Gospodarka » Żywność

Smacznie, zdrowo, kolorowo, czyli Kasza gryczana z warzywami od firmy Krawpak

Firma Krawpak oferuje sprawdzone, smaczne, niedrogie i przede wszystkim zdrowe artykuły spożywcze. Najlepszym na to dowodem jest nowość z oferty, czyli Kasza gryczana z bukietem warzyw: marchewką, pietruszką, selerem oraz porem, w opakowaniu w którym znajdują się 2 saszetki 125 gramowe.

Jej wysoką jakość gwarantują doskonałe surowce pochodzące od sprawdzonych dostawców z Lubelszczyzny, a z kolei niezapomniane wrażenia smakowe zapewnia pomysłowe połączenie kaszy z suszem warzywnym.

Krawpak – firma, wyłącznie z polskim kapitałem działa na rynku konfekcjonowanych produktów sypkich, takich  jak: ryż, kasza, groch, mąka ziemniaczana i inne, od 1990 roku. W 2012 roku na jej terenie otworzono piekarnię, dzięki której w asortymencie znajduje się również bułka tarta i szeroka gama Tomaszowskich Ciasteczek pieczonych tradycyjnym, domowym sposobem. Starannie selekcjonowane surowce, dbałość o konsumenta, jego potrzeby i gusta oraz postawienie na stały rozwój wszystkich działów firmy zyskały przedsiębiorstwu rzeszę oddanych klientów.Królewski przysmakKasza gryczana pochodzi z Indii, gdzie grykę uprawia się od 4000 lat. Do Europy trafiła z Azji Środkowej w XIII wieku. Z hreczki, czyli gryki wyrabiano kasze: obwarzaną - paloną, żelazną – niepaloną, oraz drobną, łamaną - nazywaną krakowską albo królewską, była ona bowiem ulubionym przysmakiem Anny Jagiellońskiej, żony Stefana Batorego. Anna Jagiellonka przypisywała kaszy wiele zalet i zdrowotnych właściwości, uczyniła ją zatem jednym z najczęściej podawanych przysmaków na dworze. Miała rację, gdyż nasiona gryki są zasobne w różne niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Niestety w Polsce Kaszę gryczaną jemy coraz rzadziej, uznając ją niepotrzebnie za produkt gorszej kategorii. Aby zmienić nastawienie do tego produktu, zwłaszcza wśród młodego pokolenia firma Krawpak poszerzyła ofertę kasz o Kaszę gryczaną z warzywami, z pomocą której przyrządzimy pyszne, zdrowe, kolorowe i oryginalne potrawy.

Kolorowo na talerzu

Kasza gryczana jest jednym z tych produktów, którego w polskim domu zabraknąć nie może. Pomimo, iż coraz rzadziej gości na naszych stolach, wypierana przez ryż i ziemniaki, wciąż stanowi składnik wielu dań. Może ona stanowić podstawę zarówno diety mięsnej, jak i wegetariańskiej. Ugotowana na sypko z sosem i surówką to propozycja na prosty, a jednocześnie pożywny posiłek. Kasza gryczana doskonale komponuje się z tłuszczem - masłem lub w wersji bardziej kalorycznej ze skwarkami. Z sosem do  mięs  i ogórkiem kiszonym smakuje  również doskonale. Wegetarianie z kolei przyrządzają z niej gołąbki, pierożki, kotlety. Kaszę gryczaną od firmy Krawpak urozmaicono bukietem suszonych warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler oraz por, dzięki którym wzrosną walory nie tylko smakowe, ale także wizualne serwowanych dań.

Zdrowie prosto z natury

Gryka pod względem wartości energetycznej przewyższa zboża takie jak pszenica i żyto. Już w medycynie ludowej kasza gryczana podawana była jako środek rozgrzewający oraz ograniczający zbyt intensywne miesiączkowanie. Kasza gryczana zawiera między innymi witaminy, białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, polisacharydy, polifenole oraz składniki mineralne. Białka gryki bogate są w egzogenne aminokwasy – lizynę i tryptofan, które nasz organizm wykorzysta w pełni, gdy podamy kaszę z produktami zawierającymi białko zwierzęce - z mięsem, mlekiem, kefirem, jajami czy serem. Lizyna odpowiedzialna jest za wchłanianie wapnia, koncentrację, a także łagodzi objawy przeziębienia,  tryptofan to natomiast  naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania hormonu szczęścia - serotoniny, oraz melatoniny - odpowiedzialnej za dobry sen.  Poza wspomnianymi drogocennymi białkami o właściwościach kaszy stanowią witaminy B1 i PP, mające wpływ na system nerwowy. Składniki , takie jak cynk, selen i siarka zawarte w kaszach są ważne dla naszej skóry. Co więcej, Kasza gryczana to produkt naturalnie bezglutenowy, polecana jest zatem osobom zmagającym się z celiaką i przestrzegającym diety bezglutenowej.
Zdrowe odżywianie wcale nie musi oznaczać fortuny wydanej na artykuły spożywcze i czasochłonnego przyrządzania posiłków. Wystarczy zaopatrzyć się w niedrogą i pyszną  Kaszę gryczaną z warzywami od firmy Krawpak, która ułatwi przygotowanie doskonałych smakowo, kolorowych i kuszących zapachem, zdrowych posiłków.
Kasza gryczana z warzywami
Pojemność:  2 x 125 g
Cena brutto:  1, 90 zł
Producent: FPHU Krawpak

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Firma FPHU Krawpak to firma wyłącznie z polskim kapitałem. Od 1990 roku działa na rynku konfekcjonowanych sypkich produktów spożywczych, dostarczając konsumentom najwyższej, jakości artykuły żywieniowe, między innymi: ryż, kaszę, fasolę i bakalie. Staranny dobór składników od sprawdzonych dostawców i działanie nastawione na dbałość o jakość produktów, zyskały firmie FPHU Krawpak rzesze zadowolonych klientów.
FPHU Krawpak
Konfekcjonowanie Artykułów Spożywczych