę na to co jedzą, skąd dane wyroby pochodzą a także jaki jest ich skład. - Biorąc pod uwagę przesycenie rynku produktami pochodzącymi z różnych stron świata staramy się wykorzystywać szparagi z najlepszych rodzimych upraw chcąc zapewnić ich najwyższą jakość. W dzisiejszych czasach konsumenci mają większą świadomość tego jak to co jemy, wpływa na nasze zdrowie. Wierzymy że nasze produkty opatrzone certyfikatem „Doceń polskie” będą chętnie wybierane i postrzegane, jako zdrowe i smaczne – dodaje Sylwia Senftleben.
W gronie firm, które zdecydowały się na ponowny udział w certyfikacji żywności jest również Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK. - Znak Godło „Doceń polskie” wpisało się niejako w szatę graficzną naszego produktu, a jest nim Osełka Sieradzka MU! Masło Ekstra. Posiadanie znaku „Doceń polskie” to dla nas możliwość większego i bardziej świadomego wyboru przez klientów. Znak programu zamieszczamy na opakowaniu produktu. Certyfikat zabieramy na targi wystawiennicze, w których uczestniczymy – wyjaśniają przedstawiciele OSM WART-MILK.
Według polskich wytwórców zakupy konsumentów opierają się coraz bardziej na przemyślanych decyzjach co do wyboru produktu, który chcą kupić. Wytwórcy zgodnie dodają, że odbiorcy coraz chętniej zwracają uwagę na etykietę produktu, jak i gdzie dany specjał powstał.
Niezwykle ważne jest również to, że honorowy patronat nad certyfikacjami organizowanymi w ramach programu „Doceń polskie” od lat sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Należy także pamiętać, że prestiż znaku promocyjnego wynika z faktu, iż nie jest on nadawany automatycznie. Otrzymują je tylko i wyłącznie te produkty spożywcze, które pozytywnie ocenione zostały przez jury programu. Żywność sprawdzana jest co kwartał.
Kolejna, XXXII już atestacja produktów spożywczych odbędzie się 15 maja w Sosnowcu. Już teraz rodzimi wytwórcy mogą przesyłać formularze kontaktowe. Wszelkie istotne informacje dostępne są na stronie przedsięwzięcia (www.DocenPolskie.pl) w zakładce „Program”.
* * *
Autor tekstu: Magdalena Matusik /Adventure Media
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów:
Magdalena Matusik
magdalena.matusik@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 690 449 064
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
Adventure Media
|
Komentarze (0)