Firma » Biznes

Smaczny lunch dla pracowników z korzyściami dla wszystkich

Częstą praktyką stosowaną w niektórych krajach europejskich i USA jest zapewnienie bezpłatnego posiłku osobom, które zostają w pracy po godzinach. Dzięki dofinansowaniu wyżywienia pracownicy mogą się zregenerować, spożywając ciepły posiłek w trakcie pracy.
Dodatkowo podczas wspólnej przerwy na obiad pojawia się element integrujący zespół. Karta Ticket Restaurant® firmy Edenred przekazywana w ramach dofinansowania posiłków jest akceptowana w Polsce m.in. w kantynach, stołówkach firmowych, barach szybkiej obsługi, restauracjach, pizzeriach, piekarniach. Posiłki można również zamówić przez Internet, co przy zimowej aurze jest bardzo wygodne dla pracownika.

Pamiętaj o zwolnieniach - ZUS
W przypadku kart na posiłki występują także korzyści podatkowe. Obowiązujące regulacje prawne przewidują, że wartość środków przekazanych na karcie na posiłki jest wolna od składki ZUS do 190 zł miesięcznie, co w przypadku firmy zatrudniającej 100 osób daje oszczędność w wysokości ponad 45 tys. zł* rocznie (patrz § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, Dz. U. Nr 161, poz. 1106 ze zm.). Warto też wiedzieć, że wartość kart na posiłki wydanych pracownikom będzie dla firmy kosztem uzyskania przychodu. Dodatkowo nie ma obowiązku opodatkowywać tych kart VAT.

(*przy założeniu, że składka na ubezpieczenie wypadkowe wynosi 1,47 proc.)

.................................................................................................................................................................

Edenred posiada 15-letnie doświadczenie na polskim rynku, dostarczając szeroką gamę nowoczesnych rozwiązań i usług w zakresie pozapłacowych świadczeń pracowniczych w ramach ZFŚS lub innych źródeł finansowania działalności socjalnej. Edenred Polska oferuje produkty w dwóch kategoriach:
• świadczenia pracownicze:
   * dofinansowanie posiłków
   * podarunek z okazji świąt, jubileuszy, jako nagrody, zamiast paczek dla dzieci
   * dofinansowanie sportu i kultury
   * dofinansowanie wypoczynku pracowników lub ich dzieci;

• rozwiązania podnoszące wydajność w obszarach: motywacja i nagrody.

Edenred jest światowym liderem i ekspertem w świadczeniach pozapłacowych motywujących pracowników.

Edenred Polska Sp.