Firma » Bankowość

SKOK-i wśród liderów sieci bankomatów w Polsce

Towarzystwo Finansowe SKOK S.A., wydawca kart płatniczych, operator sieci bankomatów SKOK 24 w dniu 23 kwietnia 2009 roku zawarł umowę, na mocy której nabył 100 proc. udziałów w spółce Global Cash sp. z o.o.

Global Cash sp. z o.o. jest niebankowym operatorem bankomatów dysponującym  94 bankomatami zlokalizowanymi w bardzo atrakcyjnych miejscach o dużym natężeniu ruchu potencjalnych klientów bankomatów.

Nabycie udziałów w spółce Global Cash sp. z o.o. oznacza dla Towarzystwa Finansowego SKOK S.A. znaczny wzrost liczby utrzymywanych bankomatów, jeszcze szybszy rozwój sieci bankomatów i przyspieszenie dynamiki wydawnictwa kart płatniczych. Dzięki tej transakcji już wkrótce członkowie Spółdzielczych Kas Oszczędnościowo-Kredytowych będą mogli korzystać z sieci około 300 bankomatów, dostępnych w całej Polsce przez 24 godziny na dobę.Przed transakcją z Global Cash Sp. z o.o. w sieci SKOK 24 pracowało 180 bankomatów.

Dom maklerski BZ WBK poinformował pod koniec kwietnia, że wezwanie do sprzedaży akcji e-Cardu ogłoszone przez TUW SKOK  zakończyło się sukcesem. TUW SKOK traktuje tę inwestycję jako strategiczną i długoterminową. Inwestycja ta realizuje strategię długofalową systemu SKOK, polegającą na zapewnieniu podmiotom systemu SKOK, członkom SKOK oraz innym uczestnikom rynku finansowego możliwie pełnego zakresu usług finansowych. TUW SKOK zamierza w możliwie najkrótszym czasie doprowadzić do przejęcia obsługi spółki w zakresie rozliczeń przez COKiT  w TF SKOK oraz do integracji w sieci bankomatów, co doprowadzi do poprawy efektywności operacyjnej i powstania jednolitej ogólnopolskiej sieci ponad 600 bankomatów.

danielom