Gospodarka » Żywność
Słodkie Święta z Piątnicą
Zobacz więcej zdjęć » |
Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnych łakoci i pieczonego domowego ciasta, którego zapach przywodzi na myśl słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Wyjątkowy nastrój tego okresu udziela się już podczas przygotowania ciast i deserów, które zaproponujemy naszym gościom i domownikom. W ofercie OSM Piątnica znajdziemy wysokiej jakości produkty, które doskonale sprawdzą się podczas przygotowania wypieków i deserów.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast kuchni polskiej, chętnie podawanym podczas Świąt. Aby miał delikatną i puszystą konsystencję proponujemy przygotowanie go z Twarogu Sernikowego Piątnica. To wysokiej jakości gotowa masa serowa bez konserwantów, barwników i aromatów. Wystarczy uzupełnić ją według upodobań o kilka oryginalnych dodatków i upiec sernik zgodnie z przepisem na opakowaniu lub według własnej receptury. Idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu zapewniają odpowiednią zawartość tłuszczu mlecznego, dlatego zbędne jest dodawanie do masy masła czy margaryny.
Tym, którzy lubią ciasta w lekkiej wersji, Piątnica proponuje przepisy na tradycyjny sernik lub „sernik na zimno” na bazie gęstego Jogurtu Milandia z mascarpone. Wypieki i desery przygotowane z jego użyciem mają puszystą konsystencję, są lekkie i delikatne, a przy tym wyglądają naprawdę efektownie.
Do ciast i deserów Piątnica poleca ser Mascarpone, produkowany według tradycyjnej włoskiej metody. Jest idealny do zdobywającego coraz większą popularność deseru Tiramisu (wł. tirarsi sù – ocknij się, przebudź się). Jego lekko słodki smak doskonale komponuje się z biszkoptami nasączonymi aromatyczną kawą i likierem Amaretto. W zależności od liczby gości, możemy wybrać opakowanie 250 g lub 500 g. Z większej porcji Mascarpone możemy przygotować krem do innego polecanego przez Piątnicę deseru − Tortu biszkoptowego. Ser Mascarpone o gładkiej, aksamitnej konsystencji, który łączy w sobie najlepsze cechy sera, masła i śmietany, sprawdzi się nie tylko w kremowych deserach i masach, ale również w aksamitnych sosach do ryb, mięs czy do zabielenia wigilijnego barszczu.
Doskonałym dodatkiem do bożonarodzeniowych dań i ciast jest również uniwersalna Śmietanka 30% OSM Piątnica. Doskonale się ubija, a wytworzona z niej puszysta bita śmietana idealnie nadaje się do przekładania ciast i tortów oraz do ich dekoracji. Możemy także dodać ją do zup, w tym zupy grzybowej, którą podamy podczas kolacji wigilijnej.
OSM Piątnica szczególnie poleca na Święta Bożego Narodzenia sprawdzone przepisy na Jogurtowy „sernik Milandia” na bazie gęstych jogurtów, Sernik Rodzinny, Tiramisu i Tort biszkoptowy.
Jogurtowy „sernik Milandia”
Składniki:
6 jaj
1 i ½ szklanki cukru pudru
1 i ½ łyżki budyniu waniliowego w proszku
1 cukier waniliowy
1 szklanka Śmietanki 30% Piątnica
3 opakowania po 250g Jogurtu Milandia z mascarpone Piątnica
1 i ½ łyżki kaszy manny
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
2 paczki herbatników
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz połową cukru pudru. W oddzielnym naczyniu ubijamy Śmietankę 30% na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Utarte żółtka łączymy z budyniem, kaszą manną, jogurtami i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę z białek oraz ubitą Śmietankę 30%. Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm, lub blaszce o wymiarach 25 x 25 cm, układamy herbatniki. Wylewamy przygotowaną masę jogurtowo-śmietanową. Pieczemy w rozgrzanym do 160 - 170°C piekarniku, przez 80 min.
Sernik Rodzinny
Składniki:
Ciasto kruche (kruszonka):
1 i ½ szklanki mąki tortowej
½ kostki masła np. Masło Ekstra Milandia
2 żółtka
1 i ½ łyżki cukru
½ małej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sernikowa:
1 i ½ kg Twarogu Sernikowego Piątnica
ok. 1 i ½ - 2 szklanki cukru pudru
12 sztuk jajek
1 i ½ łyżki kaszy manny + 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
olejek pomarańczowy, cytrynowy lub cukier waniliowy
Przygotowanie:
Kruszonka: Żółtka ucieramy mikserem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy na wolnych obrotach do chwili otrzymania kruchego ciasta w postaci kruszonki. Dno dużej blachy wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy połowę wcześniej przygotowanej kruszonki, podpiekamy przez 10 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku.
Masa sernikowa: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy Twaróg Sernikowy, cukier waniliowy, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną - całość mieszamy mikserem. Następnie dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek (żeby dobrze ubiła się piana z białek, dodać szczyptę soli). Całość mieszamy drewnianą łyżką i wlewamy do dużej blachy z wcześniej upieczoną kruszonką. Drugą połową kruszonki posypujemy wierzch masy i pieczemy w temperaturze 180°C przez 70 minut.
Tiramisu
Składniki:
250 g Mascarpone Piątnica
130 g Śmietanki 30% Piątnica
100 g podłużnych biszkoptów
50 g cukru pudru
1 filiżanka kawy espresso
50 g likieru Amaretto
Przygotowanie:
W salaterce ubić Śmietankę 30%. Do sera Mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do tej masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej Śmietankę i mieszać drewnianą łyżką. Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru. W szklanym podłużnym naczyniu ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, położyć warstwę kremu, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Deser posypać kakao, wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Do nasączenia biszkoptów polecamy likier kawowy ewentualnie rum.
Tort biszkoptowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oliwy
Krem do tortu:
750 g Mascarpone Piątnica
200 g Śmietanki 30% do ubijania Piątnica
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy,
sok z jednej cytryny
1 szklanka mocnej rozpuszczalnej kawy
100 g likieru Amaretto (lub sok z ananasów lub brzoskwiń)
Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę, dodać mąkę, proszek pieczenia, oliwę – delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec w prodiżu lub w tortownicy przez ok. 30 - 40 min. W temperaturze 190°C.
Masa: Schłodzoną Śmietankę 30% ubić z niewielką ilością cukru pudru, dodać Mascarpone, pozostały cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Każdą część nasączyć kawą z dodatkiem likieru Amaretto (lub sokiem z ananasów bądź brzoskwiń), przełożyć krem z Mascarpone.
Więcej przepisów można znaleźć na stronie http://piatnica.com.pl/p/pl/porady-kulinarne.html
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)