Gospodarka » Żywność
Smak włoskiej riwiery
Zobacz więcej zdjęć » |
Włosi to prawdziwi mistrzowie sztuki kulinarnej. Według koneserów włoskie potrawy należą do jednych z najsmaczniejszych oraz najzdrowszych na świecie. Kuchnia słonecznej Italii w idealny sposób łączy w sobie prostotę z wyrafinowaniem. Jest pełna pasji, smaków oraz zapachów. Większość włoskich regionów może poszczycić się bogatą tradycją kulinarną oraz swoimi specjałami. Neapol to ojczyzna znanej na całym świecie pizzy, Bolonia słynie z sosu mięsnego bolognese, Toskania to region z najlepszymi gatunkami oliwy, z kolei Sycylia znana jest z pysznych deserów.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Sztandarowym składnikiem kuchni włoskiej są warzywa oraz przyprawy takie jak bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn. Włosi lubią również eksperymentować z różnymi rodzajami sera, m. in. parmezanem, mozzarellą czy serem ricotta. Nie sposób również nie wspomnieć o potrawach mącznych czy owocach morza. Ten włoski klimat odnajdziesz również w Pesto alla Genovese Develey, którego korzenie sięgają Genui, miasta położonego w północno-zachodniej części Włoch. Mieszkańcy Italii wytwarzają pesto z oliwy z oliwek, listków bazylii, czosnku, parmezanu oraz orzechów piniowych, cierpliwie i starannie ugniatając wszystko drewnianym tłuczkiem w marmurowych moździerzach. Pesto alla Genovese Develey to produkt, który powstał według owej tradycyjnej receptury. Swój smak zawdzięcza trzem podstawowym składnikom: świeżej bazylii, orzechom oraz doskonałej mieszance serów. Z Pesto alla Genovese Develey zabierzesz odrobinę Włoch do domu!
Nadesłał:
5_tka
|
Komentarze (0)